Įstabios architektūros Karlovy Vary miestelyje vykstančiame festivalyje, lietuvių delegacija džiaugėsi premjera sausakimšoje, 1200 žiūrovų talpinančioje, salėje, kur unikali distopinė pasaka buvo pasitikta gausiais plojimais. Pamatyti „Vesper“ specialiai iš Prahos atvyko Lietuvos ambasadorius Čekijoje Laimonas Talat-Kelpša, taip pat dalyvavo ir Lietuvos kino centro atstovai – Irma Šimanskytė ir Jana Mikulevič. „Vienas iš nedaugelio mokslinės fantastikos filmų, kuriame vaizduojamas pasaulis atrodo neįtikėtinai tikras,“ – apie „Vesper“ po premjeros rašė užsienio žiniasklaida.

Lietuvoje filmuotos juostos veiksmas vyksta Žemėje. Talentinga trylikametė Vesper, kurią vaidina britų aktorė Raffiella Chapman, žiūrovams gerai pažįstama iš Timo Burtono juostos „Panelės Peregrinės ypatingų vaikų namai“, kartu su sergančiu tėvu Dariumi (Richardas Brake’as) po ekosistemos žlugimo bando išgyventi keistame ir pavojingame pasaulyje. Vieną dieną Vesper suranda paslaptingą moterį Kameliją (Rosy McEwen), išgyvenusią po lėktuvo katastrofos. Mainais už pagalbą ieškant per katastrofą dingusio tėvo, Vesper Kamelijos prašo saugaus patekimo į Citadelę – tamsų centrą, kur išrinktieji, pasitelkdami naujausias biotechnologijas, gali gyventi saugiai ir patogiai.

Nors „Vesper“ veiksmas vyksta niūrioje ateityje, režisieriai sako, jog tai filmas apie viltį, nešantis svarbią žinią jaunajai kartai, kuri nuolat girdi, kad pasaulis miršta ir kad ateities nėra: „Jauni žmonės nori ne tik išgyventi, jie nori gyventi. Pandemija buvo svarbus priminimas apie tai,“ – sako B. Samper. Jam pritaria ir K. Buožytė: „Net blogiausioje ir beviltiškiausioje situacijoje, jei sugebėsime įžvelgti grožį, visada turėsime priežastį gyventi, kovoti ir keisti įvykių eigą.“

Išskirtinio braižo lietuvės ir prancūzo tandemas kuria kartu jau daugiau nei dešimtmetį – pradėję kartu dirbti prie pirmojo Kristinos filmo „Kolekcionierė“, laimėjusio Geriausio filmo apdovanojimą Lietuvos kino apdovanojimuose „Sidabrinės Gervės“ (2008m.) ir dalyvavusio daugiau nei 30-yje kino festivalių, jie sukūrė antrą sėkmingą pilnametražę juostą „Aurora“, gavusią daugybę prizų įvairiuose kino festivaliuose. O Kristinos virtualios realybės pasakojimas „Angelų takais“ ne tik tapo prestižinių tarptautinių ir nacionalinių konkursų laureatu, bet ir sužavėjo Veneciją.

„Vesper“ kūrė gausi lietuvių profesionalų komanda: operatorius Feliksas Abrukauskas, scenografai Ramūnas Rastauskas ir Raimondas Dičius. Filmą prodiusuoja Asta Liukaitytė, Daiva Varnaitė-Jovaišienė, Alexis Perrin ir K. Buožytė.

Filmo premjera Lietuvoje – jau rugsėjo 30 dieną. Projektą finansavo Lietuvos kino centras, remiantis ir Lietuvos delegacijos dalyvavimą festivaliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją