„Šios naktys jau dvyliktos ir jos ypatingos – apie mus ir jus, nenustojančius veikti ir kovoti, miesto patriotus. Simboliškai šių metų festivalį pavadinome „Patrioc iki kaulu“, dalį renginių paskyrėme „Kovojančiai sesei“, o programoje sutiksite daugybę dalyvių iš mūsų kovojančios sesės Ukrainos. Paruošėme tikrai daug, kruopščiai atrinktų ir organizuotų, renginių, kad paskutinė vasaros savaitė taptų neįtikėtinai geru bei įkvepiančiu pliūpsniu kultūros, meno ir netikėtumų“, – pristato festivalio organizatorius Remigijus Ruokis.

Festivalyje skambės garsių atlikėjų muzika

Šiemet Šiauliuose netrūks muzikos – miestiečius vilios ryškūs ir išskirtiniai muzikiniai projektai.

Koncertuoti į Šiaulius iš Kijevo atvyksta garsi ukrainiečių grupė „TaRuta“. Grupė žinoma kaip tautosakos tyrinėtojų komanda, profesionalūs ethno-rock muzikantai, nebijantys eksperimentuoti ir įvesti šiuolaikinės muzikos tendencijas į autentišką ukrainiečių folklorą. Pastaruoju metu koncertavę ir klausytojus sužavėję Lenkijoje, Čekijoje, Estijoje, Lietuvoje, Gruzijoje, Latvijoje, Prancūzijoje, Baltarusijoje, Airijoje ir net Kanadoje, „TaRuta“ pasiruošę savo muzika išjudinti ir Šiaulių publiką klube „Juonė pastuogė“.

Specialiai „Šiaulių naktims“ vasariškai gaivią muzikinę programą „Shimmering“ ruošia kultinis Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“. Tai bus pirmas ansamblio koncertas Šiauliuose, todėl muzikantai sieks nustebinti ne tik klausytojus, bet ir patys save. Koncerte persipins akustiniai ir elektroniniai garsai, virsdami nuolat pulsuojančiais, originaliais garsiniais audiniais. Juos išgirsti galėsite rugpjūčio 23 d. Šiaulių dramos teatre.

Tradiciškai paskutinį vasaros savaitgalį Šiauliuose skambės džiazas. Jau XXI Tarptautiniame džiazo festivalyje „Šiauliai Jazz 2022“ klausytojų ausis džiugins gerai žinomi džiazo pasaulio vardai ir dar negirdėti atradimai. “Woodstock’s Ranaissance”, Pokaz Trio, Mikelis Dzenuška, Žeromskas – Banno – Falu Trio, Amber hunters ir kiti ryškūs atlikėjai. Džiazas skambės Šiaulių kultūros centre rugpjūčio 26-27 dienomis.

Ir tai ne pabaiga. „Šiaulių naktyse“, Dailės galerijoje, pasirodys Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos kvintetas KieC PatrioC ir solistė Adrijana Balsytė, parengę nepaprasto grožio ir temperamento koncertą, skirtą „Kovojančiai sesei“. O vėlyvais savaitgalio vakarais šiauliečiai ir miesto svečiai rinksis į P. Višinskio aikštę gerai pašėlti su elektronine didžėjų muzika „Šiauliai nights sounds 22’“ mini festivalyje.

Išskirtiniai spekakliai, daug judesio ir gerų filmų

„Šiaulių naktys“ jungia įvairias meno šakas – teatrą, šokį, kiną, muziką ir kitas. Tad programoje gausus pasirinkimas renginių kiekvienam meno mylėtojui.

Ypatingą pasirodymą rugpjūčio 24 d., Ukrainos nepriklausomybės dienos proga, Šiaulių dramos teatre surengs iš Charkivo Ukrainoje atvykstanti baleto trupė „Ethno contemporary ballet“. Šokis „Say it quieter if you can“ („Jei gali, sakyk tyliau“) kurtas prieš trejus metus, su juo apvažiuota Ukraina, taip pat šokta festivaliuose Čekijoje bei Suomijoje. Dabar šis jausmingas ir mistiškas spektaklis apie stiprią moterį kūrėją bus pristatytas Šiauliuose.

Baletas festivalyje bus šokamas ir netradicinėse erdvėse, pavyzdžiui, languose. Apsilankykite Tilžės g. 170 rugpjūčio 26 ir 27 d. vakarais pamatyti šį nestandartinį reginį.

Rugpjūčio 25 d. VilniusTech universiteto „Palėpės“ teatras festivalio publikai pristatys spektaklį „IKARAS“, jį pamatyti bus galima Šiaulių dramos teatro mažojoje salėje. Šiaulių industriniame parke bus surengtas performansas „Procesija 1520 milimetrai“, jį stebėti festivalio svečiai galės rugpjūčio 26 d. O rugpjūčio 27 d. prie Šiaulių turizmo informacijos centro vyks linijinių šokių pamokos ir pasirodymai.

Visą savaitę „Polifonijos“ salėje bus rodomi įvairūs kino filmai, kurių lankymas nemokamas. O plačiau su kinu ir juo, kaip terapija, susipažinti bus galima rugpjūčio 25 d. Zubovų rūmuose, kur vyks kino terapija su vaiko teisių gynėjais.

Meno gerbėjams – daugybė parodų ir meninių pasirodymų

Zubovų rūmuose nuo šio sekmadienio iki kito savaitgalio veiks socialinės kūrybinės dirbtuvės „Kilowac“, kuriose šeši menininkai (trys iš Ukrainos, trys iš Lietuvos) kurs ir realizuos šviečiančius meno objektus. Jie bus pristatyti parodoje, o po festivalio – padovanoti socialinėms organizacijoms.

Rūmuose šiauliečiai ir miesto svečiai galės lankyti ir skirtingų menininkų bei fotografų eksponuojamas parodas. O visus svečius pasitiks ir pakuruos legendiniai savanoriai senjorai – „Šiaulių bočiai“, kurie penktadienio vakarą darys savo muzikines kautynes prieš Panevėžio bočius.

Šiaulių dailės galerijoje veiks Indros Markevičienės objektų paroda „Pasinerk į savo gelmes“ ir VDA Telšių fakulteto Dizaino studijų programos studentų kūrybos darbų paroda „Įžvalgos M 1:1“.

Originalų kinetinį mados performansą „MOTYPĖS“ rugpjūčio 26 d. P. Višinskio aikštėje atliks „121 studija“. Tai kūrybinio polėkio, judėjimo energijos ir varomosios jėgos perteikimas aprangoje.

„Šiaulių naktys“ organizatorių tikslas – renginiuose atskleisti kuo daugiau kuriančių lietuvių. Kartais jie neturi platformos pasirodyti, todėl festivalis siekia sukurti ją visiems, kuriems to reikia. Taip Vilniaus g. pėsčiųjų zona rugpjūčio 27 d. taps Švietėjiška meno muge „Menturgiu“, kurioje savo kūrybą pristatys būrys niekam namatytų menininkų.

Stebins absurdiški ir originalūs renginiai

„Šiaulių naktys“ garsėja neįtikėtinais, keistais ir originaliais renginių formatais. Tai festivalio skiriamasis bruožas, atspindimas kiekvienais metais. Šie metai – ne išimtis.

Absurdiškiausiu re(n)giniu taps Ruokio performansų gamykla, trumpinama RPG. Tai konkursas, kurio tikslas – sukurti kuo beprotiškesnę iškabą (pavyzdžiui, „Lietuviškų keiksmažodžių mokykla“, „Rėkimo kursai. A, B, C ir D kategorijos“ ir t.t.), ją pakabinti, padėti ar kitaip pritvirtinti prie namų, darbo ar kito pastato įėjimo. Konkurso komisija vertins tiek iškabos originalumą, tiek jos išpildymą, įgyvendinimą pastato viduje. T.y. papildomi komisijos taškai bus skiriami, jei iškabos aprašymas bus demonstruojamas viduje. Iškabos bus vertinamos visą rugpjūčio 25-ąją dieną, o absurdiškiausieji įspūdingais prizais bus apdovanoti rugpjūčio 26 d.

Ryškiausiu festivalio akcentu vėl taps „Šviečiančio žmogaus eisena“. Žmonės, automobiliai, paspirtukai ir kitos transporto priemonės puošis savo kurtomis šviečiančiomis instaliacijomis ir kurdami nepaprastą atmosferą rugpjūčio 27 d. vakarą žygiuos nuo Kaštonų alėjos iki P. Višinskio aikštės DJ scenos. Įspūdingiausio „kostiumo“ autoriai bus apdovanoti puikiais prizais. O organizatoriai savo ruožtu apdovanos ir 5 „šviesiausius“ žmones – tyliai ir ne visada pastebimai darantį šviesius ir kilnius darbus.

Kaip ir kasmet, festivalyje visiškoje tamsoje su šviečiančiu kamuoliu bus žaidžiamas naktinis tinklinis, vyks dronų lenktynės „Dronahell 4“, naktinės ekskursijos, vakaronė su „Šiaulių bočiais“ Žemaičiai vs. Aukštaičiai, „Patriotų komisariatas“ Šiaulių apygardos vyr. policijos komisariate, „Drakono“ valčių varžybos, mainytuvės-atiduotuvės, pratęsiansiančios daiktų ir drabužių gyvenimą, paskaitos ir kiti renginiai.

Visą jų programą galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją