KKKC inicijuojamas meno projektas „Šiuolaikinės grafikos erdvės“

Grafikos meno projektas „Šiuolaikinės grafikos erdvės“ šiais metais savo erdves atveria tapatumo atsiskleidimui. Projekto metu vykstančioje parodoje 11 jaunų kūrėjų įvairiomis formomis ir grafinės raiškos priemonėmis iš skirtingų perspektyvų žvelgia į asmens tapatumo su kūryba ir socialine aplinka bei savianalizės temas.

Parodoje dalyvauja menininkai: Liepa Gudauskaitė, Indrė Lubytė, Jolita Puleikytė, Marija Brusokaitė, Alex Kochan, Pijus Burakas, Žvėrūna, Staselė Jakunskaitė, Tadas Truchill, Darius Odinas, Kseniia Buryka.

Eglės Karpavičiūtės tapybos paroda „Re-painted / Per-tapyta“

Parodoje pristatomas naujausias E. Karpavičiūtės darbų ciklas – anksčiau menininkės kurtos „Nutapytų ekspozicijų“ serijos tęsinys. Drobėse užfiksuotos žymiausios šiuolaikinio meno galerijų ir muziejų (Guggenheimo, Victorios Miro, Davidi Zwirnerio, Gagosiano ir kt.) erdvės, kuriose ji įterpia ir „eksponuoja“ savo kurtus paveikslus. Taip randasi fiktyvi jos kūrybinės biografijos dokumentacija, naikinanti ribas tarp fakto ir iliuzijos bei vis iš naujo patikrinanti tapybos ir tikrovės santykį.

Tapyti atvaizdai tampa neįvykusių įvykių laikmenomis – ekspozicijos įvyksta ir yra įvietinamos tik drobės paviršiuje. Tad kūriniai, imituodami žvilgsnį atgal, veikia kaip laiko klastotės ir per vieną archajiškiausių meno formų – tapybą – yra suarchyvuojami kaip būties faktai.

Lietuvių kūrėjų NFT meno paroda

Po 2021 metų pradžioje kilusio didžiulio susidomėjimo NFT (angl. non fungible tokens, liet. nekeičiamieji žetonai arba vienetiniai žetonai) menu, ši meno sritis išgyvena natūralią evoliuciją ir transformacijas. NFT meno kūrėjų, kolekcionierių ir perpardavinėtojų gausa užliejo internetą, socialinius tinklus ir forumus. Didžiulės pinigų sumos ir uždarbiai susuko protą daugumai ir, tikriausiai, nemaža dalis šios daugumos nusivylė nesuradę savo Eldorado. Sėkmė aplanko atkakliausius.

Parodoje pristatomi tiek plačiai Lietuvoje žinomų kūrėjų, tiek kūrėjų žinomų tik siaurose NFT meno kolekcionierių bendruomenėse, o taip pat technologijų inovatorių ir vizionierių bei eksperimentuojančių ar tiesiog pokštaujančių kūrėjų NFT kūriniai.

Jungtinė Kunigundos Dineikaitės ir Simono Kuliešio tapybos paroda „Upės ir jūros“

Jungtinėje K. Dineikaitės ir S. Kuliešio parodoje pristatomi naujausi menininkų tapybos darbai. Šiuos autorius vienija didelio formato drobės, laisva tapybinė mintis, meilė peizažo motyvui, kuri jų darbuose įgauna įvairias netikėtas formas. Gamtos vaizdų motyvai tapybinėje plotmėje užmezga pokalbį tarp dviejų tapytojų ir upės bei jūros temos.

Kunigunda ir Simonas savo kūryboje nesiekia perteikti konkretaus vaizdo, jiems labiau rūpi atrasti ryšį su skirtingais elementais, kurie nagrinėja laiko tėkmės ir erdvės svarbą tapyboje.

Anot S. Kuliešio, tapydamas jis patenka į laiko terpę, kurioje laikas nėra juntamas, jis yra lyg nenusakomas – sudaroma priešprieša, kurioje bandoma pagauti laiką jo nejuntant.

Kunigundai rūpi atrasti ryšį su skirtingais elementais, būnant erdvėje užmegzti itin paslaptingą intymų santykį, kuris ilgainiui perauga į pokalbį. Šis dialogas virsta užkalbėtu peizažu, sustabdyta akimirka, tapybine misterija. Dialogas yra ir pati paroda tarp dviejų menininkų – čia yra išlaisvinama peizažo formos tapybinė tapatybė. Kaip upės su jūra.

Vladimiro Mackevičiaus „Warning / Įspėjimas“

V. Mackevičiaus kolekcijos „Warning“ didžioji dalis objektų sukurti 2022-aisiais. Pasak autoriaus, vienas svarbiausių dalykų žmogaus gyvenime yra savo sielos gelbėjimas, savęs ištraukimas iš nuodėmių, siekimas būti geresne savęs versija: švaresniu bei mažiau nuodėmingu, mažiau egoistišku.

Nevartoti laimės tada, kai jos negamini. Neturėti skolų laikui ir nežaisti slėpynių su tiesa. Būti kuo laisvesniam nuo aplinkybių. Draugauti. Visų pirma – su savimi.

V. Mackevičiaus paroda veiks iki rugsėjo 4 d.

Parodos veiks iki 2022 m. rugsėjo 11 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją