Liepos pabaigoje Kalvystės muziejaus įkūrėjui būtų sukakę 88 metai.

Psichologas ir rašytojas Vytautas Čepas, išgirdęs šią liūdną žinią, prisiminė, kad vos prieš kelias dienas kalbėjo su Dionyzu telefonu. „Jis man atsiliepė, bet pakalbėti nespėjome. Išgirdau, kad kažkokios moterys paėmė iš jo telefoną ir ryšys nutrūko. Tikriausiai nenorėjo, kad jis dėl ko nors jaudintųsi“, – pasakojo V. Čepas.

2017 metais D. Varkaliui suteiktas Metų muziejininko vardas. Šiuo titulu kiekvienais metais minint Tarptautinę muziejų dieną įvertinamas labiausiai pasižymėjęs šalies muziejininkas.

D. Varkalis neabejojo, kad muziejai yra ne tik lietuvybę skleidžiančios šventovės, bet ir šalies išlikimo garantas.

Todėl jam nė kiek nebuvo gaila įvairiems muziejams išdalintų per ilgus metus sukauptų vertingų eksponatų.

D. Varkalis buvo ne tik vienintelio šalyje Kalvystės muziejaus įkūrėjas ir puoselėtojas, aktyvus visuomenininkas bei Sąjūdžio dalyvis, bet ir jūreivis.

Seni jūrų vilkai iki šiol pasakoja, kad laivų mechaniko D. Varkalio restauruotų laivų mechanizmai veikė tiksliai it šveicariški laikrodžiai.

„Aš esu dvipusis žmogus. Pusę savo gyvenimo skyriau jūrai, kita pusę paaukojau paveldui. Sukaupiau tūkstančius pačių įvairiausių eksponatų, rinkau viską, kas susijęs su Klaipėdos kraštu ir jo pokario partizaniniu judėjimu. Viską atidaviau muziejams. Padovanojau visus savo turtus ir vienintelis dabar likęs mano turtas yra dviratis. Daugiau nieko vertingo neturiu. Viską atidaviau valstybei, nes maniau, jog visiems reikės tos Lietuvos“, – prieš kelis metus „Vakarų ekspresui“ sakė D. Varkalis.

Arvydas Vaitkus: netekome didžios asmenybės

Klaipėdos miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus savo asmeninėje feisbuko paskyroje pasidalino tokio turinio įrašu:

„Vakar netekome didžios asmenybės – Dionyzo Varkalio. Kiek daug tilpo šiame žmoguje. Jis mylėjo jūrą, savo kraštą bei jame gyvenančius žmones ir tai išreikšdavo kasdieniniais savo darbais. Nesenai bendraujant Skulptūrų parke jo paklausiau – kas svarbiau parko sutvarkymo projekte? Nedvejodamas atsakė: medžiai. Medžiai yra didžiausias turtas. Išsaugokite juos ateities kartoms... Užuojauta artimiesiems, draugams, kolegoms ir bendražygiams“.

***

D. Varkalis – lietuvių tautodailininkas ir metalo restauratorius, visuomeninis paveldosaugininkas gimė Pagermontėje (Telšių aps.), 1955 m. baigė Klaipėdos jungų jūreivystės, 1968 m. – laivų technologų mokyklą, 20 metų dirbo žvejybos laivyne mechaniku, vyriausiuoju mechaniku. 1971–1975 metais mokėsi Klaipėdos dailės vakarinėje mokykloje, 1975–1978 metais studijavo vizualinį dizainą Kauno dailės instituto Klaipėdos skyriuje.

Nuo 1968 – Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, su gintaro ir metalo papuošalais dalyvavo Lietuvos ir užsienio parodose.

D. Varkalis buvo vienas iš 4 Klaipėdos laikrodžių muziejaus įkūrimo iniciatorių, Kalvystės muziejaus įkūrėjas. Jo surinktų laikrodžių rinkinys papildė Klaipėdos laikrodžių muziejaus ekspoziciją, o senųjų kalvių įrankiai ir įvairūs kaliniai davė pradžią Kalvystės muziejaus ekspozicijai, rašoma Mažosios Lietuvos enciklopedijoje.

2007-aisiais suteiktas Garbės klaipėdiečio vardas.