Kultūros ministras supažindino su Kultūros ministerijos pozicija dėl sovietinių paminklų nukėlimo, planais priimti Desovietizacijos įstatymą, kuris nustatytų aiškias, ekspertus įtraukiančias procedūras dėl pokyčių šioje srityje savivaldos lygmeniu, taip pat informavo apie Kultūros ministerijos poziciją dėl Rusijos ir Baltarusijos kultūros Ukrainoje tebevykstančio karo kontekste. Svečiai iš Zalcburgo antrino, kad panašios diskusijos vyksta ir Zalcburgo federalinėje žemėje organizuojamuose kultūros renginiuose bei valdžios institucijose.

Lietuvos ir Zalcburgo federalinės žemės partnerystė ir bendradarbiavimas kultūros srityje skaičiuoja jau penkis dešimtmečius, o 2015 m. pasirašytas oficialus Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Austrijos Respublikos federalinės kanceliarijos susitarimo memorandumas dėl bendradarbiavimo kultūros ir meno srityse. Pagal jo nuostatas vyksta kultūriniai mainai, menininkų rezidencijos, tarpusavyje bendradarbiauja kultūros įstaigos.

Zalcburge dirba ir kuria nemažai Lietuvos kultūros ir meno atstovų, o žymiajame Zalcburgo festivalyje nuolat pasirodo Lietuvos klasikinės muzikos žvaigždės – operos dainininkės Violeta Urmana, Asmik Grigorian, Vida Miknevičiūtė, Aušrinė Stundytė, dirigentės Mirga Gražinytė, Giedrė Šlekytė, teatro režisierė Yana Ross. Literatūroje viena ryškiausių jungčių – rašytojas ir vertėjas Cornelius Hellis, vienas svarbiausių lietuvių literatūros vertėjų į vokiečių kalbą. Jis už lietuvių literatūros vertimus į vokiečių kalbą pelnęs Austrijos valstybės premiją, taip pat apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi, Kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“, vertėjui paskirta Šv. Jeronimo premija.

Lietuva ir Austrija efektyviai bendradarbiauja ir kultūros paveldo vertybių apsaugos srityje. Prieš dvejus metus iš Austrijos Lietuvai sugrąžinta kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijoje buvusi ir 2000–2001 m. nelegaliai išvežta unikali vėlyvosios gotikos (XVI a.) medžio skulptūra „Prisikėlęs Kristus“. Skulptūra yra pripažinta kilnojamąja kultūros vertybe ir įtraukta į Lietuvoje veikiantį Kultūros vertybių registrą. Tai pirmas kartas, kai taikant Europos Sąjungos direktyvą dėl neteisėtai iš valstybės narės teritorijos išvežtų kultūros objektų grąžinimo, nelegaliai išvežta vertybė grąžinta Lietuvai.

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus padalinyje – Samuelio Bako muziejuje – pavasarį veikė žymaus Austrijos menininko Ariko Brauerio tapybos darbų paroda „Arik Brauer. Pesacho pasakojimai“. A. Braueris (1929–2021) – vienas iš Vienos fantastinio realizmo mokyklos įkūrėjų, dailininkas, scenografas, freskų autorius, architektas, poetas, šokėjas, gimęs Vienoje, žydų išeivio iš Vilniaus Simchės Mošės Benjamino Segalo šeimoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją