„Lietuvių“ partijas scenoje atliko solistai Sandra Janušaitė (Aldona), Vytautas Juozapaitis (Arnoldas), Arūnas Malikėnas (Vitoldas), Liudas Norvaišas (Albanis) ir Mickaelis Spadaccini (Valteris/Konradas).

Italų kompozitoriaus A. Ponchielli kūrinio, parašyto pagal Adomo Mickevičiaus poemą „Konradas Valenrodas“, pasaulinė premjera 1874 m. įvyko garsiajame Milano „La Scala“ teatre. Opera, pasakojanti apie lietuvių didvyriškumą karų su kryžiuočiais laikais, sulaukė nepaprasto pasisekimo: Italija tuo metu dar buvo okupuota Austrijos, tad italai šį kūrinį suprato kaip ženklą kovoti už savo laisvę ir nepriklausomybę. Taip „Lietuviai“ netikėtai tapo laisvės kovų simboliu italams.

Simboliška, kad šįmet šią operą Valdovų rūmų Didžiajame kieme dirigavo Ukrainos nacionalinės operos vyriausiasis dirigentas Mykola Diadiura. Jam tai buvo pirmoji sceninė pažintis su „Lietuviais“, tačiau ukrainiečių maestro tikino italų kompozitoriaus muzikoje aiškiai girdintis lietuviškas intonacijas.

„Labiausiai mane nustebino, kad A. Ponchielli, nors ir neturėdamas ryšių su Lietuva, kažkokiu paslaptingu būdu sugebėjo savo operoje perteikti lietuvišką charakterį. Šiame kūrinyje, ypač pirmajame jo chore, girdžiu intonacijų, kurios būdingesnės lietuviams, o ne italams. Lietuvą ir kitas Baltijos šalis su Ukraina, mano manymu, sieja ypatingas dėmesys chorinei kultūrai. Didžiuojuosi man suteikta garbe, nes matau, kaip reikšmingai Lietuva palaiko Ukrainą. Nuostabu, kad tokioje mažoje šalyje gyvena tokios didelės dvasios žmonės“, – kalbėjo ukrainiečių dirigentas M. Diadiura.

„Matau čia daug prasmingų sąsajų: itališka opera apie lietuvių didvyriškumą, dainuojama lietuviškai, diriguojama ukrainiečio, sukurta pagal Adomo Mickevičiaus, kurio kūryba kultūriškai vienija visą LDK arealą, poemą. Esu įsitikinęs, kad kitąmet tai bus nebe koncertinis, o sceninis pastatymas, praturtinsiantis mūsų festivalį, – teigia „LNOBT Open“ rengiančio Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinis direktorius Jonas Sakalauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją