Organizatoriai kviečia bičiulius, kūrybos gerbėjus ir bendražygius prisiminti autorių. Nors R. Rakausko fotografijos tapo svarbia Lietuvos kultūros istorijos dalimi, autoriaus kūryba yra neatsiejama nuo jo santykio su literatūra. Šis renginys lydi iki gegužės 8 d. Kauno fotografijos galerijoje vykstančią Donato Stankevičiaus kuruotą parodą „R.R.“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pats R. Rakauskas apie fotonoveles ir knygą „Vilties šviesa“ rašė: „Fotonovelę sugalvojo rusų žurnalistas Vasilijus Peskovas. Jis laikraštyje „Kosmolskaja pravda“ spausdindavo tokias nuotraukytes su tekstuku, nedidele miniatiūra. Aš tuo metu buvau pasinėręs į fotografiją, neturėjau kada rašyti apsakymus. Bet tom miniatiūriškom fotonovelėm dar susikaupdavau – padarai nuotrauką ir galvoji kas čia galėtų būti... Pirmąsias fotonoveles išspausdino „Literatūra ir menas“. Įvertino Aputis – man tai jau didžiulis paskatinimas. Baigdamas žurnalistikos studijas parengiau diplominį darbą fotonovelė – naujas žanras: teorinį tekstuką apie tai, kas yra fotonovelė, ir gal kokį trisdešimt fotonovelių. Darbą įvertino gerai ir sako: „Nešk į „Vagą“, bus graži knygutė.“ Sakau ne, reikia dar padirbėti dešimt metų ir išleisti gerą rimtą knygą. Ir apsiskaičiavau. Kai baigiau universitetą, viskas ėmė suktis labai greitai. Tada jau fotografavau „Vilniaus šiokiadienius“. Fotografija buvo nuo ryto iki vakaro ir naktimis taip pat... apie rašymą nebuvo kada net galvoti.

Bet vėliau nusprendžiau – reikia vis tiktai parodyti žemaitišką užsispyrimą – kad turiu sukurti tą fotonovelių knygą. Turiu, nes kitaip, sakau, negalėsiu ramiai numirti. Mėginau grįžti prie rašymo. Dievuliau, koks sunkus buvo grįžimas! Kai esi pripratęs rašyti, tada ir naktį ateina idėjos, pasąmonė dirba. Bet sugrįžti sunku. Kokius du metus verčiau save, po truputį, po truputį, o tada vėl isivažiavau, taip atsirado fotonovelių knygelė „Vilties šviesa“. Esu išleidęs devynias knygas – devynis albumus, šita yra mažiausia, bet pati mylimiausia. Kaip visi maži vaikai.“ (Ištrauka iš albumo „R.R.“, E. Karpavičiaus leidykla, 2009 m.).

Renginį ir parodą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją