Sekmadienį, birželio 26 d., kino režisierius Romas Zabarauskas kartu su sužadėtiniu Kornelijumi Pelkiu žygiavo Manhetenu 52-ajame Niujorko „Pride“ parade, kuris dėl COVID-19 pandemijos vėl gyvai surengtas po dvejų metų pertraukos. Vienas didžiausių pasaulyje LGBTQ+ paradų tęsia 1970 m. šiame mieste surengtų eitynių istoriją. „Džiaugiuosi ir didžiuojuosi šia galimybe prisijungti prie istorinių Niujorko „Pride“ eitynių, o taip pat galėdamas savo filmais atstovauti laisvą ir savo įvairovę gerbiančią Lietuvą. Ir mūsų šalyje, ir JAV dar laukia daugybė iššūkių, siekiant užtikrinti piliečių lygybę. Kūryba, žodžiais, veiksmais – kiekvienas galim ir turim įkvėpti vienas kitam vilties“, - sakė R. Zabarauskas. Prieš kelias dienas, birželio 23-ąją, viename oficialių „Pride“ mėnesio renginių, žmogaus teisių konferencijoje „The Conference“, kino režisierius pristatė savo trumpametražį filmą „Porno melodrama“ (2011). O birželio 28-ąją, „Pride“ mėnesio proga, Šiaurės šalių kultūros centre „Scandinavia House“ įvyks naujausio R. Zabarausko filmo „Advokatas“ (2020) kino teatrinė premjera ir pokalbis su režisieriumi.

„Advokatas“ – pirmoji dviejų vyrų meilės istorija Lietuvos kine, atskleidžianti lietuvio advokato Mariaus (Eimutis Kvoščiauskas) ir siro pabėgėlio Ali (Doğaç Yıldız) pažintį. Filmas parduotas aštuoniems tarptautiniams platintojams, rodytas 33-uose tarptautiniuose kino festivaliuose, tarp jų – septyniose atidarymo, pusiaukelės ar uždarymo ceremonijose.

Pasaulinei premjerai filmą „Advokatas“ kvietė Britų kino instituto festivalis „BFI Flare“, tačiau dėl pandemijos gyvam renginiui neįvykus, pirmasis kino seansas surengtas tarptautiniame Kyjivo „Molodist“ kino festivalyje. Šį filmą taip pat pristatė internetinėse platformose vykę Niujorko Baltijos šalių ir Bušviko kino festivaliai. „Scandinavia House“ pirmą kartą sukvies niujorkiečius filmą įvertinti gyvai. Po seanso su režisieriumi R. Zabarausku diskusiją ves kino publicistė Marija Šilkūnaitė. Nemokamą kino seansą padėjo organizuoti LR kultūros atašė JAV ir Lietuvos kultūros institutas.

Birželį švenčiamas LGBTQ+ bendruomenės mėnuo mena 1969 m. kilusias LGBTQ+ bendruomenės riaušes ir spontaniškus protestus. Šie prasidėjo birželio 28 d. Niujorko „Stonewall Inn“ baro lankytojams pasipriešinus eiliniam policijos reidui. Lygiai po metų įvykiams atminti surengtos LGBTQ+ eitynės Niujorke, Los Andžele, Čikagoje ir San Franciske.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją