Vilniaus performanso meno bienalė yra tęstinis tarptautinis meno renginys, Vilniaus 700-ojo jubiliejaus programos dalis. Pagrindiniai bienalės renginiai vyks 2023 metų sausio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Renginio organizatorius – Vilniaus šiuolaikinio meno galerija „Meno niša“, laimėjusi „Go Vilnius“ organizuotą idėjų Vilniaus jubiliejui konkursą, kurio metu atrinkti 7 unikalūs, miesto vardą garsinantys projektai.

„Siekiame paversti miestą šiuolaikiška ir prestižine meno performansų sostine, pasikviesdami geriausius šio žanro atlikėjus, kurie sukurs unikalius, Vilniaus miestui skirtus performansus. Norime telkti bendruomenę ir stiprinti emocinį ryšį su Vilniaus miestu pasitelkdami aktyvų, dažnai kūnišką, ir aplinką bei žiūrovą veikiantį ir įtraukiantį performanso meno žanrą“, – teigė Vilniaus bienalės vadovė Diana Stomienė.

Tema – Vilniaus miestas

„Pagrindinis šios bienalės dėmesio centras ir yra miestas – Vilnius, kaip žmogaus sukurta ir žmonių dominuojama aplinka, kurią dalijamės su kitomis gyvybės rūšimis, kur įvairios istorijos, mitai, veiklos, interesai, troškimai ir vizijos susiduria, sugyvena ir persikloja. Miestas kaip organizmas, kuris gimsta, klesti, bet ir miršta arba yra numarinamas. Kaip dirbtinė, bet gyva struktūra. Joje galioja tam tikros taisyklės, yra numatytos tam tikros cirkuliavimo trajektorijos, kurias vienos gyvybės formos seka, o kitos – susikuria naujas. Miestas kaip matomais ir nematomais siūlais tankiai sumegztas ir įvairiomis įtampomis įkrautas tinklas. Miestas kaip platforma ir scena“, – bienalės temą pristato jos meno vadovė Neringa Bumblienė.

Programa

Pirmasis Vilniaus bienalės pasirodymas vyks 2023 metų sausio mėnesį, per oficialų Vilniaus miesto gimtadienį. Šią svarbią datą pažymės garsios menininkės, kurios pavardę organizatoriai atskleis šį rudenį, sukurtas performansas.

Pagrindinė Vilniaus bienalės programa vyks 2023 metų liepos-rugpjūčio mėnesiais. Iš viso Bienalėje bus pristatyta 25–40 performanso pasirodymų, kurie įvairiomis perspektyvomis ir būdais analizuos ir atlieps bienalės temą. Renginio programą sudarys kuruota dalis, sukurta bienalės meno vadovės N. Bumblienės, ir konkursinė programa, kurią sudarys atviro šaukimo būdu tarptautinės žiuri atrinkti Lietuvos ir užsienio menininkų kūriniai.

„Džiaugiuosi, kad Vilniuje kuriamas dar vienas didelis ir ambicingas šiuolaikinio meno projektas. Jaučiuosi dėkinga ir pagerbta jo organizatorių man suteiktu pasitikėjimu. Stengsiuosi, kad tai būtų renginys, jautriai atliepiantis šiandieninio pasaulio realijas ir iššūkius ir suteikiantis miestui papildomų spalvų, matomumo ir dinamikos“, – sako N. Bumblienė.

Atviras šaukimas

Konkursinėje Vilniaus performanso meno bienalės programoje kviečiami dalyvauti menininkai, neapsiribojant amžiaus, šalies ar kitais kriterijais. Kviečiame siūlyti tiek naujus, tiek jau sukurtus, tačiau Vilniuje dar nerodytus performansus, kurie vienaip ar kitaip rezonuoja su bienalės tema.

Menininkų darbus vertins ir į Bienalės programą atrinks tarptautinė vertinimo komisija, kurią sudaro Estijos šiuolaikinio meno centro vadovė, kuratorė, daugiametė Estijos nacionalinio paviljono Venecijos meno bienalėje komisarė Maria Arusoo, meno istorikė, rašytoja ir performanso meno kuratorė, šiuo metu dirbanti vyresniąja kuratore Antverpeno šiuolaikinio meno muziejuje M HKA Belgijoje, Joanna Zielińska ir Vilniaus bienalės meno vadovė, Lietuvos nacionalinio paviljono šių metų Venecijos meno bienalėje kuratorė Neringa Bumblienė.

Kūriniams sukurti ir pristatyti bienalėje jos komanda suteiks kuratorinę ir produkcinę pagalbą, diskutuojant su kiekvienu atrinktu menininku ar menininkų kolektyvu bus siekiama surasti kūrinio įgyvendinimui reikalingų žmogiškųjų ir finansinių resursų. Iš viso bus atrinkta 10–15 kūrinių, kurie bus pristatyti bienalės 2023 metų liepos programoje.

Dalyvio paraiškas ir detalią informaciją apie atvirą šaukimą rasite Vilniaus Bienalės interneto puslapyje, ČIA. Paraiškas prašome siųsti iki rugpjūčio 16 dienos. Atrinkti dalyviai bus paskelbti iki rugsėjo 5 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją