„Nacionaliniai architektūros apdovanojimai visų pirma skirti atkreipti dėmesį į architektūros svarbą, įtaką, kurį ji daro mūsų gyvenimams“, – prie Kauno centrinio pašto rūmų surengtoje spaudos konferencijoje penktadienį sakė aplinkos viceministrė Daiva Veličkaitė-Matusevičė.

Pasak jos, šiems apdovanojimams siekiama sutelkti tiek reguliuojančias institucijas, tiek architektus, tiek visuomenę.

Bus renkamas geriausias gyvenamosios architektūros kūrinys, kultūros, mokslo ir sporto architektūros kūrinys, visuomenės architektūros kūrinys, viešoji erdvė, tvarios architektūros kūrinys, urbanistikos kūrinys, apdovanojimas bus skiriamas už architektūros lauko ribų plėtimą bei reaktyvaciją. Taip pat bus teikiamas didysis prizas geriausiam kūriniui.

Kuriant statulėlę, kuri bus teikiama geriausiems architektams, bus siekiama bendradarbiauti su skulptoriais ir dizaineriais, planuojama, kad jų dizainas kiekvieną kartą bus skirtingas.

„Labai svarbus bendradarbiavimas, bendrystė su kitomis sritimis“, – pabrėžė viceministrė.

Pirmieji apdovanojimai bus teikiami po metų, kitą Tarptautinę architektų dieną, kuri minima liepos 1-ąją.

Šių metų rugsėjo 1 dieną bus skelbiami konkursas ir komisija. Iki kovo 1 dienos bus galima teikti paraiškas dėl architektūros darbų, sukurtų per paskutinius dvejus metus. Birželio 1 dieną būtų skelbiami nominantai.

Padės atrasti kokybišką architektūrą

Pasak kultūros ministro Simono Kairio, architektai visada susidūrė su „įtampomis, vertinimais iš visuomenės ir kolegų“.

Jis pastebėjo, kad ir Kauno centrinio pašto rūmai, šiuo metu laikomi tarpukario architektūros vertybe, buvo kritikuojami, o kai kurie pastatai įvertinimo sulaukia gerokai vėliau.

Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius pabrėžė, jog šie apdovanojimai bus proga skirti dėmesio kokybiškai architektūrai ir jos kūrėjams.

Jis pastebėjo, kad architektai jau dabar teikia apdovanojimus, tačiau jie yra išsiskaidę, juose „paliečiami siauresni aspektai“.

„Tie apdovanojimai turėtų parodyti visuomenei, kad architektūra nėra fasadai, architektūra yra erdvės menas“, – kalbėjo architektas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Gintaras Balčytis.

Jis vylėsi, kad apdovanojimai padės „atskleisti architektūros grožį“ ir padėti suprasti architektūros kūrinių idėjas.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas teigė, kad nacionalinio lygio apdovanojimai savaime bus svarbus renginys, padėsiantis pritraukti daugiau visuomenės dėmesio į gerą architektūrą ir jos kūrėjus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją