Lietuvos Ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas pasidžiaugė, kad ši paroda praturtina Lietuvos kultūros reprezentavimo programą Prancūzijoje: „Ramūno Grikevičiaus plėtojamų temų spektras yra itin aktualus šiandien, nes jis paliečia pastarųjų metų pasaulį sukrėtusių įvykių bei eilinio žmogaus bandymo susidoroti su tų įvykių sukeltomis pasekmėmis temas: nuo covid pandemijos iki karo, nuo miego (stengiantis užsimiršti ir taip pabėgti nuo užgriuvusių problemų) iki įsivaizduojamo pabėgimo į miškų tolius, nuo laisvės troškimo iki meditatyvių haiku dėlionių“.

„Noriu pasidalyti savo mintimis apie žmogaus pastangas išlikti nepaisant esminės aplinkybės – gyvenimas vis tiek vieną dieną baigsis“, – teigia Ramūnas Grikevičius ir savo kūriniuose fiksuoja nepagražintą kasdienybę, be cinizmo ir be moralizavimo savo drobėse atskleisdamas įvairias būsenas: baimės, aistros, pasaulio grožio ir bjaurumo, nuobodulio, chaoso ir neišvengiamos pabaigos nuojautą. Iš asmeninių patirčių srūvanti, per savirefleksijas perkošiama R. Grikevičiaus tapyba yra apie begalybę.

Sugerdamas pasaulinių įvykių aktualijas, Ramūnas Grikevičius išlieja drobėse susikaupusias emocijas. Pasak menininko, „man tiesiog buvo bloga nuo pasaulio neteisybės ir chaoso: pradedant nepažabojamais miškų gaisrais, politiniais įvykiais, baigiant fatališkais globalinio atšilimo ženklais ir virusu. Atrodė, kad pasaulyje viskas taip susipynė, kad nebeliko tiesos, niekas nebežino, kokia ji ir pasaulis tarsi pasidalino pusiau. Nebegalėjau to informacijos srauto sugerti, norėjosi tiesiog miegoti. Net nebežinojau, ką tapyti, tačiau ta būsena pasufleravo, kad reikia tapyti ją. Ši paroda apie buvimą, kai nieko nebesinori, tik miegoti. Manau tokią būseną esame daugelis patyrę, tačiau retai kada žvelgiame į ją giliau.“

Anot menotyrininkės ir šios parodos kuratorės Julijos Dailidėnaitės Palmeirao, „menininkas tapo sakytum niekuo neypatingas scenas iš gyvenimo, tačiau jo tapybinė raiška yra itin paveiki ir įtraukianti. Figūratyviniuose, ekspresyviuose Grikevičiaus darbuose galime pajusti nepamatuojamą tragizmą, situacijos bejėgiškumą ir vilties spindesį, išnyrantį prislopintose šviesotamsos potėpių properšose.“

Ramūno Grikevičiaus tapybos paroda „Haiku labirintai“ siekiama išreikšti solidarumą su Ukraina. Kūryba yra nenugalima jėga, mums visiems primenanti, kaip svarbu yra išreikšti išgyventas emocijas, kokia neįtikėtina yra žmonių vienybės galia ir kokia brangi yra laisvės kaina. Karo Ukrainoje fone, menininko kūriniai įgauna dar vieną potėpį – kvietimą išsigryninti savo asmeninio gyvenimo prioritetus bei atrasti stebuklus kasdienybėje.

Paroda veiks iki birželio 17 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją