K. Groševs kūryba neapsiriboja viena raiška, laisvai migruodama per tapybos, instaliacijos, piešinio, skulptūros bei garso meno ir muzikos laukus. K. Groševs dažniausiai kuria muziką prisidengęs pseudonimu Figūras, yra kasečių leiblo „No Sex Just Talk“ bendraįkūrėjas ir generalinis direktorius. Menininkas taip pat yra Rygos meno scenai svarbios galerijos „427“ bendraįkūrėjas ir kuratorius, kuri įsteigta 2014 m.

„Senis su savimi nesineša nieko ir nešasi viską, nešasi savo ir savo minčių, kurias išsakytas balsu yra girdėję tik vaiduokliai, svorį. Ar kas nors jo laukia? Senis nežino.

Jis tiesiog nori pareiti namo ir pažiūrėti. Kelyje jo nepastebi bemaž niekas, tik kelios voverės ir senas briedis. Senis nežino, kad jis yra pasakos dalis. Senis tiesiog žingsniuoja pro laukus, miškus, pelkes ir kalvas. Kartkartėmis pamato neįprastų vaizdų, bet praeina pro šalį. Senis persisotinęs prisiminimų ir priminimų, jis kiūtina per tunelį, kuris veda jį namo. Su savimi tempia visas savo pareigas, o jo pečiai svyra vis žemiau ir žemiau.

Kartais jis galvoja, kad neša visą pasaulio svorį – pasaulio, kurio nebeprisimena. Jis žino, kad yra pakankamai toli nuo jo, nepastebi nedidelių desinchronizacijų ar dalykų, kurie neatitinka proporcijų. Senis kėblina per floros potėpius. Jis mirksta gryname ore, nors ilgisi padūmavusio, durpingo savo namų oro, burnoje jaučia to oro skonį. Linkteli: mhmm...“ – rašo menininkas, pristatydamas savo naują tapybos darbų ciklą.

K. Groševs (g. 1983) – vaizdo ir garso menininkas bei kuratorius iš Rygos. Jis yra surengęs parodų „Kunsthalle Bratislava“ Bratislavoje, „darkZone“ Naujajame Džersyje, „No Moon“ Brukline (Niujorkas), „Futura“ Prahoje, „BOZAR“ Briuselyje, „Shanaynay“ Paryžiuje, „SIC“ Helsinkyje, taip pat Latvijos nacionaliniame dailės muziejuje, Latvijos nacionalinės bibliotekos parodų salėje ir Rygos „Kim?“ šiuolaikinio meno centre. 2021 m. tapo Purvīčio premijos finalininku. Jo kūriniai įtraukti į Latvijos nacionalinio dailės muziejaus kolekciją, „Zuzeum“ meno centro kolekciją, Latvijos „VV Foundation“ ir įvairias privačias kolekcijas.

Ištrauką iš Kaspars Groševs teksto „Senis eina namo“ iš anglų kalbos vertė Emilija Ferdmanaitė.

Paroda veiks iki liepos 2 d. „Editorial“ atviras trečiadieniais – penktadieniais 15-19 val. bei šeštadieniais 12-16 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją