M. Cerami gimė praėjus šešiems metams po režisieriaus nužudymo – 1981-aisiais. Tačiau jo namuose visada buvo justi P. P. Pasolinio dvasia. Jo motina, kino kūrėjo pusseserė ir profesorė Maria Grazia Chiarcossi daugelį metų rūpinosi menininku ir jo darbais. Ji iki šiol saugoja jo literatūrinį palikimą, rengia seminarus, dirbtuves, atviras paskaitas apie poeto kūrybą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Pasolinio buvimas aplink mane reiškėsi per jo asmeninius daiktus: seną kėdę, krūvą nuotraukų, akinius, sulūžusį rašiklį. Bet ypač – per mielas ir pavargusias mamos akis, visada pasilenkusias prie jo popierių. Kartkartėmis prie mūsų durų kas nors pasirodydavo. Mama sutikdavo įsileisti svečią į namus apžiūrėti saugomą lobį ir padovanodavo jam aukso grynuolį, su meile įvyniotą kaip šventą relikviją. Suaugęs giliai pažinau visą Pasolinio kūrybą. Bet jei šiandien manęs kas paklaustų, kas jis man yra, atsakyčiau: šimtas dėžių poezijos ir milžiniška širdis“, – šiltai apie kino kūrėją atsiliepia M. Cerami.

Matteo Cerami

Pats M. Cerami baigė filosofijos studijas Sorbonos universitete. Karjerą kine pradėjo kaip režisieriaus asistentas Roberto Benigni „Pinocchio“ (2002) ir Andrea ir Antonio Frazzi „Certi bambini“ (2006) filmuose.

M. Cerami Vilniuje lankysis gegužės 12–16 d. ir pristatys P. P. Pasolinio filmus. „Skalvijos“ kino centras taip pat rodys jo kartu su Mario Sesti režisuotą dokumentinį filmą „Pasolinio balsas“. Jame menininko eiles, tekstus ir ištraukas iš interviu įgarsino vienas žymiausių šių dienų Italijos aktorių Toni Servillo, žiūrovams geriausiai pažįstamas iš Paolo Sorrentino filmų „Didis grožis“ (2013) ir „Silvio“ (2018). Dokumentinėje juostoje archyviniai vaizdai, jungdamiesi su Pasolinio mintimis, atskleidžia ne tik jo gilią meilę žmonėms, neapykantą buržuazijos sluoksniui, bet ir aštuntojo dešimtmečio Italijos istoriją.
Gegužės 13–14 d. kino ir medijų erdvėje „Planeta“ M. Cerami ves kūrybines dirbtuves kino specialybių studentams. Jauni kūrėjai turės progą susipažinti su P. P. Pasolinio kūryba, kuri apima ne tik kiną, bet ir kitas meno kalbas bei aiškią to laikmečio politinės ir socialinės realybės viziją.

P. P. Pasolinio retrospektyva gegužės 12–22 dienomis vyks „Skalvijos“ kino centre. Gegužės 22 d. vienetinis „Teoremos“ seansas vyks Kaune, kino centre „Romuva“.

Retrospektyvą remia Lietuvos kino centras. Retrospektyvos iniciatorius – Giedrius Zubavičius (MA NO FILMS), partneriai – Italų kultūros institutas Vilniuje, kino centras „Romuva“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją