Choro „Schola Gregoriana Vilnensis“ (vadovas – Dainius Juozėnas) koncertai vyks balandžio 23 d., šeštadienį, 19 val. Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, festivalio „Baroko pavasaris Biržuose“ programoje, ir balandžio 24 d., sekmadienį, 15 val. Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje.

„Šios giesmės – tai saviti, galima sakyti, vilnietiški klasikinių grigališkųjų giesmių variantai. Po amžių pertraukos gyvam skambėjimui prikelti kūriniai – ne tik įdomus atradimas melomanams, bet ir Vilniaus dvasinės istorijos tęstinumo liudijimas. Po Vilniaus bernardinų bažnyčios skliautais vėl nuskambės giesmės, kurios kadaise ir buvo skirtos šiai erdvei. Nemažiau svarbu šią unikalią programą pristatyti plačiau, tad galimybė ją atlikti Šiaurės Lietuvoje yra ypač džiugi“, – sako projekto sumanytoja, muzikologė Beata Baublinskienė.

Kompaktinėje plokštelėje įrašytos Mergelei Marijai skirtos giesmės, dauguma jų paimta Žolinės (Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų) pamaldų. Anot dirigento Michało Sławeckio: „Pamaldumas Mergelei Marijai per amžius buvo neatsiejamas nuo Šv. Pranciškaus Asyžiečio sūnų dvasingumo, o plokštelė „Gaude Maria Virgo“ („Džiūgauk, Mergele Marija“) pristato jo įspūdingą vilnietišką fragmentą. Didžioji dalis kūrinių paimti iš Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje saugomo XIV a. rankraščio. Jo kilmė itališka, o į Vilnių jis atkeliavo drauge su bernardinais iš Krokuvos. Taip pat pasitelkti dar du, XV a. datuojami vilnietiški bernardinų kodeksai, skirti Valandų liturgijai.“

Koncertą, kaip ir plokštelę, pradės giesmė „Ave Maria“ („Sveika, Marija“) iš Valandų liturgijos; šis maldos tekstas nuskambės ir išplėtotos aukojimo giesmės pavidalu su soliniu posmeliu „Quomodo“ (Marijos kreipinys į archangelą Gabrielių: „Kaip man taip nutiks, jei nepažįstu vyro?“). Taip pat skambės mišių įžangai skirta „Gaudeamus omnes“ („Visi džiūgaukime“), gradualas „Benedicta et venerabilis“ („Palaiminta ir garbinga“), „Aleliuja“ su posmeliu „Assumpta est Maria“ („Marija yra paimta į Dangų“), komunijai skirtos „Optimam partem“ („Geriausią dalį sau pasirinko Marija“) ir „Diffusa est gratia“ („Tavo lūpose išlieta malonė“). Bus atliekama albumui pavadinimą davusi atliepiamoji giesmė „Gaude Maria Virgo“ bei per gavėnią giedamas traktas „Audi filia“ („Klausyk, dukra“), apdainuojantys Dievo Motinos tyrumą ir karališkumą. Koncerto pabaigoje nuskambės himnas „Ave maris stella“ („Sveika, jūrų žvaigžde“), kurį originalo, paimto iš vilnietiškojo rankraščio, pagrindu sukūrė šios programos dirigentas, kompozitorius M. Sławeckis. Tai bus reta proga išgirsti vienbalsį giedojimą propaguojančią „Schola Gregoriana Vilnensis“, giedančią keturiais balsais.

Plokštelę „Gaude Maria Virgo“ išleido Kompozitoriaus Vlado Jakubėno draugija, bendradarbiaudama su Vilniaus Šv. Kazimiero grigališkojo choralo studija. Projekto partnerė – Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka. Rėmėja – Lietuvos kultūros taryba. Garso įrašus darė „Mama Studios“. Albumą galima įsigyti Arkikatedroje bazilikoje, taip pat – koncertų vietose bei internetinėje parduotuvėje musiclithuania.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją