2021 m. naujus tekstus skirtingoms Vilniaus miesto vietoms dedikavo kviestiniai ir atviro konkurso būdų atrinkti autoriai – poetė ir tarpdisciplininių projektų autorė Vaiva Grainytė, prozininkė rašytoja Jurga Vilė, poetė ir kultūros komunikacijos specialistė Laura Kromalcaitė; filosofas Viktoras Bachmetjevas ir dramaturgas, tekstų spektakliams, muzikiniams projektams, interaktyvioms instaliacijoms autorius Rimantas Ribačiauskas; režisierius, scenaristas Titas Laucius ir teatro bei kino dramaturgė Teklė Kavtaradzė; „Kino pavasario“ kūrybos vadovas Kęstutis Gerliakas, kino kritikė ir „Kino pavasario“ trumpametražių filmų programos sudarytoja Aušra Umbrasaitė; poezijos slemo pradininkas Domas Raibys bei fotografė ir knygų autorė Marija Šaboršinaitė; menininkė ir renginių kuratorė Kotryna Briedytė bei meninius ir socialinius projektus rengianti Uršulė Toleikytė.

Taip pat naujus tekstus pasiūlė ir šiame projekte anksčiau dalyvavę autoriai – poetas ir fotografas Dainius Dirgėla, konceptualaus meno kūrėjas Juozas Laivys, tekstų kūrėja, scenaristė Solveiga Masteikaitė, tekstus kuriantis ir grafikos dizaino srityje dirbantis Gabrielius Mackevičius bei poetas, eseistas, dramaturgas Rolandas Rastauskas (RoRa).

Šie tekstų autoriai bei anksčiau projekte „Vilniaus kontekstai“ dalyvavę su rašymu vienaip ar kitais susiję kūrėjai (iš viso 65) visiems Vilniaus gyventojams ir miesto svečiams siūlo naują patirtį – į išmaniuosius telefonus atsisiuntus mobiliąją programėlę, tyrinėti miestą, atrandant naujus pasivaikščiojimo maršrutus, o taip pat „kolekcionuoti“ tekstus ir labiausiai patikusiais dalintis socialiniuose tinkluose. Vilniaus Kontekstų mobiliąją programėlę, prieinamą lietuvių ir anglų kalbomis, galite atsisiųsti Appstore ir Google Play platformose.

Projektas „Vilniaus kontekstai“, skirtas Vilniui, kuris buvo, yra ir bus neišsenkantis inspiracijos šaltinis, tapo ir taps ne vienos istorijos pagrindu, priežastimi ar dalimi. Kiekvieno mūsų santykis su šiuo miestu, patirtys jame skiriasi, kiekvienas „prakalbiname“ jį savaip. Projekto dalyviai siūlo patirti ir ištirti šį miestą, konkrečią vietą, jos charakterį. Dažnai tai net ne geografinės, o laiko koordinatės, daugiakalbis ir daugiatautis miesto kontekstas, įvairūs rakursai ir asimiliacijos – tiek socialine, tiek kalbotyros prasme.

2020 m. buvo išleistas katalogas (dizainerė Gailė Pranckūnaitė), skirtas 2017 m. septyniolikai ir 2019 m. dvidešimt dviejų kūrėjų tekstams, eilėraščiams, sentencijoms bei jų nuotraukoms stenduose (fotografas Vytautas Narkevičius). Leidiniui Gražiausių knygų konkurse (rengia Lietuvos kultūros ministerija) skirta premija (kategorija – Bibliofiliniai ir eksperimentiniai leidiniai) už originalumą (išleido ir išspausdino UAB „Petro ofsetas“). Leidinius galima įsigyti knygynuose (Eureka, MO muziejus, kt.) ir internete (artbooks.lt).

Projekto kuratorės: Stefanija Jokštytė, Aušra Trakšelytė

Projekto koordinatorė: Miglė Končytė

Tekstų iš lietuvių į anglų k. vertėjai: Rimas Užgiris, Alexandra Bondarev, Aleksandra Fominaitė, Kipras Šumskas, Marius Burokas, Darius Sužiedėlis

Programėlės „Vilniaus kontekstai“ dizaineris – Erikas Mališauskas; programavo UAB „MeritStory“
Programėlės komunikacija: MB Menų Komunikacija

Partneris: Clear Chanel Lietuva

Programėlės sukūrimą dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt