Taip įamžinamas Lizos Daiches, Benciono Michtomo, Fanios (Umos) Olkienickos-Lerer, Rachelės (Rozos) Suckever-Ušajevos ir Jokūbo Šero atminimas, pranešė Vilniaus miesto muziejus.

Atminimo akmenys bus įmontuoti į šaligatvių grindinį Žemaitijos, J. Basanavičiaus, Š. Stepono, Pelesos gatvėse.

Atminimo akmenys Holokausto aukoms – tarptautinis projektas, kurį prieš beveik tris dešimtmečius inicijavo vokiečių skulptorius Gunteris Demnigas. Keliolikoje Europos šalių ir Argentinoje iki šiol įrengta daugiau kaip 75 tūkst. atminimo akmenų.

Šie ženklai formuoja didžiausią pasaulyje Holokausto aukų memorialą. Atminimo akmenys išvežtuosius į koncentracijos stovyklas, sušaudytus masinių žudynių vietose, nukankintus kalėjimuose ar kitaip nukentėjusius per Holokaustą žmones simboliškai grąžina į tų miestų ar miestelių erdves, kur jie gyveno, mokėsi ar dirbo.

Atminimo akmenys yra standartiniai betono kubai su įrašams skirta bronzos plokštele ant vienos iš pagrindo sienelių. Jie montuojami viešoje erdvėje šaligatviuose, gatvės grindinyje.

Iki šiol Vilniuje buvo įrengti aštuoni tokie atminimo ženklai.

Dabartinėje Lietuvos teritorijoje iš maždaug 220 tūkst. iki Antrojo pasaulinio karo gyvenusių žydų per Holokaustą sunaikinta apie 200 tūkstančių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją