Bendra stipendijų suma – 126 tūkst. eurų, jos paskirtos balandžio pradžioje kultūros ministro Simono Kairio sprendimu Lietuvos kultūros tarybai ir Lietuvos kino centrui paskelbus kvietimus teikti paraiškas. Numatyta, kad jas teikti galima iki rugsėjo 15 dienos.

„Tai tik tarpiniai stipendijų Ukrainos kultūros ir meno atstovams skyrimo rezultatai. Ieškome ir toliau ieškosime būdų, kaip pagelbėti ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje esantiems ukrainiečių kūrėjams – tiek, kiek reikės – iki pergalės. Taip pat privalome padėti užtikrinti mūsų šalyse esančių ukrainiečių ryšį su Ukraina, nes jų kūrybinė ateitis yra ten – atkuriant savo tėvynę. Dėl to svarbu užmegzti ir kuo daugiau tvarių Ukrainos kūrėjų ir Lietuvos kultūros organizacijų kūrybinių partnerysčių, kurių nauda abiem šalims bus juntama ir ateityje“, – sako kultūros ministras.

Šiuo metu 125-ios Lietuvos kultūros ir meno įtaigos bei organizacijos siūlo Ukrainos kultūros ir meno darbuotojams darbo vietas arba bendradarbiavimo galimybes.

Atskirai, per Lietuvos kultūros tarybos paskelbtą autorių ir gretutinių teisių apsaugos finansavimo konkursą, remiamos paramos Ukrainai ir jos kūrėjams iniciatyvos. Į finansavimą galėjo pretenduoti kultūros ir meno kūrėjų, organizuojančių ir (ar) dalyvaujančių viešuose kultūros ar meno renginiuose, skirtuose palaikyti Ukrainos karo pabėgėlius, ir Ukrainos kultūros ir meno kūrėjų bendradarbiavimo su Lietuvos kultūros bendruomene projektai. Finansuoti 8 projektai, iš viso jiems skiriant 61,4 tūkst. eurų. Finansavimas daugiausia skirtas įvairių sričių ukrainiečių menininkus įtraukti į lietuvių kūrėjų projektus.

Ukrainos menininkai ir meno kolektyvai yra nuolat kviečiami į Lietuvą. Plačiai nuskambėjo Kijyvo solistų koncertai, Lietuvos žiūrovai daugelyje miestų galėjo pamatyti Charkivo nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro pasirodymus. Taip pat vykdomi bendri Lietuvos ir Ukrainos menininkų projektai užsienyje, vienas iš jų – didelio susidomėjimo sulaukęs Mariaus Ivaškevičiaus ir Ukrainos kūrėjų projektas Avinjono teatro festivalyje.

Kitais metais Lietuvos kino centras planuoja 50 tūkst. eurų įnašu paremti Ukrainos kino sektorių – tai bendra europinė iniciatyva, paskelbta Kanuose, Prancūzijoje. Lietuva taip pat įsipareigojusi prisidėti prie Ukrainos kultūros paveldo skaitmeninimo iniciatyvos, bus ieškoma ir galimybių prisidėti prie Europos Sąjungos iniciatyvų, remiančių Ukrainos NVO sektorių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją