„Tokios kūrybinės viešnagės jau tampa tradicija – užpernai prisijungėme prie tarptautinio „Pop Up Film Residency“ kino scenarijaus rezidencijų tinklo ir tapome kino kūrėjus priimančia šalimi. Tinkle tebesame vienintelė Baltijos šalis, kur padirbėti ir susikaupti scenarijaus rašymui kviečiami kūrėjai iš viso pasaulio. Pernai Lietuvoje viešėjo režisierė iš Kazachstano Zhannat Alshanova, o šiemet mūsų žvilgsnis buvo nukreiptas išskirtinai į Braziliją. Keliolika šios šalies kino kūrėjų išreiškė norą ir teikė paraiškas atvykti padirbėti į rezidenciją Vilniuje“, – pasakoja „M–Films“ vadovė ir prodiuserė Marija Razgutė.

Pasak jos, šios viešnagės yra naudingos ne tik atvykstantiems užsienio kūrėjams, bet ir Lietuvos kino industrijai.

„Nors pasaulis mažėja ir tolimiausių šalių įkvėpimai atrodo tarsi ranka pasiekiami internete, vis dėlto gyvi kūrėjų susitikimai ir autentiški kultūriniai mainai, kai viskuo gali pasidalinti iš pirmų lūpų, yra nepakeičiami. Pavyzdžiui, režisierės Caru Alves de Souza filmuose yra daugybė temų, kurios aktualios ne tik vietiniame Brazilijos kontekste, jos – globalios, tačiau dar vis nėra paliestos lietuviškame kine. Tad galbūt tokie susitikimai gali įnešti naujų vėjų ir į mūsų lietuvišką tematiką ir braižą?“ – svarsto prodiuserė.

„M–Films“ kvietimu režisierė iš Brazilijos Caru Alves de Souza Vilniuje viešės ir būsimo filmo scenarijaus rašymui atsidės tris savaites rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais.

Režisierės viešnagės pradžioje, rugpjūčio 18 d., 19 val., Paupio „Pasakos“ kino teatre rengiama nemokama, visiems atvira (be registracijos, tačiau vietų skaičius ribotas) jos ankstesnio filmo „Mano vardas Baghdad“ peržiūra. Šis filmas 2020–aisiais Berlyno kino festivalio „Generation 14plus“ programoje laimėjo geriausio filmo apdovanojimą.
Režisierė Caru Alves de Souza

„Režisierė Caru Alves de Souza savo filmuose sunkias temas pristato lengvai ir šviesiai. Viena vertus, čia jauti karščiu ir saule alsuojančio San Paulo atmosferą – gatves, muziką, atsipalaidavusius, juokaujančius žmones. Tačiau kita vertus, visame šiame lengvume vis šmėsteli skurdas, nelygybė ir kitos problemos. Jos filmų herojės dažniausiai yra moterys – ir stiprios, ir trapios, ir teisingos, ir klystančios tuo pat metu. Tačiau režisierė niekuomet jų neteisia, tik jautriai pasakoja kiekvienos iš jų istoriją“, – įspūdžiais dalinasi M. Razgutė.

Lietuvoje Caru Alves de Souza dirbs prie savo trečiojo filmo „Lonely Hearts“ scenarijaus, pasakojančio apie dviejų seserų paveldėtą seną kino teatrą, kuriame rodomi pornografiniai filmai.

Įveikusios vienus sunkumus ir pakeitusios kino teatro įvaizdį, jos susiduria su kitais – besikeičiančia San Paulo miesto plėtra ir miesto vystytojų beatodairišku godumu.

Tobulinti būsimo scenarijų režisierei Vilniuje padės pagrindinį prizą 2021–ųjų Kanų kino festivalyje pelniusio filmo „Kupė Nr. 6“ (rež. Juho Kuosmanen) scenarijaus bendraautoriai estai Andris Feldmanis ir Livia Ulman.

Apie „M–Films“

2008 m. įkurta kino gamybos kompanija „M–Films“ prodiusuoja vaidybinius bei animacinius filmus, kurie sėkmingai pristatomi svarbiuose tarptautiniuose kino festivaliuose, ne vienas jų apdovanotas Nacionaliniais Lietuvos kino apdovanojimais bei „Sidabrinėmis gervėmis“.

Kompanija prodiusuoja jaunosios kartos Lietuvos režisierių – Marijos Kavtaradzės („Išgyventi vasarą“), Andriaus Blaževičiaus („Šventasis“, „Bėgikė“), Karolio Kaupinio („Nova Lituania“), Vytauto Katkaus („Uogos“) – filmus, o taip pat dirba su tarptautinės bendros gamybos projektais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją