Milošo koncertas – Pažaislio muzikos festivalio programos dalis. Publika turės unikalią galimybę išgirsti gyvai šio „BBC Music Magazine“ pripažinto vienu iš šešių geriausių praeito šimtmečio pasaulio gitaristų muzikavimą. Jauno muziko populiarumas pasiekė aukštumas po dviejų vienas po kito išleistų debiutinių albumų – „Mediterraneo“ (2011) ir „Latino“ (2012 ), o 2012 m. „Classic BRIT Awards“ apdovanojimuose Milošas tapo laureatu „Breakthrough Artist“ kategorijoje.

Gitaristas su Londono filharmonijos orkestru įrašė Joaquino Rodrigo koncertą, po šio įrašo pasirodymo kritikai atlikėją ėmė vadinti „Aranchueso karaliumi“ (Aranchuesas – miestas Ispanijoje, o „Aranchueso koncertas“ – vienas žinomiausių J. Rodrigo kūrinių). Kaip solistas Milošas grojo su Londono ir Los Andželo filharmonijos, Atlantos ir Čikagos simfoniniais, Filadelfijos, Klivlendo, Ispanijos nacionaliniu, Romos „Santa Cecilia“ ir Tokijo NHK orkestrais.

Praeito sezono koncertų keliai pažymėti pasirodymais Verbiero, Šlėzvigo Holšteino, Stambulo, Kotoro ir Ostravos muzikos festivaliuose, rečitaliais Niujorke, Londone, Vašingtone, koncertais su Atlantos ir Detroito simfoniniais bei „Metropolitan“ orkestrais.

Milošo albumai sulaukia didelio populiarumo. „Blackbird – The Beatles Album“ skamba grupės „The Beatles“ dainų aranžuotės. Įrašant šį albumą atlikėjas bendradarbiavo su džiazo pasaulio legenda Gregory Porteriu, popdainininke Tori Amos, violončelininku Stevenu Isserlisu ir indiškojo sitaro superžvaigžde Anoushka Shankar. Penktajame jo studijiniame albume „Sound of Silence“ išradingai pateikiamas klasikinės muzikos solo gitarai lobynas. Minėdamas bendradarbiavimo su „Universal Music“ dešimtmetį Milošas išleido naują albumą „The Moon and the Forest“, kuriame greta kitų kūrinių skamba specialiai jam sukurti kompozitoriaus Joby Talboto du koncertai gitarai.

Šis albumas reprezentuoja Milošą kaip naujų kūrinių gimimo iniciatorių ir šiuolaikinio gitaros repertuaro formavimo inovatorių. Artimiausiuose gitaristo planuose albumas su legendine įrašų kompanija „Sony Classical“, jame skambės baroko epochos repertuaras solo gitarai.

Apie šį projektą atlikėjas kalba taip: „Esu labai laimingas, galėdamas prisidėti prie „Sony Classical“ ir kartu kurti ateitį. Šios kompanijos įdirbis, ypač kai kalbame apie klasikinę gitarą, yra neprilygstamas. Stereotipų laužymas ir naujos kūrybinės bazės šiam instrumentui kūrimas vis dar lieka pagrindiniu manosios misijos tikslu. Dabar labiau nei bet kada jaučiu, kad šiame nuolat kintančiame pasaulyje, kuriame mes gyvename, mūsų, kaip muzikantų pašaukimas ir tikslas dar niekada nebuvo tokie reikšmingi bei svarbūs.“

„Meilė iš pirmo garso“ – taip Milošas apibūdina akimirką, kai būdamas aštuonerių pirmą kartą į rankas paėmė seną, namuose rastą apdulkėjusią gitarą. 90-ieji nebuvo pats palankiausias metas muzikavimui – tuometinėje Jugoslavijoje vyko karas. Septyniolikmetis Milošas nepasidavė aplinkybėms ir nusiuntęs vaizdo įrašą į Londono Karališkąją muzikos akademiją gavo kvietimą ten studijuoti.

Jo įrašą perklausę pedagogai vienbalsiai nusprendė, kad klasikinės gitaros pasaulyje gimsta nauja žvaigždė, o pats atlikėjas savo jauseną išvykstant į Londoną apibūdino kaip skrydį į Marsą. Praėjus dešimčiai metų nuo studijų Londone pradžios Milošas pasirašė kontraktą su legendine klasikos įrašų kompanija „Deutsche Grammophon“.

Milošas pats nuosekliai ir valingai siekęs karjeros yra pavyzdys jauniems atlikėjams. Jis aktyviai vykdo muzikinės edukacijos veiklas, dalyvauja jaunųjų muzikantų rėmimo ir skatinimo fondų veikloje. Pradedantieji gitaristai gali mokytis iš leidyklos „Schott“ išleistų „Play Guitar with Miloš“ knygų serijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją