Knygą „Kaip veikia smegenys“ parengė Timas Kenningtonas, mokantis vaikus Londone įsikūrusioje jaunųjų mokslininkų švietimo organizacijoje „Little House of Science“. Joje įvairaus amžiaus vaikų STEM ugdymui pasitelkiami patrauklūs ir interaktyvūs metodai. Knygą puikiomis iliustracijomis papuošė Josy Bloggs ir Liz Kay. Pasak E. Baliutavičiūtės, ji puikiai tiks ne tik mažiesiems skaitytojams, bet ir visai šeimai.

„Ne kiekvienas suaugęs žmogus yra neuromokslininkas, studijuoja smegenis ir žino apie jas įvairių dalykėlių. O šitoje knygoje labai paprastai, aiškiai, labai daug įdomių temų paliečiama apie smegenis – tiek mūsų, žmonių, tiek įvairių gyvūnų, net tų, kurie neturi smegenų: kaip jie veikia, kaip jie gyvena?“, – pasakojo vaikų literatūros ekspertė.

Kaip veikia smegenys

Ir nors kai kurie mokslininkai teigia, kad mūsų smegenys yra efektyvesnės už visus superkompiuterius kartu sudėjus, visgi, jos nėra tobulos. „Pavyzdžiui, kodėl mūsų smegenis galima apgauti optinėmis iliuzijomis? Čia yra visokių eksperimentėlių, kuriuos namie galima atlikti, arba pažiūrėti, už kokią veiklą atsakinga tam tikra smegenų dalis ir išbandyti, ar ji gerai veikia atlikdama tam tikrus veiksmus“, – sakė E. Baliutavičiūtė. Pasak jos, knyga skirta vaikams nuo 6-7 metų, bet visa šeima gali labai gerai praleisti laiką ją paskaitinėdama.

Shia Green „Šachmatų šalis“ taip pat tinka visai šeimai, ypač tiems, kas nori savo vaikus išmokyti žaisti šachmatais.

„Labai naudingas dalykas. Aišku, jie pakankamai sudėtingi – mažesnius vaikus reikėtų pradėti mokyti nuo žemesnio lygio, o ši knyga galėtų būti kaip įvadas. Visų pirma dėl to, kad tai yra grožinė istorija apie mergaites, kurios ištaria tam tikrą slaptažodį, ir patenka į šachmatų šalį, kur tos figūros atgyja – tos mergaitės žaidžia tą žaidimą, išmoksta, kaip reikia eiti, ir panašiai. Tiesiog smagi istorija, bet kartu pamokoma. O knygos pabaigoje yra labai paprastai paaiškinta, ką kuri figūra atlieka, koks žaidimo tikslas ir panašiai – tai tokia knyga pradinukams, kurie tik nori pramokti, sužinoti, kaip veikia šachmatai“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Šachmatų šalis

„Monstropedija. Daugiau nei 25 neįtikėtini eksperimentai namuose“ – puiki knyga vasarai 6-9 metų vaikams. „Tiems, kurie ko nors galbūt ir nesimokė mokykloje, gal tik girdėjo tam tikrus dalykus, apie fiziką, biologiją, chemiją. Tai yra labai smagūs eksperimentai, kurie kartu padeda susipažinti vadinamuoju STEM lauku, kaip ir kodėl veikia tam tikri dalykai. Bet praktiškai išbandyti, ne teoriškai. Pavyzdžiui, kaip yra, kad tas ingridientas keičia spalvą, sužinai ne teoriškai, bet čia siūlo pasigaminti ypatingą gėrimą, kurį sumaišius su skirtingomis rūgštimis, pavyzdžiui, citrinos ar acto, jis vis keičia spalvą. Arba galima sukurti mašiną, varomą balionų. Tokių smagių eksperimentų knyga, kurių kai kuriuos gali atlikti vieni vaikai, kitur reikia tėvelių ar kitų suaugusiųjų priežiūros, nes reikia, tarkime, žirklių“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė ir pridūrė, kad kai kurie eksperimentai tikrai bus įdomūs ir suaugusiems.

Monstropedija. Daugiau nei 25 neįtikėtini eksperimentai namuose

Linos Matiukaitės parašyta ir Simono Kvinto nupiešta knyga „Miesto detektyvas“ patiks toms šeimoms, kurios mėgsta knygą „Ką žmonės dirba visą dieną“.

„Panašaus principo, bet, aišku, originali, kitaip parašyta ir turi kitokią istoriją. O istorija tokia, kad darželinukai, kurie yra skirtingų veislių šuniukai – vaikams tai irgi gali labai patikti, kad gali pažinti, pamatyti, kaip atrodo ir elgiasi skirtingi šuneliai – ryte, ką daro, tai, aišku, eina į darželį. Ir darželio kieme jie pamato daugybę popierinių lėktuvėlių. Ir kyla intriga, kas nutiko, iš kur jie čia? Vaikų fantazija įsijungia, skuba prisiminti, kad mano tėtis dirba su popieriais, gal jo darbe prilankstė, pasirodo – ne, tad skuba į kitą vietą. Knyga supažindina su miesto gyvenimu ir labai įvairiomis profesijomis, o pabaigoje, aišku, laukia staigmena, kas gali tuos popierinius lėktuvėlius lakstyti. Smagi knyga, apjungia ir grožinį pasakojimą, bet ir pažintinį, daug praktinių žinių“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Miesto detektyvas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją