„Tas garsas, kurį čia girdite, ir vaizdas, kurį matote, sukuria labai jautrią akimirką, kurios laukėme trejus metus, nes prieš trejus metus paskutinį kartą matėmės čia, uždarėme 24-ąjį festivalį. Dvejus metus buvome panirę į juodą virtualią tuštumą, bandėm ieškoti šviesos spindulių joje“, – atidarymo ceremonijoje kalbėjo festivalio direktorius Algirdas Ramaška.

„Šių metų festivalio tema – kad būtum, reikia kito – tampa dar reikšmingesnė šiandieniniame kontekste, tokiais neramiais laikais dar labiau suprantame to kito svarbą“, – kalbėjo jis, sakydamas, kad festivalis taip negali likti abejingas tam, kas vyksta Ukrainoje, kaip ir daug žmonių, kurie atėjo į jo atidarymą.

Ant scenos kalbėti taip pat pakilo aktorė Karina, kuri iki vasario 24 d. gyveno ramų gyvenimą Ukrainoje, Kijeve. Tačiau rytą išgirdus už lango bombas, gyvenimas pasikeitė. Iš pradžių ji su šeima bandė išvažiuoti į saugesnę vietą Ukrainoje, galiausiai ji su mama, mažuoju broliu ir trimis pusbroliais išvyko į Lietuvą, o tėvas liko Lietuvoje.

Dėkodama lietuviams už didžiulę gautą pagalbą ji ragino lietuvius nepasiduoti blogoms emocijoms. „Kai aš atvykau į Lietuvą, man buvo lyg depresija ir aš nežinojau, kaip iš jos išeiti. Bet kai kalbėdavausi telefonu su tėčiu, mačiau, kad ir jam būdavo blogai, jei man liūdna. Jis man sako – virš tavęs yra taikus dangus, tu dabar turi džiaugtis gyvenimu. Tėčiui lengviau žinant, kad man viskas gerai. Tu niekam nepadėsi, jei blogai jausiesi. Dėl to nepasiduokime depresijai, laikykimės ir padėkime kitiems“, – kalbėjo ji.

Įdomiausias šiuolaikinis kinas

Kovo 24–balandžio 3 dienomis žiūrovai turės galimybę pamatyti 90 ilgametražių ir 51 trumpametražį filmą iš 56 skirtingų šalių, suskirstytus į penkias programas, tarp kurių – šiais metais ne tik atverianti plačius horizontus, aktualias temas ir ryškią kino kalbą, bet ir kviečianti įsižiūrėti detales, nepraleisti svarbių smulkmenų „Panorama“.

„Tokia yra festivalio misija – pristatyti įdomiausią šiuolaikinį pasaulio kiną: ir naujus vardus, netikėtus atradimus, ir daugybę festivalių apkeliavusius, apdovanojimais įvertintus filmus“, – anksčiau yra sakiusi turinio ir programos vadovė Aistė Račaitytė.

Šiemet festivalį pradėjo režisierės Kelly Reichardt filmas „Pirmoji karvė“. 2020 m. Niujorko kritikų geriausia pripažinta juosta jautriai pasakoja istoriją iš nesvetingų XIX a. pradžios Oregono žemių, kuriose užsimezga nuoširdi draugystė tarp gabaus virėjo ir laimės ieškančio emigranto.

Reaguodamas į Rusijos vykdomą karą prieš Ukrainą „Kino pavasaris“ jungiasi prie Ukrainos kino industrijos kvietimo boikotuoti rusišką kiną ir programoje atsisakė visų rusiškų filmų bei koprodukcijų su Rusija, programą papildydamas anksčiau festivalyje rodytais Ukrainos režisierių darbais.

Festivalio repertuare – filmai klausos ir regos negalią turintiems žiūrovams

Kiekvienais metais „Kino pavasaris“ kiną stengiasi padaryti pasiekiamą kuo daugiau žmonių. Šiemet organizatoriai džiaugiasi, kad keturi filmai – atidarymo juosta „Pirmoji karvė“, norvegų kino kūrėjo Joachimo Triero filmas „Blogiausias žmogus pasaulyje“, Venecijos kino festivalio liūtą laimėjęs Lauryno Bareišos ilgametražis debiutas „Piligrimai“ bei į trumpąjį nominacijų „Oskarams" sąrašą įtraukta Fernando León de Aranoa tragikomedija „Gerasis bosas“ – bus prieinami ir klausos negalią turintiems žiūrovams. Vienas jų – „Piligrimai“ – bus pasiekiamas turintiesiems regos negalią.

Nemokami festivalio seansai Ukrainos piliečiams

„Kino pavasario“ metu į Lietuvą atvykusiems Ukrainos piliečiams suteikiama galimybė apsilankyti festivalio seansuose Vilniuje ir Kaune nemokamai. Nuo kovo 24 d. atvykus į pasirinkto filmo seansą, pakaks parodyti savo asmens tapatybę patvirtinanti dokumentą prie salės budinčiam savanoriui. Visas naujienas apie Ukrainai skirtas festivalio iniciatyvas sekite čia.

Visa festivalio programa čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją