„Karo žirgo“ autorius Michaelis Morpurgo’as parašė jaudinančią knygą apie ištikimą ir drąsų kurtų greihaundų veislės šunį – „Gimęs bėgti“.

Gimęs bėgti

Kas rytą parku keliaudamas į mokyklą Patrikas žvalgosi, gal pamatys pelėsakalį, sklandantį ore ar įsitaisiusį ant kamino. Bet šįkart berniuko dėmesį patraukia keistai plūduriuojantis maišas. Jame kažkas cypsi ir juda!

Nusimetęs nuo pečių kuprinę Patrikas šoka į vandenį. Iš kanalo ištraukęs permirkusį maišą, jame randa penkis nuostabius šunyčius. Vieną iš jų, auksaspalvį mažylį, Patrikas iškart be galo pamilsta. Patrikas nieku gyvu nenori atiduoti jo Karališkosios žiauraus elgesio su gyvūnais prevencijos draugijai. Maldauja tėvų, kad šie jam paliktų nors vieną šuniuką. Iš pradžių tėvai nesileidžia į kalbas, ir Patrikas apsiašarojęs užmiega, o rytą jį pažadina mažylis kurtas, laižantis veidą! Berniukas pavadina šunelį Bičiuliu – pačiu geriausiu draugu.

Išties nuo tos dienos juodu beveik nebesiskiria. Patrikas gali valandų valandas gėrėtis, kaip Bičiulis skuodžia parko takais ar vaikosi voveres. Kurtų greihaundų veislės šuo pakeičia baugštaus berniuko gyvenimą – bet vieną dieną staiga pradingsta...

Šunį pavagia lenktyninių kurtų treneris, ir jam prasideda naujas lenktynių čempiono gyvenimas. Trenerio podukra Bekė pamilsta Bičiulį iš pirmo žvilgsnio ir duoda jam naują Skaistakio vardą. Bet kas bus, kai šuo nebegalės lenktyniauti?

Istorija apie lenktynių čempiono kurto gyvenimo kelionę nuo vieno šeimininko pas kitą verčia ir džiaugtis, ir liūdėti. Jam lemta patirti daug skaudžių ir malonių nuotykių, kol pavyks rasti tikruosius namus.

E. Baliutavičiūtė įsitikinusi, kad skaitytojus tikrai nustebins knygos pabaiga – ji nebus tokia, kokios daugelis tikėsis, bet, užtikrino, bus labai graži ir šilta. Šią knygą ekspertė siūlytų skaityti 9-10 metų vaikams.

Michaelis Morpurgo’as yra vienas skaitomiausių Britanijos vaikų rašytojų, gavęs daugybę prizų, tarp jų Smarties, Rašytojų gildijos ir Blue Peter Book apdovanojimus. 2003–2005 m. jam buvo patikėta vaikų laureato misija, kurios tikslas skatinti raštingumą ir skaitymą visoje Jungtinėje Karalystėje, o 2005 m. Knygų pardavėjų asociacija paskelbė šį rašytoją metų autoriumi.

Roald Dahl „Raganos
“, tikėtina, daug suaugusiųjų prisimins ir iš savo vaikystės. Tai yra pasaulio vaikų pamėgtas žymaus anglų rašytojo kūrinys apie berniuką, netikėtai tapusį slapto tikrų raganų susirinkimo liudininku.

Raganos

„Gąsdinanti, bet ir juokinga istorija. Ji yra apie tikras raganas, kurios bjaurios ir nekenčia vaikų. Septynmetis berniukas sužino apie jų slaptą planą išnaikinti visus pasaulio vaikus ir su savo močiute leidžiasi į nuotykį ir žygdarbį, kad tai sustabdytų. Labai įtraukianti knyga – šiek tiek baisi, bet kadangi aktorius labai moka žaisti humoru, neleidžia vaiko pernelyg išgąsdinti, išlaiko sveiką balansą tarp humoro ir siaubo. Tikrai tikiu, kad vaikams patiks – skatinanti kovoti, nepasiduoti neteisybei ir pan“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė, šią knygą rekomenduodama vaikams nuo 8 metų, jau turintiems stipresnius skaitymo gebėjimus.

Otfrydas Proisleris – vienas žymiausių vokiečių vaikų literatūros klasikų, o jo knyga „Herbė su didele skrybėle“ – vienas garsiausių jo kūrinių. Tai – labai smagi ir juokingų nuotykių kupina knyga apie draugystę.

„Herbė yra nykštukas, kuris turi didelę skrybelę. Kaip visi nykštukai, jis per dienas dirba, kuopiasi, verda marmeladą ir panašiai. Bet kai šiandien tokia graži diena, jis negali sėdėti namuose ir nusprendžia išeiti pasivaikščioti. Jis nuklysta į girią, kuri pagarsėjusi tarp nykštukų kaip tokia, į kurią negalima kišti nosies, nes ten gyvena pabaisa, ir nieko gero iš jos nelauk. Bet jis įkiša ten nosį, išsiaiškina, kad ten jokios pabaisos nėra, bet gyvena vienas įdomus padarėlis, kuris galbūt taps jo geriausiu draugu, o gal ir ne“, – šypsojosi E. Baliutavičiūtė, kviesdama skaityti ir sužinoti patiems.

Herbė su didele skrybėle

„Visos šio rašytojo knygos labai skaidrios, šviesios, su labai daug džiaugsmo. Autorius tikėjo, kad vaikystė turi būti pripildyta džiaugsmo ir tokios yra jo knygos. Nors šiek tiek yra baisumų, užmynimų, bet viskas visada baisiasi gražiai ir irgi visada atsiremia į humorą. Vaikus tokios knygos tikrai patraukia, jas tiesiog graibstyte graibsto“, – pasakojo vaikų literatūros ekspertė. Ši knyga – vaikams nuo 7 metų.

Galiausiai, E. Baliutavičiūtė nuoširdžiai rekomenduoja nepraleisti progos vaikus supažindinti su iš naujo perleista Sigito Gedos knyga „Laiškų namelis“, skirta vaikams nuo 4 metų.

Trisdešimt devynis gražiausius ir mažiesiems skaitytojams tinkamiausius eilėraščius atrinko poeto dukra Uršulė Gedaitė. Jie artimi mažųjų pasauliui, skaidrūs ir dainingi.

Laiškų namelis

Sigitas Geda puikiai derina folkloro elementus ir šiuolaikišką kalbą. Jo poezija ugdo jaunojo skaitytojo literatūrinį suvokimą, plečia vaizduotę ir kalbinę raišką, kviečia į jaukų pasaulį, kuriame tiek daug iš pirmo žvilgsnio paprastų, bet iš tiesų stebinančių, įsižiūrėti ir apmąstyti vertų dalykų. Smagiuose eilėraščiuose apstu gyvybės, judrumo, lietuviškų ženklų.

„Ką verta žinoti, kad tai nėra tos tipiškos eilės patiems mažiausiems – lengvos, suprantamos, paprastai rimuotos. Autorius visą laiką stengiasi kilstelėti vaiką, supažindinti su platesniu kontekstu, jo kūryboje dera ir mitologiniai siužetai, tautosakinės metaforos, įvaizdžiai, bet kartu ir šiuolaikinė kalba, ir yra subtilaus humoro. Tėvai neturėtų išsigąsti – mažiems vaikams svarbu girdėti kuo įvairesnę kalbą, kad jų pačių žodynas turtingėtų, vaizduotė, sintaksės supratimas ir kiti dalykai“, – sakė E. Baliutavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją