Save iš naujo išrandantis centras

2012 metais prasidėjęs kaip projektas ir edukacinė programa, Rupert meno centras 2013 metais įsikūrė išskirtiniame architekto Audriaus Ambraso suprojektuotame „Tech Arts“ pastate. Šis žingsnis sudarė galimybę Rupert pradėti vystyti vieną pirmųjų rezidencijų programų Lietuvoje ir į Vilnių kviesti menininkus iš viso pasaulio.

Rupert sėkmę lėmė tai, kad Lietuvos meno autoritetai Lolita Jablonskienė, Kazys Varnelis, Deimantas Narkevičius, Kęstutis Kuizinas ir daugelis kitų patikėjo Rupert idėja. Daug lėmė ir centro vadovių Justės Jonutytės ir Julijos Reklaitės sklandus ir sistemingas darbas, lyderis visada svarbu, – teigia Rupert įkūrėjas ir tarybos narys Darius Žakaitis ir priduria: – Vilniuje rezidencijų programą kūrėme pirmieji, niekas nežinojo, kaip tai daryti, bet daug eksperimentavome, glaudžiai bendradarbiavome su meno lauko atstovais, paraleliai vystėsi alternatyvios edukacijos ir viešosios programos ir, atrodo, mums visai neblogai pavyko. Žinoma, visada yra kur tobulėti, turiu daug vizijų ir svajonių, susijusių su Rupert, ir manau, kad viskas įgyvendinama. Linkiu Rupert ir toliau eksperimentuoti, tai didžiulė šio centro varomoji jėga.“

2015 metais Rupert lankėsi ir kūrė Prancūzijai Venecijos bienalėje neseniai atstovavusi menininkė Laure Prouvost, 2017 metais pirmąją savo solo parodą „Piruetas“ surengė kūrėja Lina Lapelytė, 2019 metais centre vyko Jono Meko kūrybos retrospektyvos paroda „Leiskite man svajoti utopijas“.

Rupert veiklos buvo pristatytos ir kitose Vilniaus miesto erdvėse: 2021 metais prisidėta prie atlikėjo Tylerio Matthew Oyerio albumo pristatymo-performanso „VENUS“ įgyvendinimo „Lukiškės 2.0“.

Šiemet buvusiame siuvimo fabrike „Lelija“ surengta prancūzų menininkės Biancos Bondi paroda „Lilith“. Rupert meno centras pristatė parodas įvairiuose meno renginiuose užsienyje: 2021 metais Venecijos architektūros bienalėje atstovavo Lietuvai su Julijono Urbono projektu „Planeta iš žmonių“ (angl. Planet of People), 2021 metais „PODIUM Oslo“, – su alternatyvios edukacijos programos dalyvių paroda „Sunkus centras“ (angl. Heavy Centre), 2022 metais „EXPO Chicago“ – su paroda „Aš sėdžiu kambaryje“ (angl. I Am Sitting in a Room) ir kt.

Anot Rupert tarybos narės Lolitos Jablonskienės, „Rupert idėja rutuliojosi diskusijoje. Nepaisant jau įsitvirtinusių programų, Rupert tarsi nuolat iš naujo save išranda.

Tai skatina jo veiklose dalyvaujančių ir čia dirbančių žmonių įvairovė, kaita, nuolatinė skirtingų meninių idėjų ir jų pristatymo formatų apykaita“, pridurdama, jog „su centru susiję daugybė šiuolaikinio meno vardų, kurie kaip jauni žmonės atėjo į centro rezidencijos ar edukacijos programą, o dabar yra nauja Lietuvą pasaulyje garsinanti menininkų karta, tai būtų: Augustas Serapinas, Vytenis Burokas, Anastasia Sosunova, Robertas Narkus, Ona Juciūtė ir daugelis kitų. Rupert nuopelnas yra didelis – ir kaip bendruomenės telkėjo, ir kaip meninio mąstymo vietos suteikėjo, ir kaip kitos erdvės, kurioje vyksta šiuolaikinio meno parodos ar kitokio pobūdžio renginiai Lietuvoje“.

Šiuo metu Rupert veikla sudaryta iš trijų – rezidencijų, alternatyvios edukacijos ir viešosios – programų. Centro vardas ne kartą minėtas tarptautinėse meno platformose, tokiose kaip „e-flux“, „ArtDaily“, „Arterritory“, „aqnb“ bei daugelyje kitų. Į Rupert rezidencijų programą kasmet aplikuoja per 500 kūrėjų iš viso pasaulio, pusmetį vykstančioje alternatyvios edukacijos programoje kasmet dalyvauja apie 10 jaunųjų menininkų iš skirtingų pasaulio šalių.

Centras taip pat rengia nemokamas viešas paskaitas, parodas, performansus, kuriuose su šiuolaikinio meno idėjomis turi galimybę susipažinti ir šiuolaikinio meno bendruomenė, ir plačioji visuomenė.

Švęsdami dešimtmetį suks Laimės ratą

Taigi rugpjūčio 20 dieną nuo 16 valandos jubiliejiniame centro renginyje „Laimės ratas“ bus siekiama apsvarstyti Rupert, kaip daugialypės iniciatyvos, susijusios su įvairių jį kūrusių ir vysčiusių žmonių indėliu, praeitis ir ateitis.

„Kuo daugiau galvojome apie Rupert gimtadienį, tuo labiau Laimės ratas atspindėjo ir pastarųjų dvejų metų Rupert temą apie Magiją ir Ritualus. Kaip viduramžių simbolis, vaizduojantis keturis gyvenimo laikus, saugomas likimo deivės, Laimės ratas dar tryliktame amžiuje nugulė ant Taro kortų, skirtų žaidimams ir vėliau – būrimams. Ir taip toliau sukantis tarp idėjų ir istorijos, Laimės ratas išsviedė daugybę atsiminimų apie žmones, dalį kurių paskutinį kartą matėme Rupert „viduramžiais“, ir nors visi išsiilgtieji tikrai netilptų į vieno gimtadienio programą (net pradėjome svarstyti apie kasmetinį Rupert festivalį), džiaugiamės galėdami pakviesti visus dalyvauti gimtadienio susibūrime ir kviečiame kartu pasukti laimės ratus savo galvose, akyse ir ausyse“, – teigia renginio kuratorė Monika Lipšic.

Savo kūrinius, koncertus, performansus pristatys buvę Rupert rezidentai, programų dalyviai ir kviestiniai šiuolaikinio meno kūrėjai.

Vienos dienos ir vakaro programoje išvysite Ievos Rojūtės specialiai šiai progai sukurtą renginio scenografiją, Mako Ishizuka vardo suteikimo altorių, turėsite galimybę apsilankyti vienos dienos parodoje ketvirtojoje Rupert studijoje, kur paprastai gyvena ir kuria rezidentai: čia išvysite Monikos Radžiūnaitės tapybos kūrinius, Delphine Lejeune skulptūrą, Simonos Žemaitytės videoinstaliaciją ir Philipo Coyne piešinius.

Galerijos salėje vyks skirtingi garso ir muzikiniai performansai, kuriuos pristato Andrius Arutiunian, Eye Gymnastics, Gediminas Žygus ir Holly Childs kartu su Antanu Lučiūnu, bei Essi Kausalainen performansas, kurį pievoje po medžiu atliks operos dainininkai Renata Dubinskaitė ir Nerijus Masevičius.

Šventės pradžioje ir pabaigoje gros Dovilė Stalioraitytė (Dodomundo) – dienai prasidėjus ji kurs muzikinį pasakojimą lauke, o baigiantis vakarui kvies visus energingai pašokti. Miškelyje šalia Rupert centro visą dieną ir naktį čiurlens Tomo Daukšos fontanai, o aplink pastatą sušokusios Vlado Suncovo konstruotos medinės krosnelės-raketos lauks būti uždegtos renginio kulminacijoje.

Renginio programa

16:00 Dodomundo garsinė istorija pradeda sukti Laimės ratą (lauke)
17:00 Andriaus Arutiunian garso performansas „Kayīb“ (galerijoje)
18:00 Essi Kausalainen performansas „Cosmos Garden“ su Renata Dubinskaite ir Nerijumi Masevičiumi (po medžiu)
20:00 Eye Gymnastics koncertas „Auksinė valanda“ (galerijoje)
21:30 Gediminas Žygus ir Holly Childs performansas „Gnarled Roots of a Creation Theory“ (galerijoje)
22:30 Dodomundo DJ setas

Organizatoriai primena, kad Laimės ratas yra magiškas ir nepaiso linijinio laiko, taigi įsijungti į renginį bus galima bet kuriuo metu nuo 16 iki 24 valandos. Renginio vieta – „Tech Arts“ (Vaidilutės g. 79, Vilnius).

Daugiau renginio naujienų feisbuke, ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją