Spektaklis „Atminimo malda“ buvo pirmoji šio sezono LRDT premjera, kurią statė teatro vyriausiasis režisierius Vladimiras Gurfinkelis. Spektaklis „Atminimo malda“ sukurtas pagal garsaus komediografo, dramaturgo ir scenaristo Grigorijaus Gorino pjesę. Tai istorija apie žydų tautą, kuriai didžiausius sunkumus padėjo įveikti tikėjimas ir viltis, o spektaklio veiksmas vyksta Ukrainos miestelyje.

Šį pavasarį Lietuvos rusų dramos teatras su spektakliu „Atminimo malda“ dalyvavo kasmetiniame Rokiškio kultūros centro rengiamame, jau ketvirtą dešimtį skaičiuojančiame Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“, kuriame laimėjo dvi nominacijas: geriausio moters vaidmens nominacijoje nugalėjo LRDT aktorė Jevgenija Gladij už Goldos vaidmenį, o už geriausią nepagrindinį vaidmenį tame pačiame spektaklyje apdovanojimą pelnė LRDT aktorius Valentinas Novopolskis.

„Pjesė labai turtinga ir gili, o man asmeniškai dabartiniame Ukrainos įvykių kontekste ji privertė dar giliau išjausti motinos vaidmenį ir jausmus“, – atskleidžia J. Gladij.

Piršlį spektaklyje vaidinęs V. Novopolskis teigia, jog komedijinis vaidmuo nebuvo jam įprastas ir pareikalavo prisiminti tam reikalingus aktorinius įgūdžius, nors paties spektaklio tema gana rimta ir dabar ypač aktuali.

„Šitoje pjesėje, kartu su kitomis temomis, gvildenama ir tema, ar žmogiškumas turi tautybę. Nesvarbu, kokia ji – yra žmogiški poelgiai ir nežmogiški. Norėtųsi turėti vilties, kad visgi nugali pirmieji“, – teigė aktorius V. Novopolskis.

Lapkritį vyko dar viena didžiulė ir daug žiūrovų simpatijų pelniusi spektaklio „Filomena Morturano“ premjera, kurią režisavo Algirdas Latėnas. Gruodį – interaktyvi, suteikianti teigiamų emocijų vaikiško teatralizuoto koncerto–žaidimo visai šeimai „Kai užaugsiu, būsiu…“ režisierės Agnės Sunklodaitės premjera.

Gegužės pabaigoje Lietuvos rusų dramos teatras pristatė paskutinę sezono premjerą – žymios bulgarų režisierės Dianos Dobrevos spektaklį „Medėja svetimšalė“. Šis spektaklis papildė teatro repertuarą visiškai nauja estetika ir stilistika bei sulaukė labai didelio žiūrovų susidomėjimo ir teigiamų atsiliepimų. Tai išskirtinis spektaklis, kuris tikrai kitą sezoną nustebins žiūrovus, kurie dar nespėjo pamatyti.

Šį sezoną ypatingas teatro dėmesys buvo skiriamas Ukrainai ir jos žmonėms. Aktoriai ir teatro darbuotojai aktyviai įsitraukė į savanorystę ir įvairias edukacijas ukrainiečių vaikams. Taip pat buvo ir perleidusių savo gyvenamą būstą pabėgėliams. Nuo karo pradžios Lietuvos rusų dramos teatro spektaklius nemokamai pažiūrėti atėjo 700 ukrainiečių.

Birželio 1 d. Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga, Lietuvos rusų dramos teatre vyko paramos koncertas Ukrainai. LRDT, bendradarbiaudamas su vaikų šokio teatru „Angel project“ ir muzikiniu vaikų ir paauglių ansambliu „Žvaigždžių Studija“, surengė šventinį labdaros koncertą. Renginys surinko pilną žiūrovų salę ir visa už bilietus gauta suma buvo pervesta Kijevo vaikų ligoninei „Ohmatdyt“.

Birželio 17-19 dienomis Lietuvos rusų dramos teatre vyko poezijos festivalis „Žodžio teritorija“. Vilniečius ir miesto svečius visą savaitgalį džiugino ir turiningai praleisti laiką kvietė įvairios festivalio veiklos bei renginiai visai šeimai. Įdomioje ir jaunatviškoje programoje buvo poetinė ekskursija turistiniu autobusu po Vilniaus gatves, leidusi naujai pamatyti ir pajausti miestą per žodį, poeziją bei muziką, poezijos skaitymai teatro skvere, jaukūs muzikos vakarai „prie laužų“, spektakliai, performansai, koncertai bei nuotaikingas žaidimas ir linksmos užduotys vaikams ir visai šeimai. Taip pat vyko poezijos vakarai ir įvairios poetinės dirbtuvės, kurias vedė kviestiniai poetai iš Latvijos, Lenkijos ir Estijos.

Sezoną teatras uždarė birželio 28-29 dienomis vykusiu dramaturgijos festivaliu „Mes – Ukraina‘22“. Jo metu žiūrovai iš arčiau susipažino su klasikine ir šiuolaikine Ukrainos dramaturgija, teatru bei aktualiais meniniais reiškiniais. Festivalio žiūrovai pamatė režisierių Viktoro Marvino, Julijos Aug ir Ramunės Kudzmanaitės pasirinktų ukrainiečių pjesių spektaklių eskizus, taip pat į festivalio „Off“ programą įtrauktus režisierių Manto Jančiausko ir Andriaus Darelos režisuotus performansus ir Maksimo Tuchvatulino spektaklio eskizą ir dalyvavo eskizų aptarimuose bei apskrito stalo diskusijoje.

Visi festivalio renginiai sulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo ir aktyvaus jų įsitraukimo eskizų aptarimuose ir diskusijose. Netrūko ir teigiamų atsiliepimų. Viena iš žiūrovių iškart po festivalio „Mes – Ukraina‘22“ spektaklio eskizo „Miško daina“ (rež. Ramunė Kudzmanaitė) peržiūros labai susijaudino ir pasidalino savo jausmais: „Ačiū už tai, kad gavau galimybę pamatyti šią savo gimtinės pjesę. Esu dėkinga už tai, ką jūs dėl mūsų darote, ir didelis ačiū Vilniui ir Lietuvai už visą palaikymą, pagalbą ir už tą dvasinį santykį, kurio nei vienoj kitoj Europos šaly, mano nuomone, ukrainiečiai negauna, kaip čia. Finansinės pagalbos sulaukiame, taip, bet dvasinis palaikymas tiktai Lietuvoje.“

Lietuvos rusų dramos teatro vadovė Olga Polevikova mano, kad be galo daug šiltų ukrainiečių atsiliepimų liudija, jog teatro įsitraukimas ir palaikymas ne tik žodžiais, bet ir darbais, jiems yra labai svarbus. Pasak jos, ukrainiečiai vertina LRDT palaikymą ir nesieja teatro veiklos su agresoriumi.

„Man yra graudu, kai pastebiu, kaip kartais tam tikri visuomenės veikėjai norom nenorom, apgalvotai arba ne primeta patiems ukrainiečiams žinutę, kaip jie turėtų reaguoti į Lietuvos rusų dramos teatrą ar į rusų kalbą, ar į kažkokį bendradarbiavimą. Kai tuo metu patys ukrainiečiai liudija, kad palaikymas, kurį suteikia LRDT, jiems yra be galo svarbus. Pažįstamos kalbos jie nesieja su agresoriaus kalba – jie puikiausiai atskiria agresoriaus šalį nuo teatro veiklos ir apskritai nuo rusų kalbos. Reikia palaikyti vieniems kitus ir padaryti viską, kad šiuo skaudžiausiu laikotarpiu žmonės galėtų gauti ne tik finansinę, bet ir dvasinę pagalbą. Ir mūsų teatre ją tikrai gauna“, – teigia O. Polevikova.

Galiausiai komisija išrinko konkursinės programos nugalėtoją, kuriuo tapo ukrainietis aktorius ir režisierius Viktoras Marvinas. Jo spektaklio eskizas „Šeimyninės scenos“ pagal Annos Jablonskajos pjesę taps nauju Lietuvos rusų dramos teatro pastatymu 2023 metų rudenį.

Taip pat dramaturgijos festivalio „Mes – Ukraina‘22“ metu teatro fojė buvo atidaryta ir išskirtinė ukrainiečių dekoratyvinės taikomosios dailės dailininko, skulptoriaus, keramiko Andrijaus Iljinskio darbų paroda „Pavasaris 2022“. Šios parodos eksponatuose atsispindi karo tema ir tiesioginis autoriaus požiūris į vykstantį karą Ukrainoje. Paroda veiks iki rudens.

Nepaisant pandemijos apribojimų ir karantino, teatras visus metus aktyviai rengė įvairias edukacines programas ir pažintines ekskursijas po teatrą mokykloms. Buvo tęsiamas ir bendradarbiavimas su literatūriniu A. Puškino muziejumi, kur rodomas išskirtinis ir begalo įdomus imersinis Tado Montrimo režisuotas spektaklis „Dėdė Vania“.

„Po visų iššūkių, išbandymų ir nerimo galima teigti, kad sezonas buvo labai sėkmingas. Mes patys apie save sužinojom, ko nežinojom. Ir premjeros išėjo puikios. Turime didžiulių planų kitam sezonui ir norisi tikėti, kad be kliūčių ir drąsiai, ryškiai juos įgyvendinsime ateinančiais metais“, – mano teatro vadovė O. Polevikova.

Liepos mėnesį Lietuvos rusų dramos teatras išvyksta gastrolių ir pasirodo festivalyje Avinjone su spektakliu „Dievų saulėtekis“ (rež. Vladimiras Gurfinkelis). Vilniaus miestą šiame tarptautiniame festivalyje pristatys LR Kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos rusų dramos teatras. Tai dokumentinis tyrimas, paremtas LRDT aktorių, o taip pat ir aktorių iš Ukrainos bei Baltarusijos gyvenimo faktais ir tikrais liudijimais. Festivalio metu vyks apskrito stalo diskusijos ir susitikimai Avinjono merijoje, festivalio Off kiemelyje. Jų metu Vilniaus miestą šiame tarptautiniame festivalyje pristatys LR Kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos rusų dramos teatras.

Artimiausia premjera rudenį Lietuvos rusų dramos teatre – rugsėjo 2-3 dienomis Agnės Sunklodaitės spektaklis vaikams „Mano tėtis skrajūnas“. Tai įkvepiantis pasakojimas apie tikėjimą, meilę ir gebėjimą fantazuojant gyvenimą padaryti gražesnį. O spalio 1-2 dienomis – teatro vyriausiojo režisieriaus Vladimiro Gurfinkelio spektaklis „Gyvenimas be meilės“, pagal Romaino Gary kūrybą, kurio premjera buvo nukelta į rudenį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją