Vasario 10 dieną konkurse Nacionalinės filharmonijos vadovo vietai užimti minimalaus balų skaičiaus nesurinko nė vienas iš keturių kandidatų. Norą tapti vienos svarbiausių valstybinių koncertinių įstaigų vadovu pareiškė ne tik kadenciją baigiantis Filharmonijos vadovas, jo pavaduotoja Rūta Prusevičienė, muzikologas Tomas Bakučionis, bet ir prieš pustrečių metų per vadinamąjį konsulų skandalą diplomatinės tarnybos netekęs Gintaras Ronkaitis.

Buvęs konsulas savo gyvenimo aprašyme minėjo, kad yra dirbęs Užsienio reikalų ministerijoje, tačiau nenurodė fakto, jog buvo atleistas iš diplomatinės tarnybos už pažeidimus.

Muzikinė bendruomenė svarstė, ar pastaruoju metu Lietuvos Verslo darbdavių konfederacijoje dirbęs G.Ronkaitis atitinka konkurso sąlygas. Jose be tradicinių reikalavimų vadovams minėta, jog filharmonijos direktorius turi išmanyti ir mokėti taikyti kūrybinės ir meninės veiklos taikomuosius tyrimus, prognozuoti kultūros ir meno rinkos perspektyvas.

Antrą Nacionalinės filharmonijos direktoriaus konkursą Kultūros ministerija planavo skelbti iš karto po Vasario 16-osios švenčių. Paklausta, kodėl šio sprendimo nutarta atsisakyti, Kultūros ministerijos atstovė spaudai Dalia Grigaravičiūtė teigė, jog įsibėgėjus koncertiniam sezonui nenorėta trukdyti Filharmonijos darbui, todėl „buvo nuspręsta galbūt leisti pabaigti sezoną šiam vadovui“.

„Neatmetame galimybės, kad konkursas gali būti skelbiamas ir anksčiau – vasarą arba rugsėjo pradžioje, - DELFI sakė ministerijos atstovė. - Lauksime, kol ministras nuspręs, kada skelbsime konkursą. Kol kas konkrečios datos dar nėra“.

Anot kultūros ministro patarėjos Zitos Čepaitės, konkursai biudžetinių koncertinių ir teatrinių įstaigų direktorių pareigybėms užimti skelbiamas kas 5 metai.

„Pirmajame konkurse norą vadovauti Nacionalinei filharmonijai pareiškę kandidatai atitiko konkurso sąlygas. Gal kiek daugiau diskutuota dėl jų vadybinio darbo patirties – du iš jų nebuvo dirbę įstaigų vadovais, o tik jų pavaduotojais. Tačiau buvo nutarta - ir teisininkai tam neprieštaravo, - kad toks darbas tai pat gali būti vertinamas kaip vadovaujamas“, - DELFI sakė ministro patarėja.

Vis dėlto, kultūros viceministro Fausto Latėno vadovaujama penkių narių komisija iš 180 galimų balų nė vienam pirmajame konkurse dalyvavusiam pretendentui neskyrė nė 80.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją