J. Kazakevičiūtė pasakojo, kad kūrybinės kelionės pradžioje jai labiau rūpėjo save atskleisti per laukinę moterį, motiną, kūrėją.

„Dabar save matau kaip mažą visatos dalelę. Ieškau panašumo ir savo atspindžio augaluose, kraštovaizdyje, pirmapradėje gamtoje. Kuriu meno objektus kaip žmogaus ir augalo jungtis, kūriniais kalbu apie jų bendrystę ir panašumą“, – apie kūrybines sąsajas kalbėjo kūrėja.
Jūratė Kazakevičiūtė "Magnolija užsiskleidusi"  (Mildos Laužikaitės nuotr.)

Kartais su draugėmis J. Kazakevičiūtė renkasi giedoti sutartinių ir kitų širdžiai mielų dainų. „Pasikartojantys ritmai tarsi sujungia mus su visata. Iš dainų labiausiai mane svaigina Petro Zalansko giedotas Stadalėlis, slaunasai (maloningas) medelis... Lietuvių senosiose dainose užkoduotas pasaulio modelis, betarpiškas gamtos ir žmogaus ryšys, medžių sužmoginimas, tai yra tai, ką noriu perteikti ir savo kūriniuose“, – pažymėjo ji.

Menininkė tikino, kad vaikščiodama miško takais nepaliaujanti žavėtis gamtos kitimu skirtingais metų laikais.

„Širdžiai apsalus nuo grožio įspūdį užfiksuoju...telefonu. Skaitmeniniai atspaudai kurti iš šių nuotraukų. Kiekviename darbe yra viena pasikartojanti nuotrauka, kuri, kaip ir viena detalė atsispindinti kaleidoskopo veidrodžiuose, kaip sutartinės posmas, kaip gėlės žiedas, sukasi ratu ir sukuria ritmą ir harmoniją. Taip sudėliotas vaizdas tampa raportu audinyje, kuris galėtų plėstis ir tęstis iki begalybės“, – pastebėjimais dalijosi būsimos parodos autorė.
Jūratė Kazakevičiūtė "Persikūnijimas. Ponia Mirtis" (Mildos Laužikaitės nuotr.)

Tekstilinės skulptūros iš ciklo „Pojūčių medžiai“ ir kaleidoskopiniai miško atspaudai ant drobių, kurios yra lyg kilimai ar staltiesės, lyg gyvybe šnibždanti miško paklotė, J. Kazakevičiūtės teigimu, tampa artima išraiškos priemone, sujungiančia pojūčius į visumą ir kviečianti įsilieti į bendrą vaizdą, pajusti save visumos dalele.
Jūratė Kazakevičiūtė "Lingualio medis", fragmentas (Mildos Laužikaitės nuotr.)

J. Kazakevičiūtė gimė Druskininkuose, ten pat gyvena ir dirba. 2000 metais baigė tekstilės specialybės bakalauro studijas Vilniaus Dailės Akademijoje, 2002 metais įgyjo menų magistro laipsnį.

Kuria objektus, minkštąsias skulptūras ir instaliacijas. Svarbiausios parodos: 2011 m. “Miniartextil à Montrouge” Paryžius, Prancūzija; 2010 m. „Miniartextilcomo“ Como ir Venecija, Italija.

2009 m. ir 2010 m. „Nord ART“ KIC, Budelsdorf, Vokietija; 2010 m. „Globalinė intriga“ 3-ioje Europos tekstilės ir taikomojo meno trienalė „Tradicijos ir Inovacijos“ Rygos dekoratyviojo meno ir dizaino muziejus;

2009 m. tarptautinė Kauno bienalė „Gyvas požiūris“ Textile 09.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją