Ministras BNS teigė ketvirtadienį aptaręs šį klausimą su Profesionaliojo scenos meno patariamąja taryba, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos atstovais, kitais teatro žmonėmis, tarp jų – ir dramaturgu Mariumi Ivaškevičiumi.

„Pagrindinis tikslas – pasitikrinti su ekspertais, su scenos menų atstovais, ar mes vienoda kryptimi mąstome, suteikiant galimybę pasisakyti, pristatyti savo viziją“, – sakė S. Kairys.

„Sutarėme kad suformuosime mažesnę darbinę grupę, kuri turės per tam tikrą laiko tarpą vėl atnešti pasiūlymą į tą patį formatą, kuriame buvome susirinkę (...). Manau, kad bus koks mėnuo ir per jį turėtų gimti jau aiškus planas“, – tvirtino ministras.

Anot jo, buvo aptarti keli galimo pavadinimo variantai, kaip jie derėtų su teatro veikla, įstatais, kuriuose įtvirtinti principai, anot S. Kairio, apima ne tik rusų, bet ir kitų tautinių bendrijų, tautų dramaturgiją.

Jo teigimu, reikės įvertinti, kaip tarpusavyje derės keli elementai: teatro trupė, repertuaras, įstatai ir pats teatro pavadinimas. Ministras tvirtino, kad ir paties teatro atstovai seniai puoselėja panašias mintis ir tikisi, kad didelės priešpriešos pavadinimo keitimui nebus.

„Buvo diskusija, ar tai galėtų būti kažkoks tautų teatras, ar senasis miesto teatras, ar buvo mintis ir Adomo Mickevičiaus vardu pavadinti. Tai be kažkokių griežtų nutarimų buvo aptarti pliusai, minusai, buvo apgalvota, kaip tai atrodytų, tarkime, išvertus į anglų kalbą, kaip tai skambėtų festivaliuose“, – kalbėjo politikas.

S. Kairys sako, kad jo asmenine nuomone, tautų, tautinių bendrijų ar tautinių mažumų teatro pavadinimai nebūtinai būtų tinkamiausi, turint omenyje galimus vertimus į užsienio kalbas.

„Žiūrėčiau rezervuotai, manyčiau, yra kur kas geresnių idėjų“, – tvirtino jis.

Raginimus uždaryti dabartinį Lietuvos rusų dramos teatrą, o vietoje jo steigti naują, visas Lietuvos tautines mažumas kviečiančią įstaigą, išsakė režisierius Gintaras Varnas.

G. Varnas sako šią idėją siūlęs dar prieš kelerius metus, o ji tampa vėl aktuali stebint Rusijos karo Ukrainoje žiaurumus. Režisierius pabrėžė, kad siūlymas nėra susijęs su dabartinio Rusų dramos teatro veikla ir čia kuriančiais ar dirbančiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją