Atraskite ir pažinkite ypatingiausias Lietuvos vietas skaitydami leidyklos „Alma Littera“ iš naujo perleistą knygą „Lietuva. 101 įdomiausia vieta“, kurios autoriai – Vykintas Vaitkevičius ir Valentinas Baltrūnas. Joje sužinosite daugybę netikėtų dalykų, kurie paskatins išsiruošti į kelionę po Lietuvą.

Lietuva. 101 įdomiausia vieta

Lietuvos geologinė praeitis − ką mums paliko ledynmetis.

Neaprėpiamas gamtos pasaulis − kur karaliauja „geležinės varlės“, bičių gyvenimas drevėse ir kas vyksta Ventės rage.

Nepaprasti reiškiniai − kas ta Velnio duobė ir Karvės ola.

Žemėje ir vandenyje glūdintys tūkstantmečiai radiniai − kokio dydžio gintaro gabalas rastas Lietuvoje ir ką slepia Luokesų povandeninis pasaulis.

Senosios religijos ir krikščionybės kryžkelės − kokiai ežero dievybei buvo aukojamos aukos ir ką byloja Noreikiškių akmenų paslaptis.

Įsimintini statiniai − ilgiausio ir aukščiausio tilto Lietuvoje istorija ir apie ką kalba stebinančios Dūkšto mozaikos.

Geografiniai valstybės simboliai − kurios upės vardas reiškia ginkluotą kunigaikščių palydą ir siejamas su Lietuvos vardo atsiradimu.

„Nedidelio formato, patogiai pasiimama kelionių knyga, bet joje labai daug informacijos, nuotraukų, žemėlapių“, – pasakojo V. Maksvytė.

Pasak jos, nors knygoje yra minimos ir vietos, kurias daugelis yra girdėjęs dar mokykloje, tačiau didelė dalis objektų yra tokių, apie kuriuos daugelis net nėra pagalvoję, kad jų gali būti Lietuvoje, tačiau ją išmaišę mokslininkai juos aplankė ir aprašė.

Algirdas Morkūnas – kitoks keliautojas, kitokios kelionės po pasaulį. Taip galima apibūdinti populiarų Journey.lt tinklaraščio autorių Algirdą Morkūną ir jo lankomas šalis. Visą Europą seniai išmaišęs lietuvis dabar yra susižavėjęs tolimais kraštais, kurių pažinimo sąlygos priklauso tik nuo atsitiktinumo: vietinių gyventojų ir valdžios nusiteikimo, gamtos stichijų, kitų palankių ar nepalankių aplinkybių.

Ne visas A. Morkūno keliones kitiems pavyktų pakartoti, apie kai kurias tikrai saugiau skaityti patogiai įsitaisius ant savo namų sofos.

V. Maksvytė atskleidė, kad knygą „Kelionės ant sofos“ parašęs A. Morkūnas nesiliovė keliauti net pandemijos metu – nors susiplanuoti keliones buvo sudėtingiau, tačiau jos, nurimus turistų srautams, tapo net dar autentiškesnės. O A. Morkūnas visada mieliau renkasi keliauti, kur nevyksta kiti, ir visada stengiasi ilgiau pabūti, susipažinti su vietos kultūra, gamta, žmonėmis, aprašyti ir nufotografuoti.

Kelionės ant sofos

Kodėl archajiškai gyvenančių Etiopijos genčių vyrai apsikarstę Kalašnikovo automatais?

Koks tūkstančių metų senumo ledyno Čilėje skonis ir kaip vietos policija suseka, kad atokios dykumos viduryje keliautojų automobilis viršijo greitį?

Kodėl Benino kaimelio vudu žynys, išvykęs neatidėliotinais reikalais, turi kaupti savo išmatas ir parsinešti jas namo?

Koks gyvenimas Irane, kuriam jau 40 metų JAV kasmet tai griežtina, tai švelnina ekonomines sankcijas?

Kodėl Šiaurės Korėjos viešbučių liftuose nėra kai kurių aukštų mygtukų?

Kaip Pakistano moterys apeina islamo apribojimus?

Ar Kolumbijos valdžios kova su narkotikų prekeiviais veiksminga?

Kodėl Tibete turgaus mėsininkai – tik kinai?

Apie visa tai ir dar daugiau sužinosite perskaitę šią knygą.

Kalbant apie mažuosius skaitytojus, jiems V. Maksvytė siūlo net dvi knygas, kuriose įdomios, paprastai pateiktos informacijos ras ir suaugusieji.

Visiems gerai pažįstamas Selemonas Paltanavičius parašė knygą „Eime į gamtą!“, skirtą 5-11 metų vaikams.

Eime į gamtą!

Skaitydami knygą aplankysite Lietuvos mišką, klamposite po pelkę, braidysite ežere, vaikštinėsite upės pakrante. Pasisvečiuosite mieste ir kaime, iššniukštinėsite laukus ir pievas ir būtinai įmerksite kojas į Baltijos jūrą. Susipažinsite su viskuo, kas gyva – nuo gležniausio augalėlio iki plačiašakio medžio, nuo mažiausio vabaliuko iki didžiausio žvėries.

Knygą papildo daug gražių darbelių gamtos tema, kuriuos vaikai galės atlikti namie.

Knyga gausiai iliustruota nuotraukomis, o kiekviename puslapyje skaitytojus lydi šaunūs bičiuliai – ežiukas Jonas ir boružytė Barbora. Jie visuomet šalia, pasirengę papasakoti daug įdomybių, patarti ar perspėti.

Kita, pasak V. Maksvytės, labiau enciklopedinė, nei pažintinė knyga, bet puikiai tinkanti vakaro, o gal tiesiog atostogų skaitiniams – Aušros Tupikės ir Editos Minkuvienės „Kelionė po Lietuvą“. Tai knyga, padėsianti geriau pažinti nuostabaus grožio šalį, kurią vadiname Tėvyne, gimtine, gimtuoju kraštu.

Kelionė po Lietuvą

Keliaudami išsiaiškinsite, kurioje pasaulio dalyje yra Lietuva, sužinosite daugybę įdomių dalykų apie Lietuvos valstybę, jos simbolius, susipažinsite su skirtingose mūsų krašto vietose gyvenančių žmonių amatais ir verslais, sodybomis, drabužiais, patiekalais. Pasigrožėsite unikaliu Lietuvos kraštovaizdžiu ir nepaprasto grožio gamta – pažinsite mūsų krašto augaliją ir gyvūniją. Aplankysite didžiuosius miestus ir nacionalinius parkus, atskleisite daug paslapčių apie Lietuvos praeitį.

Ši kelionė kupina smagios veiklos – užduočių, žaidimų, darbelių.

Kad būtų linksmiau keliauti, mažuosius skaitytojus lydės du smalsuoliai Domas ir Urtė, taip pat norintys pažinti gimtąjį kraštą.

„Vaikams dabar atostogoms, visos tos knygos labai spalvingos, su daug fotografijų, vaikui galima duoti vartyti net ir suaugusiems skirtas knygas, o jei dar sėdėsi šalia ir aptarsi, gali būti ir labai edukacinis užsiėmimas, kokybiškas laikas su vaiku“, – patarė V. Maksvytė.

Taip pat ji priminė apie leidyklos „Alma Littera“ rengiamą tinklalaidę „Knyginėjimai trumpai“, kurioje galima rasti ilgesnius pokalbius apie knygas – jie gali puikiai tikti turiningai leidžiant laiką ir klausantis kelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją