Aplinkos nuotaikas gaudo kaip radaras

Šiandien daugelis menininkų prisipažįsta, kad jiems nėra lengva kurti, sugrįžti į įprastą kasdienybę. Ar ši pauzė reiškia, kad kūrybiniai iššūkiai laukia priešakyje? „Matyt, dabar visi esame šoko būsenoje. Kaip pati pastebėjau, tarsi jaučiu kažkokią kaltę, kad turiu tęsti darbus, daryti parodą, atrodo, noriu tik būti kartu su ukrainiečių tauta... Paroda visgi vyks, stengsiuosi kitais būdais prisidėti“, – kalbėjo E. Narbutaitė.

Šioje ekspozicijoje rodomi beveik neviešinti menininkės piešiniai ir tekstai autorės mėgstamomis temomis, tokiomis kaip žmogaus silpnumas, pasimetimas vertybėse ir bandymas funkcionuoti šiuolaikiniame pasaulyje. Autorės kurtose iliustracijose daugelis, matyt, atpažins save ar išgirs savo vidinį balsą.
Eglė Narbutaitė, paroda Šiaulių galerijoje „S-IN“

Visgi E. Narbutaitė įspėjo, kad tai nėra raginimas atsisukti į save: „Tai veikiau kaip veidrodis. Pati jaučiuosi kaip radaras, gaudau ne tik savo, bet ir aplinkos nuotaikas, todėl ir išsitransliuoja viskas platesne prasme, ne tik asmeniškai.“

Menininkės manymu, geriausias būdas – ir kritiką išsakyti, ir problemas spręsti – per humorą. „Šitą kortą visą laiką ir naudoju, nes kuriant turi būti linksma pačiai, dramatiškiausius dalykus galima pateikti per humoro prizmę“, – įsitikinusi autorė.

Leidžia pasąmonės srautui tiesiog tekėti

Tačiau su pastebėjimu, kad jos kurti autoriniai kūrinėliai panašūs į komiksus, menininkė nesutinka, sakydama, kad jie labiau spontaniški. „Komiksai kitokie, labiau apgalvoti, o aš tiesiog „maišau“ tekstą ir grafiką; Pagrindinis dalykas – leisti pasąmonės srautui tiesiog tekėti per mano ranką, todėl darbuose ir juntama tokia laisva linija. Kartais tik sukūrusi darbą galiu pasižiūrėti, kas gi čia man iš tiesų išėjo – yra daug laisvo minties tekėjimo. Iš to ir gimsta darbai – ir juokingi, ir rimtesni, ir liūdnesni.“
Eglė Narbutaitė, paroda Šiaulių galerijoje „S-IN“

Savo stiliaus skirtingumą autorė aiškino tuo, kad tam esą turi reikšmę ir nuotaika, ir aplinkybės, ir tai, ką menininkė tuokart turinti po ranka – kokią priemonę ir popierių. „Viskas prasideda nuo to išliejimo ir to pasąmonės srauto sugaudymo“, – kūrybinę tėkmę nupasakojo E. Narbutaitė.

Menininkė yra baigusi studijas Londone, Kingstono universitete, pasirinko medijų meno studijų kryptį (Art, Performance and Digital media). „Mano specialybė – kurti performansus, toks pasirinkimas – išbandyti šį žanrą, bet galiausiai jį savaip pritaikiau. Nebūtinai turi lipti ant scenos, gali naudoti ir kitas medijas. Pagal specialybę nesu grafikė, bet pagal natūrą – taip“, – šypsodamasi sakė E. Narbutaitė.

Tačiau menininkė pripažįsta kol kas dar esanti „savęs paieškose“. „Todėl ir miksuota viskas, nes išbandau daug stilių – turėjau ir muzikinį projektą, ir ant sienų piešiu“, – apie eksperimentavimų laiką kalbėjo ji.

E. Narbutaitės paroda Šiaulių galerijoje „S-IN“ (Aušros al. 41) veiks iki balandžio 9 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją