1989 m. Shinya Tsukamoto sukurtas šokiruojantis, avangardinis, siaubo filmas apie ofiso darbuotoją, virtusį metalo mutantu, yra vienas kertinių japonų kiberpanko pavyzdžių.

„Cyberpunk“ buvo svarbi devintojo ir dešimtojo dešimtmečio Japonijos pogrindžio filmų scenos dalis, o „Tetsuo“ yra vienas svarbiausių jos kūrinių. Kaip ir daugumoje to meto kiberpanko filmų, groteskiškas grimas, absurdiškos siužetinės linijos ir fiziologinį nerimą keliančios scenos atspindi kūno deformacijos, technogeninių katastrofų ir radioaktyvių mutacijų baimes.

Režisierius Shinya Tsukamoto prieš tai darbavosi teatre, bei buvo sukūręs du trumpametražius panašiomis temomis – „Įprasto dydžio fantomas“ (1986) ir „Denchu ​​Kozo nuotykis“ (1987), o jų sėkmė suteikė jam pasitikėjimo imtis kurti „Tetsuo“.

Filmo biudžetas buvo nedidelis – santaupos sukauptos dirbant įprastus darbus. Tai buvo pirmasis Tsukamoto filmas nufilmuotas 16 mm juosta. Operatoriaus pareigomis Tsukamoto dalinosi su Kei Fujiwara, jie abu atliko ir pagrindinius vaidmenis.

Filmas buvo nufilmuotas nespalvota juosta su ekspresionistiniu apšvietimu, įterpiant stopkadrinę animaciją, kuri papildė specialiuosius efektus. Tam, kad sukurti kūno transformacijos efektą ant aktorių odos buvo klijuojamos išmestų televizorių dalys.

„Tetsuo“ buvo filmuojamas 18 mėnesių, daugiausia Fujiwaros bute. Iki gamybos pabaigos dauguma komandos narių paliko Tsukamoto, nes filmavimo sąlygos buvo sunkiai pakeliamos.

2005 m. Tomo Meso knygoje „Iron Man: The Cinema of Shinya Tsukamoto“, Tomorowo Taguchi (vienintelis aktorius/ komandos narys, kuris negyveno filmavimo aikštelėje) dalinosi prisiminimais: „Buvo labai sunku, todėl greitai pajutau, kad jei visą laiką liksiu su jais, neišvengiamai kils noras pabėgti. Taigi pagalvojau, kad jei sugebėsiu išlaikyti tam tikrą atstumą, ištversiu kur kas ilgiau ir pavyks palaikyti gerus santykius.Tiesa tokia, kad beveik kasdien filmavimą palikdavo vis kitas komandos narys. Vieną dieną atvažiavau į namus, o apšvietėjai buvo dingę, todėl man pačiam teko apšviesti Tsukamoto scenas. Pabaigoje liko tik aktoriai. Beveik visi komandos nariai neištvėrė ir paliko filmavimą.“

Baigti filmą Shinya Tsukamoto turėjo visiškai vienas. Vėliau jis prisipažino, kad svarstė sudeginti filmo negatyvus, nes visa filmo gamyba buvo siaubinga patirtis.

Šiam mažabiudžečiui filmui sunkiai sekėsi pasiekti auditoriją, tačiau viskas pasikeitė kai 1989 m. jis buvo parodytas Romos siaubo ir fantastinio kino festivalyje Fantafestival.

Nors filmas buvo rodomas be vertimo, nes režisierius nebeturėjo lėšų titrų paruošimui, tai nesutrukdė pelnyti pagrindinio prizo. Po šios sėkmės filmas limituotai pasiekė ir Japonijos kino teatrus, kur dažniausiai buvo rodomas tik vėlyviausiu metu ir sulaukdavo pilnų salių žiūrovų.

Tuo metu, iki „Tetsuo“ išleidimo, tarptautiniai festivaliai stipriai ignoravo japoniškus filmus. Filmo sėkmė sukėlė susidomėjimą japonišku kinu tiek Europoje tiek ir JAV ir paskatino Japonijos nepriklausomo kino atgimimą 1990-aisiais.

„Mondo Bizarro“ – tai platformos „Kitas Kinas“ inicijuotas peržiūrų ciklas, dedikuotas pasauliniam žanrinio kino paveldui. Peržiūromis siekiama supažindinti su fantastiniais, veiksmo, mokslinės fantastikos ir siaubo filmais iš įvairiausių pasaulio kampelių ir skirti dėmesio juos kūrusiems žmonėms.

„Tetsuo“ seansai vyks rugpjūčio 17 ir 25 dienomis Skalvijos kino centre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją