Ekspozicijos erdvės lankytojų lauks netradiciniu darbo laiku: ketvirtadieniais – penktadieniais 16–20 val. ir savaitgaliais 11–19 val. Parodos lankymas nemokamas.

Susisiekimo mazgu virtęs priemiestis

Viršuliškės – tai ir Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikus menantis kaimas, ir svarbus Vilniaus radiofikacijos istorijos epizodas, ir išskirtinė Vilniaus žydų atminties vieta, taip pat – XX a. vykusios Vilniaus plėtros į vakarus rezultatas.

Vos per porą kilometrų nuo sostinės centro nutolusios Viršuliškės praėjusio amžiaus viduryje tebuvo greta miesto įsikūręs didelis kaimas. Miesto dalimi gyvenvietė tapo tik šeštajame XX a. dešimtmetyje.

„Viršuliškės – tipinis Vilniaus miesto plėtros istorijos atspindys. Įsigilinus į šio kaimo-rajono raidą darosi šiek tiek aiškiau kokie žmonės čia gyveno, su kokiais iššūkiais susidūrė miestui pradėjus sparčiai augti. Tyrinėjant Viršuliškių rajono istoriją paaiškėjo kaip smarkiai pasikeitė vietos žmonių laisvalaikis: nuo maudynių Viršuliškių kūdroje šalia Pilaitės prospekto iki legendinės „Pasidaryk Pats“ parduotuvės“, – teigia parodos kuratorius Povilas Andrius Stepavičius.

Vilniaus muziejaus kalbinti Viršuliškių gyventojai, atsikėlę į rajoną prieš beveik penkis dešimtmečius, į Viršuliškes atsikėlę gyventojai prisimena, kaip Viršuliškės iš miesto pakraštyje įsikūrusios gyvenvietės virto susisiekimo mazgu – pasak jų, šiandien iš Viršuliškių patogu nuvykti į bet kurią miesto vietą.

Paroda iš trijų dalių

„Kas į Viršulus?“ – išskirtinė Vilniaus muziejaus paroda: pirmoji, kalbanti keturiomis kalbomis, pirmoji, vykstanti ne Senamiestyje, ir pirmoji, padalinta į tris dalis.

Pirmoji parodos dalis įkurta troleibuse šalia troleibusų parko (Viršilų g.) ir ant parko tvoros (Viršuliškių skg.). Joje pristatoma senojo Viršuliškių kaimo istorija ir jo tolimesnis likimas. Antroji dalis pasakoja apie sovietinio Viršuliškių rajono atsiradimą ir yra Viršuliškių g. 43 stovinčio dvylikaaukščio cokoliniame aukšte. Trečioji – pasivaikščiojimo po Viršuliškes maršrutas, vedantis po įdomiausias rajono vietas.

Maršrutą jau galima rasti mobiliojoje programėlėje „Neakivaizdinis Vilnius“ arba naršyklėje suvedus www.virsulai.lt. Lankstinukai su maršrutu lauks parodos veikimo vietose bei Vilniaus muziejuje.

Pasakojimai tiek vietiniams, tiek nepažįstantiems „Viršulų“

Parodoje pristatoma ir archyvuose rasta informacija, ir šiandien Viršuliškėse gyvenančių žmonių prisiminimai bei pasakojimai. Nors būtent rajono gyventojai padėjo rekonstruoti ne tokią seną Viršuliškių istoriją, jiems paroda gali tapti puikia proga geriau patyrinėti savo rajoną.

Iš kitų rajonų (miestų ar šalių) atvykusiems lankytojams „Kas į Viršulus?“ gali tapti proga ištrūkti iš savo kasdienių maršrutų ir susipažinti su galimai ne taip gerai pažįstama savo miesto erdve.

Parodą lydės ekskursijos po rajoną ir paskaitos. Pirmasis renginys – Vilniaus muziejaus ir iniciatyvos „Gatvės gyvos“ ekskursija po Viršuliškių rajoną, įvyks gegužės 26 dieną. Dalis renginių vyks virtualiai – apie sovietmečiu projektuotus gyvenamuosius rajonus ir to laikotarpio architektūrą papasakos Kyjive gyvenantys tyrėjai Dmytro Solovjovas ir Volodymiras Veštakas.

Informacija apie artėjančius renginius bus skelbiama Vilniaus muziejaus socialiniuose tinkluose ir internetinėje svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją