„Geltonas karutis yra Kakės Makės naujasis draugas ir, tikiuosi, kad bus ir vaikų naujasis draugas, nes su šia knyga norime vaikus supažindinti su sodo ir daržo reikalais“, – sakė L. Liubertaitė.

Pasak jos, sode ir darže vyksta įvairių reikalų, ir natūralu, kad vaikams yra įdomu. „Tad kol įdomu, reikia griebti jautį už ragų ir jiems papasakoti daugiau istorijų, kas gi vyksta sode ir darže – o ten vyksta daug įdomių dalykų, yra kai kurių, kurie vyksta po žeme, kur kartais ir mes, suaugusieji, ne visada žinome. Apie sliekus mes suprantame, žinome, kaip jie atrodo, bet kad sukuria įvairiausius labirintus – jau čia yra įdomiau. Galų gale, vien šaknų pasaulis yra daug kam nepažįstamas, ir visai smagu papasakoti vaikams, kad augalas yra ne tik tai, kas auga virš žemės, bet ir tai, kas yra po žeme. Tarkime, galima su vaikais išeiti į daržą, išrauti kažką kartu su suaugusiais, ir pasižiūrėti, kaip tos šaknys atrodo: kai kurios gali būti seklios ir trumpos, kai kurios gali būti storos ir ilgos, yra tos, kaip sakome, liemeninės, turi vieną liemenį, kai kurios gali būti plačios ir išsikerojusios“, – pasakojo L. Liubertaitė.

Kakė Makė. Sodo detektyvas

Ji atskleidė knygoje pridėjusi daug pavyzdžių, kad vaikams tikrai būtų aišku: „Tarkime, knygoje rašiau, kad kuo daugiau šaknų, kuo jos yra gilesnės, tuo augalas yra laimingesnis, nes gali iš giliau pasisemti maisto medžiagų, tai yra, prisivalgyti ir geriau numalšinti troškulį. Na, parašiau tokį pavyzdį, kad, įsivaizduokime, tu pats, vaike, jei turėtum penkias burnas, kiek suvalgytum daug braškių arba ledų. Panašiai yra ir su augalais“.

L. Liubertaitė įsitikinusi, kad vaikams daržas, sodas, gamta, kas yra aplink, visada yra įdomu. „Ir tas žemės grumstas, ir augalas, kad kažkas kvepia, o kažkas visai nekvepia – jiems viskas įdomu. Mes jau mokame atsirinkti: žemė – nuobodu, o persikas, kuris pas kaimyną auga ir skaniai kvepia – jau įdomiau. O vaikams įdomu viskas, mes galime juos vesti už rankos, nukreipti kažkur, galime leisti jiems užduoti klausimus. Knygoje daviau daug užuominų, pavyzdžiui, kaip rudenį padaryti šakninių daržovių degustaciją: išvardinau, kokios jos yra, iliustratorė nuostabiai nupiešė, kaip jos atrodo, ir tarkime, galite padaryti su vaiku šakninių daržovių degustaciją, ar griežtis tikrai yra toks griežtas, kas yra pastarnokas, pasiaiškinti, kad morkų įvairiausių spalvų gali būti, ne tik oranžinės – tai tikrai ir suaugusiems įdomu“, – sakė knygos autorė.

Ši knyga nuo įprastinių Kakės Makės paveikslėlių knygelių, skirtų patiems mažiausiams, skiriasi tuo, kad yra tinkama visai šeimai. „Iš tikrųjų informacijos yra labai daug – kažkas panašaus į enciklopediją: turėtų skaityti tėvai, seneliai, dėdės, tetos ar darželių auklėtojos vaikams. Gal ne visą iš karto, po vieną atvartą: vienur – apie tai, kokios įvairios yra sėklos, kitame – kaip nuspręsti, kiek laistyti augalą, kada gana. Su Kake Make išaugę daug vaikų, būtų gaila tokį personažą palikti tik ansktyvajai vaikystei – galėtų būti gražus ženklas šeimai keliauti kartu su Kake Make, o kiek vyresni, antrokai, trečiokai, ketvirtokai, kurie moka skaityti patys, manau, tikrai mielai pavartys šią knygą“, – kalbėjo L. Liubertaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją