1733 m. jaunas kompozitorius Giovanni Battista Pergolesi (1710–1736) nuoširdžiai ruošėsi savo herojinės operos „Nepalaužiamas kalinys“ premjerai Neapolyje. Jis nepamiršo pasirūpinti ir intermedija – trumpu komišku vaidinimu, kuris pertraukos metu būdavo rodomas tam, kad žiūrovai neišsilakstytų iš teatro nesulaukę antrojo operos veiksmo. Būtent tuo tikslu ir buvo sukurta „Tarnaitė ponia“.

Bet vargšas kompozitorius, netrukus miręs nuo džiovos, neįvertino likimo ironijos: jo didingą operą, į kurią dėta tiek vilčių, visi užmiršo. O štai intermedija „Tarnaitė ponia“ ryškiomis raidėmis įrašė G. B. Pergolesi vardą operos žanro istorijon.

Maždaug 50 min. trunkančios komiškos operos siužetas sukasi apie namų šeimininke svajojančia tapti tarnaitę Serpiną, išradingai maustančią savo poną Ubertą. O šis vis delsia jai pirštis ir netgi grasina ieškosiąs kitos nuotakos! Tačiau moteriškos gudrybės kaip visuomet triumfuoja, ir vaidinimo pabaigoje žiūrovai tampa meilės dueto liudininkais.

Aštuoni nuotaikingi pasirodymai

Neįprastą „Tarnaitės ponios“ pastatymą sukūrė režisierius Gediminas Šeduikis, scenografė Sigita Šimkūnaitė ir kostiumų dailininkė Ugnė Tamuliūnaitė. Meninį sprendimą – ryškiaspalvį trijų pereinamų kambarių „lėlių namelį“ – padiktavo komiška operos nuotaika ir ilgos, bet itin siauros vilkiko puspriekabės parametrai. Papildžiusi savo komandą naujais nariais (šįmet tai – sopranas Greta Keraitė ir aktorius Tomas Dapšauskas), „Tarnaitė ponia“ jau pasirengusi 2022-ųjų vasaros kelionei.

Pirmasis Keliaujančios operos spektaklis šį penktadienį, birželio 3 d. 19 val., skambės Panevėžyje prie miesto Savivaldybės. Scenoje ant ratų žiūrovai išvys operos solistus Moniką Pleškytę, Liudą Mikalauską ir aktorių Benadą Juozą Arkauską. Gros Olga Eleonora Taškinaitė (klavesinas) ir LNOBT simfoninio orkestro styginių kvartetas.

Kiti šios vasaros „Tarnaitės ponios“ spektakliai numatyti birželio 10 d. 17 val. Kaune, birželio 11 d. 19 val. Trakuose, birželio 17 d. 19 val. prie Sirutiškio dvaro (Kėdainių raj.), liepos 1 d. 18.30 val. Rokiškyje, liepos 2 d. 19.30 val. Klaipėdoje, rugpjūčio 20 d. 18 val. Valkininkuose ir rugpjūčio 27 d. 18 val. Pušalote (Pasvalio raj.).

Mažina socialinę atskirtį

„Keliaujančios operos projektą sukūrėme todėl, kad ne visi Lietuvos gyventojai randa galimybių atvykti į Vilnių ir išvysti mūsų spektaklius. Tad vilkiku į miestelius atriedantis spalvingas „Tarnaitės ponios“ vaidinimas daugeliui tampa vienintele galimybe gyvai pamatyti operą. Taip šis projektas prisideda prie socialinės atskirties mažinimo iniciatyvų“, – teigia LNOBT generalinis direktorius Jonas Sakalauskas.

„Mūsų organizacijai didelė garbė trečius metus iš eilės prisijungti prie LNOBT inicijuoto nuostabaus Keliaujančios operos projekto. Tokia iniciatyva prasminga ir reikalinga, nes subtilų operos žanrą galime pristatyti labai plačioms auditorijoms tiek didmiesčiuose, tiek mažuose miesteliuose. Mūsų puspriekabės dažniausiai veža maistą ar žmonėms būtinus daiktus, o teatre ji transformuojama į operos spektakliui pritaikytą sceną“, –- sako projekto partnerių, bendrovės „Girteka“ marketingo ir komunikacijos vadovas Simonas Bartkus.

Keliaujančios operos projektas yra Vilniaus 700-ojo gimtadienio kultūrinės programos dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją