„Vakar išgirdome žinią, kad UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesijos Kazanėje nebus. Sofijos soboras, kurį šiandien lankėme, yra didingos ir kultūriškai turtingos Ukrainos istorijos ir valstybingumo simbolis. Dar kartą norisi pabrėžti situacijos absurdiškumą, kaip Rusija iki šiol vis dar pirmininkauja Pasaulio paveldo komitetui UNESCO, kurio tikslas yra saugoti, o ne griauti. Labai tikiu, kad drauge su Ukraina ir Lenkija išvystysime bendradarbiavimą „Liublino trikampio“ formate“, – sakė S. Kairys. Pasak ministro, tiek Lietuva, tiek Lenkija aktyviai remia Ukrainos integraciją į Europos Sąjungą, Ukraina jau dabar yra Europos dalis, ginanti mūsų vertybes ginklu ir savo piliečių krauju. „Mums, kultūros ministrams, labai svarbu kalbėti ir apie karą informacinėje erdvėje. Turime dar aktyviau siekti Rusijos ir Baltarusijos TV kanalų blokavimo ES teritorijoje, spręsti kitus kovos su dezinformacija klausimus“, – teigė Lietuvos kultūros ministras.

Ukrainos kultūros ministras pažymėjo, kad Lietuva ir Lenkija yra didelės Ukrainos draugės, kurios pirmosios atskubėjo į pagalbą ir tik dėl partnerių pastangų konsolidavimo bus galima pasipriešinti agresoriui visuose frontuose.

Trišaliame susitikime aptartas jungtinės darbo grupės Ukrainos kultūros paveldui atkurti įsteigimas, būtinybė taikyti sankcijas fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie remia Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir toliau skleidžia dezinformaciją apie karą šioje šalyje, finansinės paramos teikimas Ukrainos nacionaliniams transliuotojams, Ukrainos aprūpinimas televizijos ir radijo įranga, kuri padės atkurti televizijos infrastruktūrą, sugadintą rusų kariuomenės. Taip pat aptarti kultūrinių projektų, skirtų remti laikinai į Lietuvą ir Lenkiją persikėlusius Ukrainos gyventojus, įgyvendinimas, įskaitant menininkų ir kultūros darbuotojų bendradarbiavimo iniciatyvas, ir kiti susiję klausimai.

Primename, kad bendri „Liublino trikampio“ šalių renginiai ir bendradarbiavimas buvo suplanuoti dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą. Tai diplomatinė iniciatyva, vienijanti Ukrainą, Lietuvą ir Lenkiją. Pagal šį formatą trys šalys bendradarbiauja politinėje, ekonominėje, socialinėje ir kultūrinėje srityse. Vasario 28 d. „Liublino trikampio“ kultūros ministrai virtualiai pasirašė ketinimų deklaraciją, kuria siekiama plėtoti kultūrinius maršrutus Ukraina–Lenkija–Lietuva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją