1972 m. gegužės 14 d. Kauno miesto sode protestuodamas prieš okupacinį režimą, susidegino devyniolikmetis Romas Kalanta. Prieš virsdamas gyvu fakelu, jis sušuko: „Laisvę Lietuvai!“, jo užrašų knygelėje buvo įrašyta „Dėl mano mirties kalta tik santvarka“. 1972 m. gegužės 18 d. į R. Kalantos laidotuves susirinkę žmonės sukėlė stichiškas protesto manifestacijas, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 2 tūkst. asmenų, o joms malšinti buvo mestos didelės milicijos, vidaus kariuomenės ir draugovininkų pajėgos. Buvo suimti 402 demonstracijų dalyviai, iš jų 50 patraukta administracinėn atsakomybėn, 10 aktyviausių dalyvių nubausti laisvės atėmimu. R. Kalanta tapo protesto prieš Lietuvos sovietinę okupaciją, politinio pasipriešinimo ir kovos už laisve simboliu.

Parodoje skelbiami dokumentai, vaizdo ir garso dokumentai bei kiti eksponatai saugomi Lietuvos ypatingajame archyve, Lietuvos centriniame valstybės archyve, Kauno regioniniame valstybės archyve, Kauno IX forto muziejuje bei Vaidoto Žuko asmeniniame archyve. Parodos tekstai pristatomi lietuvių ir anglų kalbomis.

Paroda eksponuojama ant buvusių KGB rūmų fasado (Gedimino pr. 40, Vilnius), o virtuali paroda skelbiama Lietuvos ypatingojo archyvo interneto svetainėje arba paskyroje Facebook socialiniame tinkle.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją