„Idėja gimė mąstant apie miestų erdvių transformacijas. Caro nugriautos Šv. Juozapo Sužadėtinio bažnyčios vietoje įrengtos „Klausyklos“ žymi katalikišką Vilniaus paveldą bei primena apie nuolat vykstančius drastiškus miestų pokyčius bei juos išgyvenančius žmones. Tinklo sienele atskirtos suoliuko-skulptūros sekcijos leis pažįstamiems ar nepažįstamiesiems leistis į pokalbį nauju, nepatirtu būdu – su kitu ar kita, savimi, kitokia kultūra“, – sako menininkai.
Nauja „Kuriu Vilnių“ instaliacija „Klausyklos“

Pasak jų, klausyklos perkėlimas į viešą erdvę manifestuoja Vilniaus, kaip atviro ir nuolat besikeičiančio miesto žinią, bei kviečia dialogui apie viešųjų miesto erdvių pokyčius ir vilniečiams leis patirti ribą tarp viešo ir intymaus, religinio ir sekuliaraus, tarp atviro ir uždaro, tarp miesto praeities, dabarties ir ateities.
Jau pastatę skulptūrą autoriai suvokė, kad nuo suoliuko-skulptūros vilniečiai ir miesto svečiai galės žvelgti į į Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų (unitų) bažnyčios bokštus, kurioje mišios vyksta išskirtinai ukrainiečių kalba. Karo akivaizdoje, griaunami Ukrainos miestai primena apie miestų trapumą.
Nauja „Kuriu Vilnių“ instaliacija „Klausyklos“

Pirmąkart suoliuko idėja, pasak projekto autorių, buvo realizuota Kopenhagoje 2015-ųjų vasarą, Nikolaj Kunsthal galerijoje, kuri įsikūrusi buvusioje bažnyčioje. Vilniuje erdvių, kuriose yra buvę maldos namai, apstu. Suoliuko idėją menininkai parsivežė namo ir perkūrė savo miestui.

Projektinėje stadijoje suoliukas-skulptūra apkeliavo keletą Vilniaus lokacijų ir, po ilgo proceso, apsistojo Lazdynų Pelėdos skvere, kur anksčiau stovėjo Šv. Juozapo Sužadėtinio bažnyčia.

„Klausyklos“ yra vienas iš 12 „Kuriu Vilnių“ projektų. Konkursas sulaukė rekordiškai daug – net 188 paraiškų. Miesto inicijuota programa „Kuriu Vilnių“ atgaivina primirštas sostinės erdves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją