Laimei, pasaulis nėra vien juodas ir baltas, o būti tvariu galima ir neaukojant gyvenimo džiaugsmo ir pilnatvės. Be to, pandemija mums parodė, kokia didžiulė yra prasmingo ryšio ir kultūros nauda, galinti padėti mums išgyventi bet kokius sunkumus. Todėl ir egzistuoja tvarios kultūros poreikis – tokios, kuri atlieptų ne tik auditorijos, bet ir planetos poreikius.

40 tūkst. žmonių festivalis – maža stichinė nelaimė?

Vieta, kurioje vyksta vakarėlis su 40 tūkst. žmonių, paprastai atrodo kaip po įvykusios mažos stichinės nelaimės. Po tokio įvykio bet kokia erdvė paprastai būna nusėta šiukšlėmis ir aiškiais ženklais, kad čia būta žmogaus, kuris pramogavo negalvodamas apie aplinką. Tačiau „Boom“ festivalio patirtis įrodo, kad gali būti kitaip.

Festivalio tikslas – skatinti žemės resursų atsinaujinimą. Startavęs kaip įprastas muzikos festivalis, vėliau „Boom“ pakeitė kryptį ir pradėjo organizuoti visus metus trunkantį tvarumo projektą, kuriame festivalis tapo kulminacine dalimi. Negana to, projektas tampa būdu gauti resursų, reikalingų atkurti žemei ir palaikyti biologinei įvairovei. Idėja buvo įgyvendinta taip sėkmingai, kad festivalis ne tik pelnė įvairiausių apdovanojimų už savo žaliąsias iniciatyvas, tačiau tapo itin populiarus tarp tvarumo idėjas propaguojančių ir palaikančių žmonių – pavyzdžiui, bilietų į kitų metų festivalį jau nebėra.

Opera ant dviračio – misija neįmanoma?

Gitaristas Jonas Skielboe 20 metų praleido koncertuodamas visame pasaulyje ir savo akimis matė, ką tai reiškia aplinkai: skrydžiai, elektros energijos resursai koncertams ir kita. Kuomet pats susilaukė vaikų, jam kilo mintis pakeisti tokią praktiką. Taip gimė VeloConcerts – „nešiojamas“ būdas organizuoti koncertus.

Idėja paprasta – scena turi tilpti ant dviračio. Nors iš pirmo žvilgsnio idėja gali pasirodyti neįgyvendinama praktiškai, Jonas su komanda parodė, kad tai ne tik realu, bet dar ir labai populiaru. Jų sukurtą sceną ant dviračio koncertams gryname ore užsisakė netgi tokios muzikos institucijos kaip Berlyno filharmonija. Taigi VeloConcerts kuria radikalų pokytį suvokime, kaip turi atrodyti koncertas bei kur ir kaip turėtų būti atliekama netgi klasikinė muzika.

Turėtume sekti jų pavyzdžiu

Laukti laiko nebėra – pokytis reikalingas šiandien, o kultūros sektorius gali daug pasiekti, veikdamas išvien. Galime pakeisti pasaulį per aplinkai draugišką kultūros vadybą. Kiekvieno sektoriaus indėlis švelninant ir stabdant klimato kaitą yra nepaprastai svarbus. Kultūros sektoriuje tai reiškia politikos strategijų bei paramos sistemos peržiūrą ir tobulinimą bei pokyčius kultūros vadyboje.

Norėdama katalizuoti šį procesą, Europos kultūros sostinės „Tartu 2024“ komanda organizuoja „Kultuurikompass“ – forumą, kuriame kultūros vadybininkai gali mokytis vieni iš kitų ir įsikvėpti. Be to, sukurtas ir aplinkai draugiškos kultūros vadybos gidas, kuriuo vadovausis visi būsimieji „Tartu 2024“ programos renginiai. Tai – precedento neturintis įvykis: 2024-aisiais net ketvirtadalis Estijos organizuos šimtus renginių, paremtų vieningais tvarumo principais.

Daugiau apie Kultuurikompass čia.
Registracija čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją