Festivalio pradžią skelbs Keliaujanti opera

Festivalio pradžią skelbs Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras. 2020 m. rudenį teatro pradėtas Keliaujančios operos projektas sulaukė itin didelio pasisekimo įvairiausiuose Lietuvos kampeliuose, o šią vasarą į savo maršrutą įtraukė ir Rokiškį – liepos 1 d. 18:30 val. Rokiškio krašto muziejaus dvaro aikštėje po atviru dangumi skambės Giovanni Battistos Pergolesi vienaveiksmė komiška opera „Tarnaitė ponia“.

„Keliaujančios operos projektą sukūrėme todėl, kad ne visi Lietuvos gyventojai randa galimybių atvykti į Vilnių ir išvysti mūsų spektaklius. Tad vilkiku į miestelius atriedantis spalvingas „Tarnaitės ponios“ vaidinimas daugeliui tampa vienintele galimybe gyvai pamatyti operą. Taip šis projektas prisideda prie socialinės atskirties mažinimo iniciatyvų“, – teigia LNOBT generalinis direktorius Jonas Sakalauskas.

Neįprastą „Tarnaitės ponios“ pastatymą sukūrė režisierius Gediminas Šeduikis, scenografė Sigita Šimkūnaitė ir kostiumų dailininkė Ugnė Tamuliūnaitė. Meninį sprendimą – ryškiaspalvį trijų pereinamų kambarių „lėlių namelį“ – padiktavo komiška operos nuotaika ir ilgos, bet itin siauros vilkiko puspriekabės parametrai.

Lietuvos, Ukrainos, Prancūzijos ir Italijos menininkų bendradarbiavimas

Liepos 20 d. vakariniame kamerinės muzikos koncerte – Lietuvoje iki šiol niekada neskambėjęs vieno aktyviausių ir žinomiausių pastarųjų dešimtmečių italų kompozitorių Carlo Galante kūrinys „Animali Parlanti“. Šio kūrinio partitūra galėjo taip ir neatsirasti, jei ne prieš keletą metų beveik atsitiktinai kompozitoriaus atrasti XIX škotų rašytojo Saki (1870–1916 m. Hectoro Hugh Munro pseudonimas) trumpi apsakymai – istorijos, kurioms jis ir suteikė muzikinį rūbą: groteskiškas ir makabriškas humoras suteikia kūriniui melodramos spalvų, o muzika, lydinti deklamuojamus tekstus, pabrėžia linksmiausias akimirkas. Lietuviškosios kūrinio premjeroje dalyvaus ir kūrinio autorius, kompozitorius Carlo Galante. Koncerto dirigentas – festivalio Pardenone meno vadovas, dirigentas Eddi de Nadai.

Liepos 22 d. vakarą po Rokiškio dvaro rūmų muziejaus skliautais – trijų kamerinės muzikos šedevrų vakaras, kuriame vėlyvojo romantizmo spalvos, jaunystės išraiškingumas, profesionalumas ir precizika, patirtis ir įžvalgumas išsiskleidžia pilna muzikine jėga. Vakaro atlikėjai – Lietuvos, Ukrainos ir Prancūzijos muzikai: Lietuvos nacionalinio simfoninio, Klaipėdos kamerinio, Orchestre du Paris, Orchestre national d'Île-de-France orkestrų bei Vilniaus valstybinio kvarteto nariai.

Ypatingas vakaro svečias – vos prieš kelias savaites įvykusio, vieno prestižiškiausių pasaulyje klasikinės muzikos konkursų Karalienės Elžbietos Belgijoje 4-osios vietos laimėtojas, Kharkove muzikų šeimoje gimęs ukrainiečių violončelininkas Oleksiy Shadrinas. Koncerte taip pat dalyvaus Auksinio scenos kryžiaus laureatė aktorė Aušra Pukelytė.

Koncertas po bažnyčios skliautais, skirtas Ukrainai

Per penkiolika festivalio gyvavimo metų tradiciniu ir išskirtiniu dėl savo lokacijos tapęs sekmadienio koncertas Post Scriptum šiais metais kviečia išreikšti palaikymą Ukrainai ir už jos laisvę kovojantiems žmonėms. Liepos 24 d. koncerto programoje skambės šiais metais gimimo ir mirties jubiliejus mininčių kompozitorių C. Debussy, F. Schuberto, J. Messeneto opusai arfai, smuiku, altui ir violončelei. Koncerto atlikėjai – ukrainiečių violončelininkas Oleksiy Shadrinas, arfininkė Aistė Baniulytė, smuikininkė Justina Zajančauskaitė ir altininkė Dovilė Juozapaitienė.

Išskirtinis dėmesys vaikams ir šeimoms

Festivalio organizatoriai ypatingą dėmesį skiria koncertams vaikams ir visai šeimai. Liepos 10 d., sekmadienį, 16:00 val. kviečia į styginių kvarteto IPA ir aktorės Lauros Rakauskaitės interaktyvų, gaivų, energija bei puikia nuotaika alsuojantį pasirodymas „Artšokas“. Metę iššūkį klasikinei styginių kvarteto formai, atlikėjai visiškai palieka savo komforto zoną, aktyviai bendraudami su publika ir savaip interpretuodami įvairių epochų muzikinius šedevrus nuo W. A. Mozarto iki V. Kernagio ir Lady Gagos.

Liepos 20 d. 17:30 val. ryškūs Lietuvos atlikėjai kartu su dirigentu iš Italijos, Milano konservatorijos profesoriumi Eddi de Nadai ir aktoriumi Giedriumi Arbačiausku atliks vieną žymiausių pasaulyje opusų vaikams, prancūzų kompozitoriaus C. Saint-Saens „Žvėrių karnavalą“. Dar 2021 m. gruodį pasirodžiusi festivalio organizatorių išleista muzikinė knyga „Žvėriu karnavalas: didžioji zoologinė fantazija“ sulaukė didelio skaitytojų ir klausytojų susidomėjimo, o rašytojo Valdo Papievio ir Paryžiuje gyvenančios smuikininkės Justinos Zajančauskaitės į lietuvių kalbą verstas prancūzų aktoriaus, komiko A. Vizorek šmaikštus tekstas pirmą kartą skambės Lietuvos koncertų salėje.

​Pasimatymas su nebyliuoju kinu ir ramybės paieškos

Kasmet festivalis siekia pristatyti kuo daugiau įvairių meno šakų. Šių metų naujovė – nebylusis kinas. Neatsiejama ankstyvojo kino seansų dalis – nebylius filmus lydinti gyvai atliekama muzika. Specialiai konkrečiam seansui parengtas unikalus garso takelis ir gyvas jo atlikimas sustiprina filmo žiūrėjimo patirtį, atveria platesnius interpretacijų horizontus ir reikšmingai papildo filmo turinį.

Vienintelis Lietuvoje profesionaliai akompanuojantis nebyliajam kinui pianistas Orestas Viktoras Vagusevičius ir saksofoninkas Matas Samulionis liepos 17 d. įgarsins 1929 m. kartvelų režisieriaus Kote Mikaberidze filmą „Mano močiutė“. Nebylus kinas reprezentuoja tą erą arba epochą, kurios dabar jau nebėra, tačiau kino juostos pagalba turime nuostabią progą susipažinti su tų laikų madomis arba nebūtinai su kino subtilybėmis, bet bendrinėmis vaizdinėmis subtilybėmis iš tos eros, kurios metu buvo pastatytas filmas.

Pastarieji keleri metai ir 2022 m. pradžia įnešė daug nerimo ir nežinios, tad festivalio mediume – literatūrinė popietė, skirta susimąstymui, ramybei ir pokalbių paieškoms. Šių metų festivalio svečias – kunigas, rašytojas Algirdas Toliatas. Savo knygose autorius nepateikia atsakymų, tik apnuogina mintį ir skatina klausti. Ir vis kreipia prie tikėjimo bei vilties. Jo pamokslų ciklo knygos „Žmogaus ir Dievo metai“, „Gerumo liūnas“, „Šeštas jausmas yra pirmas“ (2016–2018), taip pat „Ramybė tau“ ir „Sekmadienio SMS“ (2019) skaitytojų labai vertinamos ir nuolat perleidžiamos. „Tikra tik viltis“ – septintoji kunigo knyga, kurioje jis jaukinasi esė žanrą. Susitikimas vyks liepos 12 d. 17:00 val. Rokiškio J. Keliuočio bibliotekoje.

Parodose – moterų kūryba ir menas

Liepos 1 d. atidaroma rokiškietės menininkės Vaidos Matiukaitės paroda „Stiklo atspindžiai“. Ši paroda – tai ilgos kelionės eksperimentuojant su įvairiausiomis medžiagomis refleksija. Idėja kurti papuošalus, kurių viena jungiamųjų dalių yra stiklas, kilo iš daugybės bandymų siekiant jį prisijaukinti ir suvaldyti. Buvo labai smalsu, kaip ši medžiaga „bendrauja” su kaulu, gintaru, sidabru ir kitomis medžiagomis. Stiklo detalės lyg veidrodžio atspindžiai rezonuoja mūsų gyvenimus ir patirtis, suteikdami papuošalams gylio, šarmo ir gyvybingumo.

Liepos 10 d. atidaroma keramikės Rūtos Šipalytės personalinė keramikos darbų paroda „Patirčių salos”. 2020 m. geriausia metų keramike pripažintos menininkės parodoje akcentuojamos dermės, susikūrusios keliaujant per pasaulio meno centrus ir kūrybinius simpoziumus, asmeninio pasaulio suvokimo meninės raiškos sankirta su kitų kultūrų meninėmis raiškomis. Šios temos aktualumas – unikalaus kultūrinės įvairovės sąlygoto išgyvenimo, jausmo svarba. Paroda veiks iki liepos 24 d.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Įėjimas į visus renginius nemokamas. Daugiau informacijos čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją