Į Kauną atvyko net 54 chorai iš įvairiausių miestų: Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Marijampolės, Druskininkų, Birštono, Pasvalio, Palangos, Vievio. Įvairūs ne tik miestai, bet ir chorai, lyg vienas choras kartu dainavo jaunių, merginų, berniukų-jaunuolių, moterų, vyrų, jaunimo ir mišrūs chorai.

Taip pat šventę papuošė tiek jaunimo, tiek vyresniojo amžiaus šokių kolektyvai ir ansambliai bei net du orkestrai – Koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“, kuriam dirigavo Giedrius Vaznys ir Liaudies instrumentų jungtinis orkestras.

Kauno dainų ir šokių šventėje žmonės išgirdo tokius kūrinius kaip „Lietuvių giesmė“, „Ne dėl žalio vyno“, „Čiūžela“, „Mano namai“, „Sidabro Lakiūtė“, „Kur giria žaliuoja“, Vytauto Kernagio popuri ir dar daugelį žinomų kūrinių. Iš viso chorai atliko 23 kūrinius, šokių kolektyvai ir ansambliai – 11. Išreiškiant pagarbą Ukrainai buvo atliekama sparčiai populiarėjanti ukrainiečių liaudies daina „Ой у лузі червона калина“.

Kartu su chorais, šokių kolektyvais ir ansambliais bei orkestrais pasirodė ir tokie solistai kaip Egidijus Bavikinas, Gabrielė Bukinė, Neringa Nekrašiūtė, Rimvydas Mitkus, Vitalija Narušienė, Sauliaus Petreikio trio, Demjan Šyjan, Stefanija Nosovaitė, Artūro Anusausko Ritmo grupė.

Pagarba Ukrainai

Kauno dainų ir šokių šventėje netruko ir jautrių akimirkų. Viena jautriausių – ukrainiečių liaudies dainos „ Ой у лузі червона калина“ atlikimas. Tiek choristų, tiek arenoje esančių žmonių veiduose spindėjo ašaros. Kūrinį atliko ne tik chorai, bet ir jaunasis solistas iš Ukrainos – Demjamas Šyjanas, kuris šiuo metu apsigyveno Lietuvoje ir prisijungė prie choro kolektyvo. Šį kūrinį dirigavo taip pat dirigentė iš Ukrainos – Oksana Madaraš.

Po šios dainos žmonės jautriai plojo atsistoję, solistas kartu su dirigente iškėlė į viršų Ukrainos vėliavą ir kelis kartus sušaukė „Сла́ва Украї́ні!“ (Šlovė Ukrainai!) Arenoje nuaidėjo daugiau nei 1000 žmonių atšaukimas „героям cла́ва!“ (Herojams šlovė!) Visa arena nušvito Ukrainos vėliavos spalvomis.

Taip pat buvo prisiminti anapilin išėję choro dirigentai Petras Bingelis ir Lionginas Abarius. Tai pirmoji dainų šventė be šių garsių dirigentų bei didelę žymę muzikos istorijoje palikusių asmenybių.

Šventė vainikuota konfeti skridinėliais

Danguolei Beinarytei diriguojant paskutinį kūrinį „Sekminių ragelis“, paskutinio akordo metu areną apsupo Lietuvos trispalvės spalvų „konfeti“ popieriaus skridinėliai.

Viso renginio metu choristai vieningai palaikė šokėjus, garsiai ir ritmiškai plodami, bei kartu su žiūrovais darydami vadinamąją „bangą“.

Šventės kūrybinę grupę sudarė 10 žmonių. Meno vadovė – Danguolė Beinarytė, baletmeisterė Margarita Tomkevičiūtė, režisierė Viktorija Streiča, dailininkas-scenografas Vaidotas Jakutis, garso režisierius Valdemaras Karpuška, šviesų dailininkas-režisierius Antanas Dambravičius, vizualizacijų dailininkas Arvydas Strimaitis, grafikos dizainerė Evelina Garliauskienė ir renginio vedėjai – Neringa Nekrašiūtė bei Tomas Jarusevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją