Spektaklį kuria režisieriai Gabrielė Tuminaitė ir Stasas Žyrkovas (Ukraina) bei dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė. Pjesė, kurios žanras įvardijamas kaip socialinis tyrimas-komedija, rašoma repetuojant, bendraujant su aktoriais, klausantis jų istorijų, įžvalgų, dalijantis patirtimis ir idėjomis.

Spektaklio kūrybinio proceso metu nagrinėjamas žavus ir sudėtingas reiškinys – draugystės fenomenas, kurio svarba ypač išryškėja šiandien, karo akivaizdoje. Pasak dramaturgės G. Labanauskaitės, čia nėra vientiso naratyvo, dramaturgija kuriama iš atskirų epizodų, tačiau visuose juose kalbama apie žmonių vienas kito paieškas, meilės siekiamybę. Tai ir savitas socialinis tyrimas, nes dėmesys sutelkiamas į tai, kas vyksta dabar, kuo žmonės gyvena šiomis dienomis. Kartu šis darbas yra ir apie vadinamąją millenium kartą (24–30-mečius) – aktoriai vaidina savo amžiaus personažus, spektaklyje atsispindės būtent šiai kartai būdingos realijos, santykių niuansai.

Šiemet Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkursui parodyti septyni darbai. Juos vertino: teatro ir kino aktorius, režisierius, skaitovas Vladas Bagdonas, aktorius Saulius Bagaliūnas, Juozo Miltinio dramos teatro atstovė Dovilė Jadzevičiūtė, Lietuvos rusų dramos teatro atstovė Ingrida Ragelskienė, režisierius Algirdas Mikutis, Varėnos rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Svirskienė.

Šio konkurso tikslas – inicijuoti scenos meno kūrinių pagal klasikinę ir šiuolaikinę lietuvių literatūrą eskizų / ištraukų sukūrimą skatinant scenos meno kūrėjų iniciatyvą ir meninę saviraišką, stiprinant lietuvių literatūros ir teatro tarpusavio ryšius.

Dalios Tamulevičiūtės premija įsteigta 2009 metais, siekiant puoselėti lietuvių literatūros autorių kūrybą Lietuvos teatrų scenose. Pirmiesiems konkursams buvo pateikiami dramos kūrinių eskizai, atrinkus geriausią eskizą, buvo skiriama premija spektakliui sukurti. Nuo 2011 m. premija teikta už geriausią sukurtą spektaklį jo kūrybinei grupei. 2016 metų pradžioje pakeisti nuostatai – dabar vėl vertinami eskizai. Spektakliui sukurti Kultūros ministerija skiria 20 275 eurus, monospektakliui – 8 690 eurų. Spektaklis pagal jį laimėjusią paraišką turi būti suvaidintas Dalios Tamulevičiūtės vardo profesionalių teatrų festivalio atidaryme Varėnoje.

Pirmasis Dalios Tamulevičiūtės vardo profesionalių teatrų festivalis vyko 2010 m. rugsėjo 30 – spalio 23 dienomis Varėnoje, minint iškilios teatro pedagogės ir režisierės 70-ies metų jubiliejų. Festivalis siejamas su Kultūros ministerijos įsteigtu Dalios Tamulevičiūtės konkursu, kurio laimėtojas apdovanojamas ir jam įteikiamas atminimo ženklas minint režisierės gimimo dieną – rugsėjo 30-ąją.

Festivalio tikslas – iš Varėnos krašto kilusios ir amžinojo poilsio į gimtinę sugrįžusios, žymios lietuvių režisierės ir teatro meno pedagogės Dalios Tamulevičiūtės atminimo įprasminimas.

Pagrindinės D. Tamulevičiūtės festivalio vertybės – lietuviško teatro tradicijos, brandumas ir aukštas meninis lygis. Per beveik mėnesį trunkantį festivalį žiūrovai turi išskirtinę galimybę pamatyti kelias dešimtis pačių naujausių ir geriausių Lietuvos teatrų spektaklių, kuriuos vertina profesionalų komisija ir patys žiūrovai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją