Kompoziciją sudarančių daiktų pavadinimai: „Kalba prieš optinį taikiklį”, „Rusų kareivis”, „Rusų karinis laivas”, „Rusų patranka”, „Rusų tankas”, „Raketos nuolauža”, „Sudaužyta skulptūra“, „Paukščio pavidalo dūmų debesis”, „Angelas bando pakilti”. Taip pat parodą įtraukti atskiri kūriniai: „Putino antkapis“ ir „Įtūžis“.

Menininkas pasakoja, kad kovo 8 dieną atvyko į Lenkiją iš pustuščio Kijevo, kuriame buvo išpjaustęs kelias graviūras apie prasidėjusį karą. Atvykęs į Lenkiją Andrij Iljinskij tęsė darbą Oronsko skulptūrų centre.

„Suprantama, kad norėjosi kalbėti apie tai, kas vyksta. Taip apie 20 dienų, jausdamas stiprius išgyvenimus, puikiomis sąlygomis galėjau lipdyti kompoziciją, kurią pavadinau „Pavasaris 2022“. Kai baigiau darbus karo tema, jas eksponavo viešbučio dailininkams fojė. Dalis darbų liko Lenkijoje, o su čia eksponuojamais darbais nutiko stebuklas. Seniau man nepažįstami žmonės Gediminas ir Saulius atvežė šį kūrinį į Vilnių, kur šiuo metu dirba mano žmona Jelena. O vėliau – į šį teatrą.“

Menininkas pripažįsta, jog vidinę motyvaciją tęsti kūrybą sustiprino ir asmeninė netektis.

„Bedirbdamas sužinojau, kad mano artimiausias vaikystės draugas, bendraklasis Saša Gluščenko, kuris 2014 m. pabėgo iš rusų užgrobto Krymo ir apsigyveno Kijevo priemiestyje Irpenyje, žuvo nuo okupantų bombos. Tada parodą dedikavau jo atminimui, – sako A. Iljinskij. – Kodėl ir kam tai dariau – aišku ir be žodžių. Tai – mėginimas pateisinti savo kaip pabėgėlio gyvenimą už savo šalies ribų ir vidinio pasipriešinimo priešui, kuriuo tapo putiniška Rusija, forma“.

Birželio 28-29 dienomis Vilniuje Lietuvos rusų dramos teatras rengia dramaturgijos festivalį „Mes – Ukraina`22“. Festivalio metu žiūrovai turės išskirtinę galimybę pamatyti režisierių pasirinktų ukrainiečių pjesių spektaklių eskizus ir dalyvauti kituose renginiuose.

Festivalio metu žiūrovai turės išskirtinę galimybę pamatyti režisierių Viktoro Marvino, Julijos Aug ir Ramunės Kudzmanaitės parengtus ukrainiečių pjesių spektaklių eskizus, dalyvauti apskrito stalo diskusijose, pasiklausyti paskaitų apie Ukrainos teatrą ir išvysti į festivalio „Off” programą įtrauktus režisierių Manto Jančiausko ir Andriaus Darelos režisuotus performansus ir Maksimo Tuchvatulino spektaklio eskizą. Galiausiai komisija pristatys eskizą – festivalio nugalėtoją, kuris taps nauju LRDT repertuaro pastatymu. Visi festivalio renginiai – nemokami.

Festivalio konkursinėje programoje varžysis trys kūrėjai: Viktoras Marvinas – ukrainiečių kilmės režisierius ir aktorius, šiuo metu dirbantis Estijos rusų teatre Vene Teater, pasirinkęs dirbti su Annos Jablonskajos pjese „Šeimyninės scenos“, Julija Aug – garsi menininkė disidentė, oponuojanti Rusijos karinei agresijai ir dėl savo pilietinės pozicijos pasitraukusi į Taliną, dirbs su Olego Michailovo pjese „Prisiekusios mergelės“ ir Ramunė Kudzmanaitė – teatro bei kino režisierė iš Vilniaus, kuri eskizų konkurse pristatys Lesios Ukrainkos pjesę „Miško daina“. Antrąjį festivalio vakarą, birželio 29 d., komisija išrinks ir pristatys eskizą – festivalio nugalėtoją, kuris taps nauju LRDT repertuaro pastatymu. Komisiją sudaro LRDT meno tarybos nariai.

LRDT vyr. režisieriaus Vladimiro Gurfinkelio teigimu, kiekvieno teatro kūrėjo akyse dėmesys ir parama Ukrainai, jos žmonėms tapo labai svarbūs, todėl kasmetinį festivalį šiemet be abejonės buvo nuspręsta skirti būtent ukrainiečių kūrybai.

„Pastaruoju metu Ukraina tapo tokiu skaudžiu tašku, kad kiekvieno teatro kūrėjo akyse išaugo ukrainiečių literatūros, dramaturgijos ir Ukrainos autorių reikšmė. Inicijuojame projektą „Mes – Ukraina`22“, nes norime išgirsti Ukrainos širdį ir savo meninėmis priemonėmis atskleisti šiuos jausmus Lietuvos žiūrovams“, – sako V. Gurfinkelis.

LRDT vyr. režisierius Vladimiras Gurfinkelis mano, jog mes gyvename tokiais laikais, kai abejingų žmonių mene negali būti: „Menininkai turi surasti sąlyčio taškų su pasauliu, jie negali būti abejingi tam, ką priėjo mūsų pasaulis“, – teigia V. Gurfinkelis.

Andrij Iljinskij – dekoratyvinės taikomosios dailės dailininkas. 1976 m. baigė Maskvos poligrafijos institutą, dailės fakultetą. 12-os tarptautinių ir Ukrainos parodų dalyvis; turėjo 8 personalines parodas, keramikos bienalės Italijoje (1987) ir keramikos festivalio Prancūzijoje dalyvis (2008). Dėstytojo darbo stažas – 22 m.; dailininkų grupės „Puodžiai“ vadovas. Jo kūrinių yra Ukrainos muziejuose ir Ukrainos, Izraelio, Vokietijos, JAV, Šveicarijos, Prancūzijos privačiose kolekcijose. Eilėraščių rinktinės „Eilėraščiai ant molio“ (1984), esė ir straipsnių autorius. Ukrainos dailininkų sąjungos narys.

Pilna festivalio „Mes – Ukraina`22“ programa čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją