Šiemet Tarptautinis Kretingos senosios muzikos festivalis klausytojams padovanos šešis koncertus, kurie vyks Kretingos pranciškonų bažnyčioje rugpjūčio 12–28 dienomis. Kaip ir kasmet bus surengtas vienas vargonų solo rečitalis, skirtas atskleisti šio unikalaus Kretingos instrumento grožį ir galimybes. Šie vargonai puikiai tinka muzikuoti kartu su dainininkais ir skirtingų instrumentų grupėmis, tad jie skambės ir vokalinės muzikos programose, ir barokinio smuiko rečitalyje, ir kornetų bei barokinių trombonų koncertuose.

Festivalį rugpjūčio 12 d. atidarys žymus tenoras iš Belgijos Reinoud Van Mechelen ir barokinės fleitos atlikėja Anna Besson. Kartu su savo ansambliu „A nocte temporis“ jie atliks ištraukas iš Johanno Sebastiano Bacho kantatų, kviesdami mėgautis fleitos ir balso dialogais.

Lengvo, aukšto ir skaidraus tembro tenoras R. Van Mechelen yra vienas geidžiamiausių atlikėjų kone visuose garsiausiuose baroko muzikos ansambliuose, tokiuose kaip „Collegium Vocale“, „Le Concert Spirituel“, „Les Arts Florissants“, „La Petite Bande“, „Les Talens Lyriques“, „Pygmalion“, „Le Poème Harmonique“, „L’Arpeggiata“, „B’Rock“ ir daugelyje kitų.

Rugpjūčio 15 d. festivalio šeimininkų ansamblis „Canto Fiorito“ kartu su mecosopranu Renata Dubinskaite klausytojams padovanos rafinuotą XVII a. pirmos pusės Romos kompozitorių programą. Publikai atsivers išsami Romos muzikos panorama nuo Palestrinos, G. Frescobaldi, S. Landi iki O. Tarditi, D. Mazzochi ir L. Rossi. Koncerte skambės sakralinė ir pasaulietinė muzika, vokaliniai ir instrumentiniai kūriniai, skirtingi muzikos žanrai – sonatos, motetai, dainos, arijos, duetai bei trio iš operų, kur balsą papildys kornetai ir išilginės fleitos, palydės vargonai, klavesinas ir barokinė violončelė.

Iškart po šio koncerto, rugpjūčio 16 d., pirmą kartą Lietuvoje bus galima išgirsti naujai suspindusią žvaigždę – angeliško balso sopraną iš Prancūzijos Julie Roset, kurie šiemet laimėjo Niujorko Metropoliteno operos konkurso Grand Prix. Specialiai Kretingos festivaliui solistė parengė anglų, vokiečių, prancūzų ir italų sakralinės muzikos rečitalį. Šį koncertą filmuos ir vėliau jo įrašą transliuos festivalio partneris LRT televizija.
Kretingos festivalis ( Donato Bielkausko nuotr.)

Antrąją festivalio dalį rugpjūčio 24 d. galingai pradės senovinių pučiamųjų instrumentų ansamblis „Les Cornets Noirs“, kuriam vadovauja kornetininkas Frithjofas Smithas. Šis ansamblis – vienas iš pasaulinių lyderių korneto repertuaro srityje. „Les Cornets Noirs“ klausytojus supažindins su Venecijos San Marko bazilikos XVII a. polichorine muzika, kuriai būdingi erdviniai eksperimentai, kai atlikėjai groja iš skirtingų bažnyčios pusių, sukurdami ypatingą stereo efektą.

Giovanni Gabrieli ir kitų San Marko bazilikos kompozitorių programą atliks keturi kornetai, šeši barokiniai trombonai ir vargonai – tiek daug senųjų pučiamųjų instrumentų Lietuvoje dar nebuvo skambėję.

Koncertui Kretingoje susibūrė vieni geriausių šių instrumentų meistrų iš Belgijos, Vokietijos, Šveicarijos, Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos.

Šių metų vargonų solo rečitaliui rugpjūčio 26 d. pakviestas puikusis prancūzų vargonininkas Jean-Marc Aymes, kurį ištikimoji publika prisimins iš paties pirmojo festivalio koncerto 2017 m. kartu su sopranu Maria Cristina Kiehr. J.-M. Aymes vadovauja ansambliui „Concerto Soave“, kuris kartu su M. C. Kiehr parengė gausybę XVII a. muzikos programų ir įrašų, tapusių pavyzdiniu atskaitos tašku vėlesnėms senosios muzikos atlikėjų kartoms.

Jis pirmasis įrašė visus Girolamo Frescobaldi kūrinius, dirigavo daugelį baroko operų, taip pat ir pasaulinių jų premjerų šiais laikais. J.-M. Aymes Kretingos publikai dovanos trijų pagrindinių XVII a. Italijos kompozicijos mokyklų – Venecijos, Romos ir Neapolio – programą.

Rugpjūčio 28 d. festivalį užbaigs japonų kilmės barokinio smuiko virtuozas Ryo Terakado, legendinio Sigiswaldo Kuijkeno barokinio smuiko mokyklos tęsėjas, Briuselio karališkosios konservatorijos dėstytojas, grojantis su garsiausiais senosios muzikos ansambliais.

Jis pakvies pasiklausyti XVII a. antrosios pusės Austrijos ir Šiaurės Vokietijos kompozitorių muzikos. Nors barokinio smuiko virtuozų tradicija prasidėjo Italijoje, ji netruko paplisti į Šiaurę, kur nuostabiai suskambo tokių kompozitorių kaip Heinrich Ignaz Biber kūriniuose.

Kad aukščiausio lygio muzika būtų prieinama visiems, Kretingos festivalio koncertai bus nemokami, tačiau norintys klausytojai galės palikti auką. Visi koncertai vyks 19 val. Kretingos pranciškonų bažnyčioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją