Anot pranešimo spaudai, Lietuvoje prasidėjus visuotinei akcijai apsivalyti nuo užsilikusių sovietinių reliktų ir siekiant iš viešosios erdvės pašalinti bet kokias sąsajas su okupacinių jėgų ideologija, Seimo nariai kelia įsisenėjusį klausimą dėl Vilniaus oro uosto atvykimo terminalo pastato ir ant jo vis dar esančių sovietinių skulptūrų.

„Kruvini įvykiai Ukrainoje pagaliau leido pradėti procesus, kuriuos turėjome padaryti daug anksčiau. Mūsų valstybėje prasidėjęs apsišvarinimas nuo sovietinio paveldo pagaliau užkirs kelią totalitarinės ideologijos ar santvarkos tolimesniam pateisinimui. Tragiškos istorijos įvykius liudijantys objektai, šlovinantys daugiau kaip penkis dešimtmečius trukusią Lietuvos okupaciją, turi nykti“, – pranešime spaudai pabrėžė Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojas E. Sabutis.

Pasak Seimo nario, vienas iš tokių objektų stovi Vilniuje – tai oro uosto centrinis pastatas, o virš jo centrinio įėjimo vis dar besipuikuojančios ir sovietinę ideologiją simbolizuojančios skulptūros „Pilotas“, „Aviamechanikas“, „Desantininkų parašiutininkai“, „Pionieriai su aviamodeliais“ ir kt. daro gėdą tiek sostinei, tiek visai valstybei.

„Kokį kultūrinį paveldą simbolizuoja šios skulptūros ir apskritai visas oro uosto išvykimo terminalas? Tai brutalios architektūros pavyzdys, kuris kultūros vertybe tapo dar iki Nepriklausomybės atkūrimo, vadovaujantis sovietiniais istorijos ir kultūros paminklų apsaugos įstatymais. Deja, bet šių dienų paveldo sergėtojai šio statuso atimti neskuba, net matant tokias rusų okupantų vykdomas žudynes Ukrainos miestuose“, – sako socialdemokratas.

„Gyvename naujoje realybėje, kai diktatūrinė santvarka bando atkurti savo buvusios imperijos sienas“, – akcentavo socialdemokratas. Jo teigimu, iki šiol paveldosaugininkų naudoti argumentai tampa sunkiai suvokiami.

Seimo nario manymu, Kultūros paveldo departamentas turėtų sparčiau apsispręsti, nes Lietuvos visuomenė nenori asocijuotis su tuo, ką miestuose simbolizuoja stovintys sovietiniai karo paminklai, ypač dabar, kai stebime, kokius veiksmus prieš ukrainiečius vykdo Rusija.
„Pirmuosius žingsnius departamentas jau žengė. Iš saugotinų vertybių registro išbrauktos Žaliojo tilto skulptūros ir Petro Cvirkos paminklas. Turime eiti toliau ir iš šio registro išbraukti ir Vilniaus oro uosto sovietinį pastatą“, – teigė E. Sabutis.

Vilniaus oro uostas nefunkcionalus

Į sostinę atvykę turistai, pasak socialdemokrato, susiduria su keista realybe – modernus ir svarbiausias Lietuvos miestas juos pasitinka tipiniu sovietiniu pastatu, puoštu socialistinio realizmo menu.

„Pasaulyje oro uostai yra miestų ir valstybių vizitinės kortelės, bet mūsiškis – estetiškai pasenęs ir nepatogus, nebepajėgiantis aptarnauti žmonių srautų. Svarbiausia yra tai, kad dabartinis pastatas yra nebefunkcionalus. Jį turėtų pakeisti naujas ir modernus terminalas, kuris atitiktų keleivių poreikius ir pabrėžtų laisvos ir vakarietiškos šalies įvaizdį, nes tokie ir esame“, – teigė Seimo narys.

E. Sabutis tikisi, kad Vilniaus oro uosto išvykimo terminalo atnaujinimas bus ir vienas svarbiausių klausimų artėjančiuose tiesioginių merų rinkimuose. „Dabartinis meras vis dar nepasako aiškios pozicijos, ir tai yra labai keista. Juolab neseniai atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad vilniečiai nori atsisakyti sovietinio paveldo Lietuvos sostinėje“, – teigė parlamentaras.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją