„Le rêve“ išvertus iš prancūzų kalbos reiškia „Sapnas“. Pavadinimo idėja kilo iš prancūzo sinologo Alfred Maury. Jo idėjos apie sapnų suvokimą ir išorinių dirgiklių poveikį buvo senesnės nei Zigmundo Froido. A. Maury sukūrė terminą „hipnagoginė haliucinacija“, kuris įkvėpė Salvadorą Dalí nutapyti paveikslą „Sapnas“.

Ši paroda – galimybė per jaunų menininkų kūrybą kvestionuoti sapnų reikšmes, lavinti savo vaizduotę ir kritinį mąstymą ieškant gilesnių prasmių sapnuose ar pakeliauti po sapnų pasaulį, prisimenant savus patyrimus jų metu.

Parodos kuratorė Austėja Raščiūtė teigia, kad ši idėja kilo nuo paprasčiausių pokalbių su draugais apie sapnus. Kiekvienas sapną įsivaizduoja vis kitaip, o tai ir yra įdomiausia, todėl menininkų paprašė, jog jie pavaizduotų savo sapnus per nuotraukas ar vaizdo meną.

Parodoje galima išvysti penkių autorių kūrinius. Urtės Serapinaitės „Slėnio sapnai“, Rimgaudo Barauskio „Juodoji skylė“, Arno Šinkevičiaus „Ranka“ ir „Miškas“, Arno Aleknos „Šuniškas košmaras“, Gabrieliaus Laurinaičio perteiktas sapno detales per miglą.

Parodoje pateiktų kūrinių suvokimas autorių akimis:

Urtė Serapinaitė: Fotografijose atskleidžiama gamtos ir spalvos sandūra. Šios fotografijos sukuria svajingą ir aktyvią būseną, daug spalvų ir raštų paprastus vaizdus padaro netikroviškais ir sudėtingais. Tarytum tai, ką mūsų pasąmonė sukuria sapnuose. Spalvoti vaizdiniai sapnuose yra mūsų vidinių minčių ir troškimų atspindžiai. Dažnai spalvos ir kitokie prizmės reiškiniai sapnuose yra susiję su mūsų asmeniniu ryšiu su tam tikra spalva realiame gyvenime.

Arnas Alekna: Ne tik žmonių, bet ir gyvūnų pasąmonė nori kažką pasakyti. Kartais net nepagalvojame, kad ir mūsų augintiniai sapnuoja. „Šuniškas košmaras“ yra apie sapnuojantį šunį, kuris mato vištų būrį. Palaipsniui vištų būrys virsta liepsnomis. Kūrinys mums parodo, ko šuo bijo – griaunamosios jėgos. Kadangi sapnuoti vištas reiškia šeimos laimę ir sėkmę, šuo bijo, kad ta laimė bus sugriauta. Šuns akyse matosi neviltis, kad sapnas nesibaigia.

Arnas Šinkevičius: Kiekvienas esame pasijutę pasiklydę savo sprendimuose, gyvenime ir nežinome, ką daryti. Atrodo, kad visos fizinės jėgos yra išsekusios. Menininkas rodo mums šias emocijas per sapną. Dažnai sapnuojame, kaip krentame arba skęstame. Taigi, paskendimas sapnuose gali būti ženklas, kad sapno metu galime jaustis turintys per daug rūpesčių darbe arba namuose. Negalime išbristi iš vandens, nes visos fizinės jėgos dingo.

Gabrielius Laurinaitis. Kūrinys mums pasakoja, kad dažnai sapnai yra neaiškūs ir nesuvokiami. Dažnai atsibundame ir prisimename sapno detales per miglą ir nesuprantame, ką jos galėtų reikšti. Sapno migloje nepastebime ryškesnių jo detalių ir negalime užčiuopti galutinio rezultato.

Prie kiekvieno autoriaus darbo yra parašyta vaizduojamų objektų, spalvų, stichijų reikšmė sapnuose. Kiekvienas parodos lankytojas parodą gali matyti skirtingai, skirtingai suprasti perteiktą sapnų emociją, bet kartu ir atrasti sąsajų tarp savo sapnų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją