Vėliau įvairūs Charkivo artistų pasirodymai planuojami Klaipėdos Žvejų kultūros rūmuose (gegužės 18 d.), Marijampolės kultūros centre (gegužės 21, 30 d.), Palangos koncertų salėje (gegužės 21 d.), Nacionaliniame Kauno dramos teatre (gegužės 24 d.) ir Kauno valstybinėje filharmonijoje (gegužės 25 d.), Šakių kultūros centre (gegužės 26 d.).

„Labiausiai nuo karo Ukrainoje nukentėjusio Charkivo operos ir baleto teatro vadovui Olegui Orishchenko užsiminus, kad jiems galbūt atsiras galimybė ištrūkti iš karo zonos, mes, jų gastroles organizuodami, padarėme viską, kad palaikytume ukrainiečių teatro gyvybingumą. Per keletą savaičių nuveikėme tiek, kas įprastomis sąlygomis organizuojant tokio lygio gastroles būna derinama metus“, – neslepia Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinis direktorius Jonas Sakalauskas.

„Gastroles pratęsiame, nors jas organizuoti gana sudėtinga, nes visose salėse dar likę atidėtų, dėl karantino žiūrovams neparodytų renginių. Čia būdami atidžiai sekame naujienas iš karo fronto ir neprarandame vilties, kad jau greitai galėsime grįžti į savo namus, tegu ir apgriuvusius. O kol kas dalį čia, Lietuvoje, už žiūrovų pirktus bilietus surinktų lėšų skiriame fondams, remiantiems Ukrainos kovotojus“, – kalba Charkivo teatro vadovas O. Orishchenko.

„Mums, artistams, svarbiausia repetuoti. O tokių palankių sąlygų darbui, kokias kolegos iš LNOBT mums sukūrė Dauguose, kur atskirose patalpose gali repetuoti baletas, choras ir orkestras, – mūsų artistai vargiai kitur surastų. Be to, pajutome, kad esame įdomūs ir reikalingi Lietuvos publikai – beveik visi mūsų ankstesni pasirodymai čia buvo anšlaginiai, lietuviai mus šiltai sutikdavo visuose jau aplankytuose miestuose. Turime parengę gastrolėms platesnį repertuarą, nei iki šiol spėjome jums parodyti, todėl kviečiame publiką naujiems intriguojantiems susitikimams“, – teigia Charkivo nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro vyriausiasis režisierius Armenas Kaloyanas.

Daugų technologijos ir verslo mokyklos patalpose jau nuo balandžio pabaigos gyvena ir dirba 220 Charkivo operos ir baleto teatro darbuotojų, be to, kaip pabrėžia šio teatro vadovas O. Orishchenko, LNOBT kvietimu organizuotos gastrolės turi ir humanitarinio konvojaus misiją: kartu su artistais iš rusų armijos apšaudomo miesto saugiai pasitraukė 30 įvairaus amžiaus jų vaikų.
Ukrainiečių artistų gastrolės Lietuvoje būtų neįmanomos be geranoriškos Lietuvos institucijų ir verslo paramos. Pagrindinis Charkivo nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro gastrolių Lietuvoje rėmėjas – „Norfos“ įmonių grupė.

„Su LNOBT mes bendradarbiavome jau tris sezonus ir planuojame šią draugystę pratęsti. Būtent Lietuvos teatro vadovai ir atkreipė mūsų dėmesį į organizuojamas Charkivo nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro gastroles. Norėjosi padėti Ukrainos artistams, nukentėjusiems nuo rusų agresijos, tad parėmėme jų viešnagę Lietuvoje. Man pačiam teko stebėti Charkivo teatro gala koncertą Vilniuje. Po jo įsitikinau, kad tokio dydžio ir meninio lygio kolektyvui skirta parama buvo nepakankama, tad nusprendėme ją padidinti, kad ukrainiečių artistai turėtų galimybę dar daugiau laiko praleisti Lietuvoje ir atsipūsti nuo žiaurių karo realijų savo gimtinėje“, – sako „Norfos“ įmonių grupei vadovaujantis Dainius Dundulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją