„Yra išleistas kultūros ministro įsakymas, kad paminklai, memorialai, stovintys kitų valstybių karių kapinėse, yra nepripažįstami vertybėmis, ir mes įgyvendinome nutarimą, patvirtinome, kad Antakalnio kapinių paminklas nepriklauso vertybėms“, – BNS sakė vertinimo tarybos narė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro istorikė Mingailė Jurkutė.

Posėdyje taip pat spręsta dėl sovietų karių skulptūrų kapinėse Rokiškio, Mažeikių, Širvintų, Kaišiadorių, Zarasų, Tauragės rajonų, Marijampolės savivaldybėse.

„Mes tuos objektus svarstėme ir pagal naują tvarką patvirtinome, kad nuo šiol jie nebepriklauso vertingosioms savybėms“, – teigė istorikė.

Vilniaus valdžia gegužę kreipėsi į KPD leidimo nukelti sovietų karių skulptūras Antakalnio kapinėse.

Ėmęsis iniciatyvos inventorizuoti likusias sovietines skulptūras sostinės meras Remigijus Šimašius feisbuke tuomet paskelbė, kad rastas „vienintelis akis rėžiantis sovietinis baibokas – Antakalnio kapinėse esančioje sovietinių kapų dalyje stovi šešios granitinės skulptūros, viena iš jų dar ir su šautuvėliu“.

„Pasitikrinome – kol kas šis skulptūrų ansamblis saugomas kaip kultūros paveldas kartu su greta esančiais kapais sovietų kariams. Kapų antkapių, žinoma, neliesime, tačiau skulptūrų ansamblio pašalinimą inicijuosiu – po jomis niekas nepalaidotas, o sovietų įprotis kapines paversti ideologijos stabų memorialais yra atgrasus“, – sakė meras.

Kadangi norint nukelti skulptūras reikia jas paveldo registre atskirti nuo antkapių dalies, savivaldybė dėl to kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą.

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje Lietuvoje imta peržiūrėti ir demontuoti įvairiose vietose esančius sovietinius atminimo ženklus.

Kultūros ministras Simonas Kairys balandį pasirašė įsakymą, kuriuo šalies savivaldybėms leido spręsti dėl sovietinio paveldo kapinėse, tačiau dalis paminklų yra įtraukti į saugomų sąrašą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją