Dee White „Berniukas su žvaigžde kojinėje“ skirta vaikams nuo 12 metų. Tai pasakojimas, įkvėptas tikros istorijos apie musulmonus, gelbėjusius žydų vaikų gyvybes Antrojo pasaulinio karo metu.

1942-ieji. Vienuolikmetis Rubenas slepiasi nuo nacių Didžiojoje Paryžiaus mečetėje. Prapuolė jau tūkstančiai žydų vaikų, o Rubeno tėvai beviltiškai bando rasti jo seserį.

Jei tik kam kils bent menkiausias įtarimas, kas Rubenas yra iš tiesų, jį nužudys. Taip pat ir jam padedančius žmones. Rubenas turės išmokti gyventi kaip musulmonas, kol sulauks garsiojo Lapino, kuris padės jam nusigauti į Ispaniją pas savo šeimą.

Bet kai mečetėje prasideda kratos, o Lapinas taip ir nepasirodo, Rubenas privalo bėgti. Prancūzijos pietuose jam tenka priprasti prie naujos tikrovės ir susitaikyti su trikdančia žinia, kas yra tikrasis Lapinas.

Berniukas su žvaigžde kojinėje

Dee White (1964) – žymi australų rašytoja, daugiau nei 20 knygų vaikams ir jaunimui autorė, mėgstanti piešti ir mokyti rašymo meno suaugusiuosius bei vaikus. Parašyti „Berniuką su žvaigžde kojinėje“ ją įkvėpė ne tik tikra istorija apie musulmonus, Antrojo pasaulinio karo metu gelbėjusius žydų vaikus, bet ir jos pačios šeimos istorija – jos tėčiui teko bėgti iš gimtosios Austrijos, kai ją okupavo naciai. Rašydama šią knygą autorė mėnesį praleido Paryžiuje tyrinėdama Holokausto istoriją ir vietas, kurias vėliau aprašė savo knygoje.

„Tai labai svarbus momentas, apie ką retai kalbama, kad žydams padėjo įvairūs žmonės, taip pat ir musulmonai. Pabrėžiamas motyvas, kad žmogiškumas nepriklauso nuo mūsų religijos, tikėjimų, pasirinkimų, arba mes esame žmonės ir padedame tiems, kam sunku, arba nelabai...“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė.

Tess Sharpe „Mergaitės, kuriomis buvau“ skirta jaunimui nuo 16 metų.

Vieną rytą, vos tik Nora su buvusiu vaikinu ir dabartine mergina įžengia į banką, kur ketina į sąskaitą įnešti per labdaros renginį gyvūnų prieglaudai surinktus pinigus, eilėje priešais stovintis vyras išsitraukia ginklą. Savo nelaimei, apiplėšti banką sumanę nusikaltėliai nė neįtaria, ką paėmė įkaite.

Nora nėra paprasta mergina, nors ir stengiasi tokia apsimesti. Iki 12 metų ji turėjo daug vardų ir daug tapatybių. Kiekviena pritaikyta tam, kad padėtų mamai iš vyrų išvilioti kuo daugiau pinigų. Jos motina buvo gudri aferistė ir siekė dukrą išmokyti savo amato. Padedama vyresnės sesers, Nora sugebėjo pasprukti nuo tokio gyvenimo, bet dabar jis ją pasivys.

Tai ne pirmas kartas, kai Nora susidūrė su ginkluotais ir pavojingais vyrais. Norėdama išsaugoti savo, draugų ir kitų įkaitų gyvybes, ji žino turinti būti žingsniu priekyje. Teks prisiminti iš motinos išmoktas pamokas. Teks atgaivinti Rebeką, Samantą, Ešlę ir kitas savo buvusias tapatybes. Jos moka žaisti. Dar puikiau moka manipuliuoti. Bet ar Norai pavyks?

Mergaitės, kuriomis buvau

Tess Sharpe pankrokerė mama susilaukė kalnų trobelėje, vėliau mergaitė augo Kalifornijos provincijoje. O dabar gyvena atokiai su būriu šunų ir kačių. Ji kuria įtemptas, veiksmo ir nusikaltimų kupinas knygas – nesvarbu, ar rašo komiksus, romanus suaugusiesiems ar jaunimui.

„Daug veiksmo, bet įdomu, kad kalbama apie tapatybę, kaip ji gali skilinėti“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė ir atskleidė, kad pagal šią knygą serialą kuria „Netflix“.

„Pabaigoje jie abu miršta“, skirta jaunimui nuo 16 metų, pasakoja dvasingą, širdį veriančią, žavingą ir nepamirštamą istoriją apie aukštesniųjų jėgų nulemtą kelionę, sukurtą pripažinto autoriaus Adamo Silveros ir kurią „New York Times“ pavadino „gilia“. Istoriją, primenančią, kad nėra gyvybės be mirties, nėra meilės be netekčių, – ir kad visą savo gyvenimą galima pakeisti per vieną dieną.

Pabaigoje jie abu miršta

Rugsėjo 5-ąją, šiek tiek po vidurnakčio, Mirtininkų atranka skambina Matėjui Toresui ir Rufusui Emeterijui pranešti blogą žinią: šiandien jie mirs. Matėjus ir Rufusas vienas kito nepažįsta, bet dėl skirtingų priežasčių savo Pabaigos dieną ieško naujos draugystės. Gera žinia: tam yra sukurta programėlė „Paskutinis draugas“. Per ją Rufusui ir Matėjui lemta susitikti paskutiniam dideliam nuotykiui – nugyventi gyvenimą per vieną dieną.

„Klausimų nekyla, kaip knyga baigiasi, bet iš tikrųjų knyga apie gyvenimą, gyvenimo prasmę, mūsų pasirinkimus“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė.

„Tai nėra veiksmo stipriai knyga, nepaisant to, kiek beprotybių, pavojingų situacijų nutinka – ji vis dėlto pirmiausia eina į gilumą, ji kalba, kas daro mūsų gyvenimą prasmingą, ką mes, žmonės, bet kuris iš mūsų darytų, jei žinotų, kad jam liko paskutinė diena, ar ją tiesiog išmestų, ar išnaudotų, ir tada kyla klausimas, ką mes dabar darome su savo gyvenimu, ar jo nešvaistome? Mes gi nežinome, kiek mums iš tikrųjų liko. Tikrai stipriai susimąstyti verčianti knyga, oficialiai nuo 16 metų, bet ir suaugusiems vertinga“, – sakė vaikų literatūros ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją