Šio 2020 metais įrašyto pasakojimo ašis yra pirmojo Lietuvoje homoseksualų klubo „Men’s factory“ įkūrimas ir vystymasis. Pasakojimas sukuriamas įsivaizduojant galimus konkrečios nakties įvykius ir naudojant žmonių patirtis legendiniame Vilniaus klube. Atskleidžiamos ne tik klubo kūrimosi peripetijos, bet ir tuo metu vykusios mafijos reketavimo istorijos, Lietuvos policijos darbas, saugant homoseksualų bendruomenę nuo smurtaujančių homofobų.

Dramą režisavo Julija Šatkauskaitė, dramaturgė – Edita Puskunigytė. Vaidmenis kurė: Kęstutis Cicėnas, Gediminas Rimeika, Julija Šatkauskaitė, Arūnas Sakalauskas, Mindaugas Jusčius, Arūnas Vozbutas, Paulius Tamolė, Vainius Sodeika, Marijus Mažūnas, Toma Vaškevičiūtė, Vygandas Vadeiša.

„Radijo dramos – svarbi LNDT veiklos kryptis, kurią ketiname plėtoti ir toliau. Smagu, kad pirmas darbas jau buvo įvertintas profesionalų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Tikimės, kad bus pastebėtos ir „Labirinte“ nagrinėjamos temos – homoseksualių žmonių bendruomenė, jos integracija į visuomenę ir užtikrinimas, kad visi turėtų vienodas teises.

Cikle „Išgyventi 90-ieji“, keturiose skirtingose dramose apžvelgiamas laisvės trisdešimtmetis. Per tą laiką Lietuva iš post-sovietinio, kriminalinio užkampio tapo stipria, kultūringa ir modernia valstybe, kuri, kaip parodė pastarieji mėnesiai, yra ir dosni, ir griežta, ir bebaimė. Savo drąsą turėtume rodyti ne tik padėdami užpultai Ukrainai, bet ir priimdami visus mūsų visuomenės narius. Dėl Partnerystės įstatymo būtina bebaimė valdžios pozicija. Tik taip atsisakysime bet kokių dingsčių būti siejami su kaimyninėmis, žmogaus teisių nepaisančiomis santvarkomis“, – sako LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis.

Radijo drama „Labirintas“ svarsto individo laisvės problemą valstybės kontekste – kai 1990 m. kovo 11 d. Lietuva tapo nepriklausoma, tikrasis laisvės suvokimo ir savęs pažinimo procesas tik prasidėjo. Kodėl vieniems žmonėms buvo lengviau, jie ėjo tiesiai į savo svajonę: mylėti laisvai, nesigėdyti savo seksualinės tapatybės, o kiti dar ilgai gyveno baimėje ir slėpė savo homoseksualumą? Ką šių skirtingų požiūrių ir istorijų buvimas pasako apie pačia Lietuvos visuomenę?

„Grand Prix Nova“ – tai Rumunijos radijo organizuojamas tarptautinis radijo teatro festivalis, šiais metais vyksiantis dešimtą kartą. Festivalio fokusas – novatoriški radijo teatro kūriniai, tyrinėjantys ir atskleidžiantys naujus požiūrius į radijo teatrą ir radiją kaip mediją. Į inovaciją žiūrėdami kaip į naujas kartas pasiekiančias menines tendencijas, organizatoriai siekia festivalio programoje pristatyti audio kūrinius, efektyviausiai išnaudojančius technines ir estetines priemones kūrėjų žinutei skleisti. Trijų dalių festivalio programoje – ilgųjų dramų, trumpųjų dramų bei binoraulinių dramų – šiais metais pristatomi kūriniai iš 14 šalių iš viso pasaulio.

„Radijo teatro festivaliuose visi klauso radijo dramų originalo kalba. Visi klausantys dramas kartu gauna ir dramos scenarijų originalo ir anglų kalba (padalintas puslapis, vienoje pusėje originalus tekstas, kitoje – jo vertimas), kad galėtų sekti pačią dramą. Kad būtų lengviau susigaudyti pasimetus, tekste remarkomis yra išrašomi kai kurie girdimi garsai. Festivaliai kartu yra ir konkursai, kur apdovanojami geriausi kūriniai“, – sako „Labirinto“ prodiuserė Rasa Kregždaitė.

„Labirintas“ 2020 m. pelnė geriausios radijo laidos nominaciją radijo ir televizijos laidų konkurse „Pragiedruliai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją