„Atsigręžus į netolimą praeitį nuostabu, kaip sparčiai vystosi šiuolaikinio meno scena Lietuvoje. Rupert aktyviai prisidėjo prie jos augimo tiek atstovaudamas Lietuvai užsienyje, tiek čia kviesdamas atvykti pasaulinio lygio kūrėjus. Per 10 veiklos Rupert meno centre metų buvo priimti daugiau nei 130 rezidentų iš viso pasaulio, alternatyvios edukacijos programą baigė apie 100 perspektyvių šiuolaikinio meno kūrėjų, surengta per 110 paskaitų, parodų, performansų Lietuvoje ir užsienyje. 10 metų yra tik nedidelis žingsnelis ambicingai institucijai, tačiau norime pasidžiaugti kartu su visais, kurie kūrė, plėtojo Rupert ir tapo jo dalimi. Tiek pasiekti tikrai nebūtų pavykę, jei ne gausybė formalių ir neformalių dialogų, – tikimės, jog Rupert dirbusiems ir kūrusiems pavyko sukurti tam tinkamą terpę“, – teigia Rupert direktorė Julija Reklaitė.

Per renginį savo performansus, instaliacijas pristatys Rupert programų dalyviai bei kviestiniai šiuolaikinio meno kūrėjai: Andrius Arutiunian, duetas Eye Gymnastics (Viktorija Damerell & Gailė Griciūtė), Holly Childs & Gediminas Žygus, suomių menininkė Essi Kausalainen kartu su dainininkais Renata Dubinskaite ir Nerijumi Masevičiumi, DJ Dodomundo, Ieva Rojūtė, Tomas Daukša, Vladas Suncovas.

Anot Rupert programų kuratorės Monikos Lipšic, „sukdami „Laimės ratą“ apsvarstysime Rupert kaip daugialypės iniciatyvos praeitis ir ateitis. 2022-ieji taip pat yra karo Ukrainoje metai, todėl mes tikime, kad dabar labiau nei bet kada svarbu puoselėti bendruomeniškumą, solidarumą, taiką ir dalytis ateities pasaulio vizijomis. Mes suvokiame formuojančią laisvės galią. Ypač dabar, kai Rupert žvelgia į savo praeitį ir mato, kad tapo tuo, kas yra, nes gimė nepriklausomoje šalyje ir buvo kuriamas, auginamas ir puoselėjamas laisvai mąstančių žmonių.“

Rupert programomis siekiama kurti diskusijų ir bendradarbiavimo galimybes tarp vietos ir tarptautinių menininkų, meno organizacijų ir kitų kūrybinių sričių bei mokslo atstovų. Centro veikla sudaryta iš trijų pagrindinių – rezidencijų, alternatyvios edukacijos ir viešosios – programų, kurios kasmet susilaukia vis didesnio tarptautinės šiuolaikinio meno kūrėjų bendruomenės dėmesio.

Tarp Rupert alternatyvios edukacijos programos alumnų – perspektyvūs Lietuvos kūrėjai Anastasia Sosunova, Augustinas Serapinas, Robertas Narkus ir kiti. Į rezidencijų programą kasmet aplikuoja per 500 kūrėjų iš viso pasaulio.

2015 m. čia lankėsi ir kūrė menininkė Laure Prouvost, 2017 m. pirmąją savo solo parodą „Piruetas“ surengė kūrėja Lina Lapelytė, 2019 m. centre vyko Jono Meko kūrybos retrospektyvos paroda „Leiskite man svajoti utopijas“. Rupert veiklos buvo pristatytos ir kitose Vilniaus miesto erdvėse: 2021 m. prisidėta prie atlikėjo Tylerio Matthew Oyerio albumo pristatymo-performanso „VENUS“ įgyvendinimo „Lukiškės 2.0“, 2022 m. buvusiame siuvimo fabrike „Lelija“ surengta prancūzų menininkės Biancos Bondi paroda „Lilith“. Rupert meno centras taip pat atstovavo Lietuvai ir pristatė parodas įvairiuose meno renginiuose užsienyje: 2021 m. Venecijos architektūros bienalėje su Julijono Urbono projektu „Planeta iš žmonių“ (angl. Planet of People), 2021 m. „PODIUM Oslo“ su alternatyvios edukacijos programos dalyvių finaline paroda „Sunkus centras“ (angl. Heavy Centre), 2022 m. „EXPO Chicago“ su paroda „Aš sėdžiu kambaryje“ (angl. I Am Sitting in a Room). Centro vardas ne kartą minėtas tarptautinėse meno platformose, tokiose kaip „e-flux“, „ArtDaily“, „Arterritory“, „aqnb“ bei daugelyje kitų.

„10 metų gimtadienio renginys – puiki ir svarbi proga susiburti, pasidžiaugti tuo, ką jau nuveikėme ir dar nuveiksime“, – teigia Rupert kuratorė Monika Lipšic.

Anot renginio organizatorių, „Laimės ratas“ yra magiškas ir nepaiso linijinio laiko, taigi visi yra kviečiami įsijungti į renginį bet kuriuo metu nuo 16 iki 24 valandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją