Vėlų ketvirtadienio vakarą per Dubline vykusią ceremoniją lietuviams buvo įteiktas apdovanojimas ir 25 tūkst. eurų premija už novatorišką ir veiksmingą indėlį į socialinę sanglaudą, įgyvendinant projektą „Kūrybinės misijos“.

2020 m. įsteigti CEB apdovanojimai už socialinę sanglaudą – tai kasmetis konkursas, skirtas įvertinti projektui, kuriuo sprendžiamos aktualios socialinės problemos vienoje iš 42 CEB šalių narių. Apdovanojimas yra susijęs su CEB deklaruojama pozicija, kad tinkamos investicijos į socialinį sektorių gali turėti didelį teigiamą ekonominį ir socialinį poveikį visai visuomenei.

„Projektą „Kūrybinės misijos“ pradėjome siekiu sukurti saugias vietas vaikams, moterims ir vyrams, de facto uždarytiems migracijos centruose visoje Lietuvoje. Reguliariai lankydamiesi centruose su meno ir edukacijos veiklomis, norėjome parodyti solidarumą ir pasakyti: „Jūs esate ne vieni.“

Nepaprastas „Artscape“ pedagogų ir savanorių darbas yra žmogiškumo, empatijos ir atsidavimo pavyzdys. Apdovanojimas taip pat išryškina daugelio Lietuvos nevyriausybinių organizacijų nuveiktus nuostabius darbus“, – sakė „Artscape“ įkūrėja ir vadovė Aistė Ulubey.

Per ceremoniją Dubline atsiimdama apdovanojimą A. Ulubey taip pat pabrėžė, kad tarpsektoriniai, t. y. meniniai, socialiniai ir edukaciniai, projektai, kuriuose menas naudojamas kaip socialinių permainų katalizatorius, yra nepaprastai veiksmingi, atliepiant opiausius visuomenės ir žmogiškumo iššūkius moderniame pasaulyje.

„Simboliška šį apdovanojimą atsiimti dabar, kai ypač jaučiamas didelis NVO palaikymas migracijos lauke. Vos daugiau nei prieš savaitę išėjo „Amnesty International“ ataskaita, kurioje pabrėžiama, kaip stipriai yra pažeidžiamos žmogaus teisės migrantų sulaikymo centruose. Todėl šis įvertinimas ir apdovanojimas visų pirma yra apie tai, kad mes turime neužsimerkti prieš neteisingą elgesį, palaikyti žmones, kurie patiria nesuvokiamą neteisybę, ir rodyti solidarumą su jais“, – sakė A. Ulubey.

„Kūrybinės misijos“ – psichologiniam stabilumui, orumui

Menų agentūra „Artscape“ su migrantais centruose dirba nuo 2015 m., ir nors su pabėgėliais praktikuojanti menininkų ir edukatorių komanda yra sukaupusi didelę patirtį, 2021 m. išryškėjo būtinybė plėsti turimus išteklius ir užtikrinti kultūros prieinamumą neseniai atvykusiems migrantams.

„Mūsų visuomenės išbandymas prasidėjo praeitų metų vasarą, kai į Lietuvą didesniu mastu pradėjo vykti prieglobsčio prašantys migrantai. Tai sukėlė daug viešų diskusijų apie pabėgėlių ir migrantų priėmimą ir integraciją į visuomenę. „Kūrybinės misijos“ projektas tapo atsaku į migracijos iššūkius Lietuvoje ir situaciją, kurioje gyvena atvykusios bendruomenės. Kartu tai kvietimas kultūros bendruomenei permąstyti savo kūrybines praktikas naujoje realybėje“, – apie pergalę iškovojusį projektą pasakojo „Artscape“ programų direktorė Ieva Šlechtavičiūtė.

Įgyvendindama projektą „Kūrybinės misijos“ agentūra organizuoja ir veda reguliarius menininkų ir pedagogų vizitus į pabėgėlių priėmimo ir registracijos centrus šalyje. Vaikai, moterys ir vyrai, kurie ilgus mėnesius praleidžia migracijos centruose, neturėdami jokio aiškumo dėl savo ateities, dažnai susiduria su daugybe psichikos sveikatos problemų ir stengiasi išsaugoti savo orumą ir vertės jausmą. „Kūrybinės misijos“ suteikia saugią erdvę vaizduotei ir sąlygas asmenybei augti, nepaisant sudėtingų sąlygų.

Menų agentūra „Artscape“ veiklą vykdo nuo 2012 m. Organizacijos pagrindinis tikslas – suteikti galimybę dalyvauti kultūroje pažeidžiamoms visuomenės grupėms ir per aukštos kokybės meno projektus inicijuoti socialinius pokyčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją